Note: You can jump to the main page of Forensic Impression Marks MCQs to check the list of all questions with explanations. MCQ included in this section are fingerprints, shoe prints, footmarks, tire, and skid marks.

1. The number of minutiae in correlative position to establish positive identity from fingerprints in India is:

  1. 8
  2. 10
  3. 12
  4. 16

Answer: (1) 8

2. Assertion (A): Fingerprints identify a person conclusively.

Reason (R): Because fingerprints can be duplicated in 1 in 10,00,000 population.

  1. Both A and R are false
  2. A is false but R is true
  3. A is true but R is false
  4. Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A)

Answer: (3) A is true but R is false

Explanation: The reason is false because, as per Galton’s publication, the possibility of duplicate fingerprints is one in 64 billion.
Reference: Predicting the First Recorded Set of Identical Fingerprints.

3. Which of the following statements is incorrect?

  1. Monozygotic twins have identical DNA.
  2. Monozygotic twins have identical fingerprints.
  3. Two fingers cannot have exactly the same fingerprints.
  4. Two or more persons may have similar DNA.

Answer: (2) Monozygotic twins have identical fingerprints.

Explanation: No two fingers have the same fingerprints. As per Galton’s book “The forensic science of fingerprints”, he claimed that the chance of two people having the same prints was about one in 64 billion.
Reference: The Chance of Identical Fingerprints: 1 in 64 trillion [ScientificAmerica]

4. The study of fingerprints is also known as

  1. Anthropometry
  2. Dermatology
  3. Dermatoglyphics
  4. Ergonomics

Answer: (3) Dermatoglyphics

5. Who discovered poroscopy?

  1. Edward Henry
  2. Francis Galton
  3. William Herschell
  4. Edmund Locard

Answer: (4) Edmund Locard

Explanation: Edmund Locard, in 1912, discovered a method of personal identification by comparison of sweat pores of palmar and plantar surfaces. He also states the exchange principle which is popular as Locard’s exchange principle.

6. The new borns are best identified by:

  1. Fingerprints
  2. Footprints
  3. Facial features
  4. Lip prints

Answer: (1) Fingerprints

Explanation: This is the best and reliable way of identifying newborn babies.

7. Rugoscopy is the study of

  1. Lip prints
  2. Fingerprints
  3. Palatal prints
  4. Footprints

Answer: (3) Palatal prints

8. The science of fingerprint was demonstrated by

  1. Syndey Smith
  2. Francis Galton
  3. Spilsbury
  4. Issac Newton

Answer: (2) Francis Galton

9. Ridge ending can also be said as which of the following:

  1. Galton’s detail
  2. Ridge characteristics
  3. Ridge detail
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

10. Which of the following types of the sweat glands are found in ridged skin?

  1. Sebaceous glands 
  2. Apocrine glands
  3. Eccrine glands
  4. Both Eccrine and Apocrine glands

Answer: (3) Eccrine glands

Explanation:
-> Apocrine glands: open into the hair follicle, leading to the surface of the skin.
-> Eccrine glands: over most of the body and open directly onto the surface of your skin.

11. Select from the following lists of glands, which are not present in the palm skin (ridged skin):

(i) Sweat glands (ii) Sebaceous glands (iii) Endocrine glands (iv) Epicrine glands

  1. (ii) and (iv)
  2. (i), (ii) and (iv)
  3. (ii) and (iii)
  4. (i), (iii) and (iv)

Answer: (3) (ii) and (iii)

Explanation:
-> Sebaceous glands are found throughout all areas of the skin, except the palms and soles.
-> Endocrine gland releases hormones directly into the bloodstream. Some endocrine glands are the Hypothalamus, Pituitary gland, Thyroid gland, Parathyroid glands, Islet cells of the pancreas, Adrenal glands, ovaries, and testes.

12. Ridge structure in fingerprints is mainly determined by which of the following?

  1. Epidermis
  2. Sebum glands
  3. Dermal papillae
  4. Sweat glands

Answer: (3) Dermal papillae

Explanation:
-> Papillary layer is the layer of the dermis responsible for fingerprints.
-> When the fetus is developing, cells of the stratum basale of the epidermis meet the papillae of the underlying dermal layer (papillary layer). It results in the formation of frictional ridges on your fingers.

13. The layer of cells between the epidermis and dermis is called as

  1. Minutiae
  2. Dermal papillae
  3. Sweat pores
  4. Friction ridges

Answer: (2) Dermal papillae

Explanation:
-> Dermal papillae: Layer of cells between the epidermis and dermis.
-> Papillary dermis: Uppermost layer of the dermis.
-> Reticular dermis: Lower layer of the dermis, found under the papillary dermis, composed of dense irregular connective tissues.

14. Which of the following glands are absent on Palmar and Plantar surfaces?

  1. Eccrine glands
  2. Apocrine glands
  3. Sebaceous glands
  4. None of the above

Answer: (3) Sebaceous glands

Explanation: Sebaceous glands are the microscopic exocrine gland in the skin that opens into a hair follicle. These glands secrete oily or waxy matter, called sebum, which is used by skin and hair as natural lubrication.

15. Arrange the following epidermal layers in correct order:

I. Stratum granulosum II. Stratum germinativum III. Stratum Lucidum IV. Stratum spinosum

Codes:

  1. II, IV, III, I
  2. III, I, IV, II
  3. I, IV, II, III
  4. IV, II, III, I

Answer: (2) III, I, IV, II

Explanation: There are five epidermal layers such as (in order):
-> Stratum corneum
-> Stratum lucidum
-> Stratum granulosum
-> Stratum spinosum
-> Stratum germinativum (also called stratum basale)

Note: Jump to the main page of Forensic Impression MCQs (as per NTA UGC Syllabus)

Leave a Reply