Attention Users: For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Forensic Ballistics.

1. The following person made a significant contribution to the field of forensic ballistics?

  1. Burrard
  2. Nickolls
  3. Henry
  4. Rudolph Ross

Answer: (1) Burrard

Explanation: Burrard was a writer of a famous book in the field of forensic ballistics i.e. Identification of Firearms and Forensic Ballistics

2. __________ gelatin gel block is used for the study of wound ballistics.

  1. 5 %       
  2. 10%            
  3. 20%
  4. Both (2) and (3)

Answer: (4) Both (2) and (3)

Explanation: 10% gelatin gel block usually used for the study wound ballistic for pellets and slug. However, high-end ammunition and bullets, 20% gelatin block is used.
Reference: Handbook of Firearms and Ballistics: Examining and Interpreting Forensic Evidence by Brian J. Heard

3. Assertion (A): Evidence and test bullets can be compared using a comparison microscope to establish the identity of the firearms.

Reason (R): Because the class characteristics on both the bullets match.

  1. (A) is correct and (R) is incorrect
  2. (A) is incorrect and (R) is correct
  3. Both (A) and (R) are correct
  4. Both (A) and (R) are incorrect

Answer: (1) (A) is correct and (R) is incorrect

Correct Reason: Test bullets are needed to be of the same class characteristic as the evidence one but don’t establish the identity. For establishing a positive match, individual characteristics such as striation marks on the bullet are compared using a microscope.

4. For comparison of bullets, the following microscope is used for identification?

  1. Fluorescent microscope
  2. Polarizing microscope
  3. Neuron microscope
  4. Comparison microscope

Answer: (4) Comparison microscope

5. Assertion(A): The range of fire can be determined by the spread of Pellets.

Reason(R): Because shotgun cartridges are loaded with multiple pellets.

  1. (A) is true but (R) is false
  2. (A) is false but (R) is true
  3. Both (A) and (R) is true
  4. Both (A) and (R) is true but (R) is the correct explanation of (A)

Answer: (3) Both (A) and (R) is true

Explanation: Dispersion of pellets is a handy way to determine the range of fire.

6. Sequence of events in firing in chronological order is

  1. Pulling of trigger, firing pin hit, powder burning, and projection of bullet
  2. Firing pin hit, projection of bullet, powder burning and pulling of trigger
  3. Pulling of trigger, firing pin hit, projection of bullet and powder burning
  4. Powder burning, pulling of trigger, firing pin hit and projection of bullet

Answer: (1) Pulling of trigger, firing pin hit, powder burning, and projection of bullet

7. The sequence of examination procedure for identifying bullets with the  suspect firearm is:

  1. Fire test bullets, identify class characteristic marks, identify individual characteristic marks, match class and individual characteristics.
  2. Identify class characteristic marks, fire test bullets, identify individual characteristic marks, match class, and individual characteristics.
  3. Fire test bullets, identify individual characteristic marks, match class, and individual characteristics, identify class characteristic marks
  4. Fire test bullets, identify class characteristic marks, match class and individual characteristics marks, identify individual characteristic marks.

Answer: (1) Fire test bullets, identify class characteristic marks, identify individual characteristic marks, match class and individual characteristics.

8. Assertion (A): The standard ballistics data from the standard firearm-ammunition combination have no relevance vis-a-vis country-made firearms.

Reason (R): Therefore, if the range of fire etc. has to be ascertained in a case involving a country-made firearm, they must be based upon an exhaustive test with the suspected firearm and ammunition of the same make and batch, if possible, to the one used in the crime.

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  2. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
  3. (A) is true but (R) is false
  4. (A) is false but (R) is true

Answer: (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

9. Match an item in one list with an item in the order

Arms and ammunitionWound Features
(a) Choking(i) Abrasion collar
(b) Dum-Dum Bullet(ii) Dispersion of pellets
(c) Rifling(iii) Keyhole wound
(d) Ricochet Bullet(iv) Greater Wounding effect
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iv)(i)(iii)
2.(i)(iii)(ii)(iv)
3.(iii)(ii)(iv)(i)
4.(iv)(i)(iii)(ii)

Answer: (1) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation:
-> Dum-Dum Bullet has a greater wounding effect because of their partially jacket bullet whose nose remains uncovered. They are .303 centerfire rifle bullets.
-> Ricochet Bullet is a phenomenon where the bullet gets rebound, deviated, or deflected from its path because of striking with an intermediate surface.

