Note: You can check the index page of Forensic Medicine MCQs for more MCQs in field of Forensic Science and for preparation of NTA UGC NET/JRF, FACT, NEET, AIIMS, DU and NFSU Entrance Exams.

1. Anthropometry was started by:

  1. Hans gross
  2. Bertillon
  3. Galton
  4. Locard

Answer: (2) Bertillon

Explanation: Alphonse Bertillon was credited as the founder of anthropometry in the late 19th century based on his classification system known as the “anthropometric system” or “judicial anthropometry”.
-> By definition, anthropometry is the science of obtaining systematic measurements of the human body

2. Bertillon developed which of the following methods for personal identification?

  1. Anthropometry
  2. Fingerprints
  3. Lip prints
  4. Footprints

Answer: (1) Anthropometry

Explanation: In 1888 Alphonse Bertillon developed anthropometry techniques which is also called “Portaite Parle,” or “Speaking Picture.”

3. The technique of ‘Portrait Parle’ was developed by which of the following scientists ?

  1. Francis Galton, U.K.
  2. Alphonse Bertillon, France
  3. Francis Galton, Austria
  4. Alphonse Bertillon, U.K.

Answer: (2) Alphonse Bertillon, France

4. Which of the following is not the objective of forensic anthropology?

  1. Field recovery
  2. Establish a biological profile
  3. To perform autopsy
  4. Identify trauma relevant to the manner of death

Answer: (3) To perform autopsy

Explanation: Autopsy comes in the Pathology section.

5. Regarding Anthropometry:

I. It is also known as the Bertillon system.
II. It is based on Quetelet’s law.
III. In this system 11 body measurements are taken.
IV. Photographs were not included in the system.

Code:

  1. I, II and III are correct
  2. I and III are correct
  3. III and IV are correct
  4. All are correct

Answer: (1) I, II and III are correct

6. Weight of dry skeleton in adult human males is:

  1. 1.5 kg
  2. 4.5 kg
  3. 8 kg
  4. 12.5 kg

Answer: (2) 4.5 kg

Explanation: The commonest range of the weight of dry skeleton is between 2.5 – 5 kg.

7. Craniometry is technique

  1. To measure skull
  2. To measure pelvis
  3.  To measure sternum
  4. To measure long bones

Answer: (1) To measure skull

Explanation: Craniometry is a technique of measurement on the cranium and face of the skeleton.

8. Assertion (A): Decomposed bones lose weight and become fragile.

Reason (R): Due to the loss of organic matter.

  1. Both (A) and (R) are true
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is true, but (R) is false
  4. (A) is false, but (R) is true

Answer: (1) Both (A) and (R) are true

9. The total number of bones in the human skeleton in an adult is

  1. 208
  2. 308
  3. 408
  4. 508

Answer: (1) 208

Explanation: In the human skeleton of an adult, it consists of around 206 to 210 bones while at birth, 270 bones are present.

10. Match the following:

List – IList – II
(a) Somatoscopy(i) Measurement on living person
(b) Osteometry(ii) Observations on living person
(c) Craniometry(iii) Measurements of bones
(d) Somatometry(iv) Measurements of skull
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iii)(iv)(i)
2.(iii)(i)(ii)(iv)
3.(iv)(ii)(i)(iii)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer: (1) (ii), (iii), (iv), (i)

11. Which of the following methods of personal identification was proved wrong in the Will West case ?

  1. Skull-Photo superimposition
  2. Identi Kit
  3. Photo FIT
  4. Portrait Parle

Answer: (4) Portrait Parle

Explanation: Till 1903, Bertillon measurements were also called Portrait Parle which was used for personal identification. But due to the similarity of the portrait parle of two prisoners having the same name “Will West”, the Bertillon measurement came into question and emerged the development of fingerprints.

12. Which of the following computer databases is created to help forensic anthropologists in determining various traits of personal identification?

  1. IBIS
  2. AFIS
  3. FORDISC
  4. DORDISC

Answer: (3) FORDISC

Explanation: -> IBIS: Integrated Ballistics Identification System
-> AFIS: Automated fingerprint identification
-> ForDisc: program (also database) created by Stephen Ousley and Richard Jantz to assist forensic anthropologists.

Note: Jump to the main page of MCQs in Forensic Medicine.

Leave a Reply