Attention Users: For systematic learning, please prefer to check the index page of the Forensic Toxicology MCQs Page. Here, we listed all the MCQs based on the NTA UGC syllabus.

1. Mathew Orfila is considered the father of

  1. Forensic Serology
  2. Forensic Toxicology
  3. Forensic Medicine
  4. All of the Above

Answer: (2) Forensic Toxicology

Explanation: Mathew Orfila was a Spanish toxicologist and chemist and he is considered the father of forensic toxicology

2. The main cause of death in kerosene burns:

  1. Kerosene vapors
  2. Carbon dioxide
  3. Carbon monoxide poisoning
  4. All of the above

Answer: (3) Carbon monoxide poisoning

Explanation: The presence of soot particles in the trachea and a very high level of carboxyhemoglobin (15%) is a clear sign for carbon monoxide poisoning.

3. Cherry Red discoloration of blood is due to

  1. Hydrogen Sulphide
  2. Methane
  3. Carbon Monoxide
  4. Carbon tetrachloride

Answer: (3) Carbon Monoxide

Explanation: Cherry Red discoloration is seen in carbon monoxide poisoning.

4. Proportion of carbon monoxide in air is fatal on overnight exposure:

  1. 10,000 ppm
  2. 4,000 ppm
  3. 2,000 ppm
  4. 1,000 ppm

Answer: (4) 1,000 ppm

Explanation: Overnight exposure to carbon monoxide at 1,000 ppm is fatal with an early sign of irritability, throbbing frontal headache, and Cheyne-Stokes breathing was observed.
References: Carbon Monoxide: Acute Exposure Guideline Levels

5. Cheyne Stokes breathing is the abnormal pattern of:

  1. Abnormal water intake
  2. Drinking more than 6litres of water
  3. Abnormal breathing
  4. All of the above

Answer: (3) Abnormal breathing

Explanation: Cheyne-Stokes breathing is an abnormal pattern of breathing characterized by progressively deeper, and sometimes faster. They may also be seen in those who are dying, as the body attempts to deal with changing levels of carbon dioxide breathing.

6. The time interval that a drug takes for its concentration to drop to half of its concentration is known as

  1. Sleep life period
  2. Half-life period
  3. LD50
  4. Both (2) and (3)

Answer: (3) Half-life period

7. Which of the following term is used to describe the dose of a drug required to kill 50% population under study?

  1. ED 99
  2. ED 50
  3. LD 50
  4. LD 1

Answer: (3) LD 50

Explanation: LD50 is the amount of a material, given all at once, which causes the death of 50% (one half) of a group of test animals. The LD50 is one way to measure the short-term poisoning potential (acute toxicity) of a material. (Reference)

8. Inside the human body cyanide attaches to cytochrome-C oxidase as it has a high affinity for:

  1. Fe3+ ions             
  2. Na+ ions               
  3. Ca2+ ions                  
  4. Mg+ ions     

Answer: (1) Fe3+ ions  

Explanation: Cyanide ions bind with Fe3+ ions and inhibit the heme moiety form of mitochondrial cytochrome oxidase, carbonic anhydrase, and other enzyme systems of cellular respiration.

9. Which polymer is most commonly used for manufacturing food-grade containers?

  1. Polyethylene
  2. Polystyrene
  3. Polyethylene terephthalate
  4. Polyvinyl chloride

Answer: (3) Polyethylene terephthalate

Explanation: Polyethylene Terephthalate (PET), a clear, strong, and lightweight plastic that is widely used for packaging foods and beverages.

10. Match an item in one list with an item in the other:

InstrumentMaterial
(a) Phenol(i) Deliriant
(b) Datura(ii) Cardiac
(c) Calotropis(iii) Irritant
(d) Aconite(iv) Corrosive
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iii)(iv)(i)
2.(iv)(i)(iii)(ii)
3.(iii)(ii)(i)(iv)
4.(i)(iv)(ii)(iii)

Answer: (2) (iv), (i), (iii), (ii)

Explanation:
-> Phenol is corrosive because of its protein-degenerating effect
-> Datura is deliriant because of three main active principles such as hyoscine (scopolamine), hyoscyamine, and atropine.
-> Calotropis (flowering plants in the family Apocynaceae) produces milky latex sap which causes eye inflammation (keratoconjunctivitis) and reversible vision loss.
-> Aconite is a fast-acting poisoning plant whose all parts are poisonous but most poisonous parts are roots, seeds, and pre-flowering leaves. The active principle of aconite is aconitine that is a potent neurotoxin and cardiotoxin.

11. Which of the following is a spinal poison?

  1. Strychnine
  2. Yellow oleander
  3. Aconite
  4. HCN

Answer: (1) Strychnine

Explanation: Strychnine is a neurotoxin that hinders the functioning of the glycine and acetylcholine receptors which duly affect the nerve fibers of the spinal cord that control muscle contraction.

12. Phosphine is liberated from:

  1. Methyl parathion
  2. Endosulfan
  3. Aluminum phosphide
  4. Ethyl parathion

Answer: (3) Aluminum phosphide

Explanation: The toxicity of aluminum phosphide is governed by the liberation of phosphine gas. Phosphine gas is a cytotoxic compound that causes free radical-mediated injury (damages proteins, DNA, and cell membranes by stealing their electrons).
Reference: Aluminum phosphide poisoning: Possible role of supportive measures in the absence of a specific antidote

13. Botulism is a form of:

  1. Volatile poison
  2. Food poisoning
  3. Pesticide
  4. Metallic poisoning

Answer: (2) Food poisoning

Explanation: Botulism is a rare and fatal type of food poisoning that is caused by toxins produced by the bacterium Clostridium botulinum.
-> They are often seen in eating home-canned foods that have not been canned properly.

14. Greenish-colored urine is seen in which of the following poisoning?

  1. Nitric acid
  2. Carbolic acid
  3. Sulphuric acid
  4. Hydrochloric acid

Answer: (2) Carbolic acid

Explanation: Carbolic acid (phenol) can cause greenish color (sometimes black urine) due to the oxidation of phenol to hydroquinone and pyrocatechol. Moreover, the term “Carboluria” is associated with carbolic acid (phenol) in the urine.
Reference: Phenol Poison

15. The presence of black particles in the airways is suggestive of

  1. Chronic smoker
  2. Melanoma of airways
  3. Inhalation of smoke
  4. None of the above

Answer: (3) Inhalation of smoke

Note: Jump to Main Page of Forensic MCQs in Toxicology

Leave a Reply