Note: You can jump to the main page of Forensic Impression Marks MCQs to check the list of all questions with explanations. MCQ included in this section are fingerprints, shoe prints, footmarks, tire, and skid marks.

1. Cheiloscopy is the study of:

  1. Lips
  2. Iris
  3. Pores
  4. Sinus

Answer: (1) Lips

Explanation:
-> Cheiloscopy is a branch of forensic investigation in which human identification is done by lips traces.
-> Cheiloscopy (from the Greek word cheilos which means lips)

2. Cheiloscopy is derived from a Greek word called

  1. Cheisco
  2. Chieli
  3. Cheilo
  4. Chilieo

Answer: (3) Cheilo

3. Who first noticed the system of furrows on the red part of human lips?

  1. R. Fisher
  2. Moyne Snyder
  3. Kazuo Suzuki and Yasuo Tsuchihashi
  4. Clauco Martin Santos

Answer: (1) R. Fisher

Explanation: In 1902, R.Fischer, an anthropologist noticed biological phenomenon that could be identical and present on the red part of human lips in the form of furrows.

4. Who is known as the father of Cheiloscopy?

  1. R. Fisher
  2. Moyne Snyder
  3. Kazuo Suzuki and Yasuo Tsuchihashi
  4. Clauco Martin Santos

Answer: (2) Moyne Snyder

Explanation:
-> In his book “Homicide Investigation,” Le Moyne Snyder, a forensic expert, proposed the concept of wrinkles in lips to identify people in 1950.
-> He stated that lip prints have unique characteristics similar to thumbprints. That’s why he is called ‘The Father of Cheiloscopy.

5. Following are the authors who proposed the classification of lip prints, except:

  1. Moyne Snyder
  2. Kazuo Suzuki and Yasuo Tsuchihashi
  3. Clauco Martin Santos
  4. Kasprzak

Answer: (1) Moyne Snyder

6. Who is known as the first to classify lip prints?

  1. R. Fisher
  2. Moyne Snyder
  3. Kazuo Suzuki and Yasuo Tsuchihashi
  4. Clauco Martin Santos

Answer: (4) Clauco Martin Santos

Explanation:
-> Clauco Martin Santos (1967), professor of forensic dentistry at the Federal University of Rio de Janeiro, Brazil.

7. How many simple and composite groups are in Santos’s classification of lip prints?

  1. 2 simple, 4 composite
  2. 3 simple, 4 composite
  3. 4 simple, 3 composite
  4. 3 simple, 2 composite

Answer: (3) 4 simple, 3 composite

Explanation:
-> Santos’s four simple groups are:
(1) Straight-line
(2) Curved line
(3) Angled line
(4) Sine shaped line
-> Santos’s three simple groups are:
(1) Bifurcated
(2) Trifurcated
(3) Irregular

8. Kazuo Suzuki and Yasuo Tsuchihashi classify lip prints in

  1. 1967
  2. 1968
  3. 1969
  4. 1970

Answer: (4) 1970

9. Suzuki and Tsuchihashi lip print classification divided into____________ categories

  1. Four
  2. Five
  3. Six
  4. Seven

Answer: (3) Six

Explanation: There is a total of six categories in which Suzuki and Tsuchihashi classified lip prints. These are
-> Type I
-> Type I’
-> Type II
-> Type III
-> Type IV
-> Type V

10. Brached shaped ‘Y’ grooves are categorized in which type group of Suzuki and Tsuchihashi classification?

  1. Type II
  2. Type III
  3. Type IV
  4. Type V

Answer: (1) Type II

11. Intersected grooves on lip prints are categorized in which type group of Suzuki and Tsuchihashi classification?

  1. Type I’
  2. Type II
  3. Type III
  4. Type IV

Answer: (3) Type III

12. In case, if the lip prints has an undetermined pattern, it will be categorized in ____________ of Suzuki and Tsuchihashi classification?

  1. Type I’
  2. Type III
  3. Type IV
  4. Type V

Answer: (4) Type V

13. Renaud classifies lip prints into how many groups?

  1. Eleven
  2. Six
  3. Ten
  4. Eight

Answer: (3) Ten

14. Following are types of groups in Renaud classification, except:

  1. Type c
  2. Type f
  3. Type k
  4. Type h

Answer: (3) Type k

Explanation: Renaud’s classification of lip prints has ten groups which are designated by a small alphabet from ‘a’ to ‘j’

15. As per Renaud classification, incomplete bifurcated fall into the group:

  1. Type a
  2. Type b
  3. Type c
  4. Type d

Answer: (4) Type d

Explanation: Various Renaud’s classification of lip print values are:
-> Type a: complete vertical
-> Type b: incomplete vertical
-> Type c: complete bifurcated
-> Type d: incomplete bifurcated

16. As per Renaud classification, complete intersecting of lip pattern falls into the group of

  1. Type e
  2. Type f
  3. Type h
  4. Type i

Answer: (4) Type e

Explanation: Various Renaud’s classification of lip print values are:
-> Type e: complete intersecting
-> Type f: incomplete intersecting
-> Type g: reticulate
-> Type h: in the form of sword
-> Type i: horizontal
-> Type j: other types

17. Afchar-Bayat lip print classification has ____________groups.

  1. Seven
  2. Six
  3. Eight
  4. Nine

Answer: (1) Seven

Explanation: Following are the categories proposed by Afchar Bayat:
-> A1 Group
-> A2 Group
-> B1 Group
-> B2 Group
-> C Group
-> D Group
-> E Group

18. When was Afchar Bayat lip print classification introduced?

  1. 1977
  2. 1978
  3. 1979
  4. 1980

Answer: (3) 1979

19. In Afchar Bayat lip print classification, vertical and straight grooves that cover the whole lip is categorized in:

  1. A1
  2. A2
  3. B1
  4. B2

Answer: (1) A1

Explanation: Following are some of the groups proposed by Afchar Bayat for classifying lip prints.
-> A1: Vertical and straight grooves, covering the whole lip
-> A2: Like the former, but not covering the whole lip
-> B1: Straight branched grooves.
-> B2: Angulated branched grooves

20. Converging grooves lip pattern in Bayat classification fall in:

  1. C
  2. D
  3. E
  4. F

Answer: (1) C

Explanation: Remaining groups proposed by Afchar Bayat for classifying lip prints are.
-> C: Converging grooves
-> D: Reticular pattern grooves
-> E: Other grooves
-> F: No such group in Bayat Classification.

21. Kasprzak classification on individual features of lip pattern on lips has a total of how many groups?

  1. 15
  2. 17
  3. 23
  4. 24

Answer: (3) 23

22. Who was the first to state that even twins don’t have the same lip print?

  1. R. Fisher
  2. Moyne Snyder
  3. Kazuo Suzuki and Yasuo Tsuchihashi
  4. Clauco Martin Santos

Answer: (3) Kazuo Suzuki and Yasuo Tsuchihashi

Explanation: In 1971, Kazuo Suzuki and Yasuo Tsuchihashi studied uniovular twins and concluded that no two lip prints manifested the same pattern.

Note: Jump to the main page of Forensic Impression MCQs (as per NTA UGC Syllabus).