10. Firing Pin marks of a cartridge case are:

  1. Compression marks
  2. Cut marks
  3. Striation marks
  4. Repetitive marks

Answer: (1) Compression marks

Explanation: Compression marks are produced when a tool is pressed with a sufficient force that leaves an impression or mark on another object.

11. Assertion (A): Fouling is found in the barrel after firing.

Reason (R): Because of the presence of gas and unburnt powder in the barrel.

  1. (A) is true but (R) is false
  2. (A) is false but (R) is true
  3. Both (A) and (R) are true
  4. Both (A) and (R) are false

Answer: (3) Both (A) and (R) are true

Explanation: Fouling is used in two contexts:
(1) Fouling of the barrel:
-> It is the deposition of bullet and gunpowder residue that builds inside of the barrel over time.
-> Most common cause is lead deposition and unburnt powder which collect moisture and cause rusting.
-> More the fouling is, more frequently barrels need a clean.
-> Uncleaned fouled firearm can cause jamming of bullet or blasting of a barrel.
-> More in unjacketed bullets than jacketed ones.

(2) Fouling on Skin:
-> Fouling is made from completely burned gun powder (soot) or metal expelled from a barrel or bullet (even becomes a reason to form a grease collar).

12. The system called ‘Drugfire’ is associated with:

  1. Analysis of drugs
  2. Analysis of poisons
  3. Analysis of fire and arson residues
  4. Examination of fired cartridge cases

Answer: (4) Examination of fired cartridge cases

Explanation: “Drugfire” is a forensic firearm identification database imaging system using their automated system of comparison of images of cartridge cases, shell casings, and bullets.

13. For comparison of bullets following is examined:

  1. Firing pin marks
  2. Striation marks
  3. Extractor marks
  4. Ejector marks

Answer: (2) Striation marks

Explanation: For the bullet comparison, striation marks are used. And all other options such as firing pin marks, extractor marks, and ejector marks are present on the cartridge case.

14. Striation tool marks are produced by:

  1. Hammer
  2. Firing pin
  3. Rifling of firearm
  4. Wrench

Answer: (3) Rifling of firearm

Explanation: Striation tool marks are produced by the movement of one surface over others in the influence of applied force.

15. Compression tool marks are formed by

  1. Firing pin
  2. Wrench
  3. Knife
  4. Needle

Answer: (1) Firing pin

Explanation: Compression marks are produced when a tool is pressed with a sufficient force that leaves an impression or mark on another object.

16. A fired cartridge case can be linked to the suspect firearm on the basis of:

A. Firing-Pin Marks
B. Rifling Marks
C. Breech-Face Marks
D. The direction of twist of rifling

 Choose the correct answer from the options given below:

  1. A, B, and D only
  2. A, B, and C only
  3. B, C, and D only
  4. A, C, and D only

Answer: (4) A, C, and D only

Explanation: Riffling marks are seen and used in the identification of fired bullets.

17. Which of the following are the class characteristics of a fired bullet?

A. Diameter of the bullet
B. Number and diameter of lands and grooves
C. Rifling marks on the bullet
D. Direction and degree of twist
E. Firing pin marks

Choose the most appropriate answer from the options given below:

  1. A, B and D only
  2. A, C and E only
  3. B, D and E only
  4. B, C and E only

Answer: (1) A, B and D only

Explanation: Because of the Law of progressive change, all the markings can’t be the same. That’s the reason why the marking on the bullet such as rifling is an individual characteristic.
-> Firing pin marks are always present on cartridge cases, not on bullets.

18. Fouling is useful in the determination of approximate

  1. Distance of fire
  2. Time of fire
  3. Penetration of projectile
  4. Velocity of projectile

Answer: (2) Time of fire

Explanation: Fouling of the barrel means deposition of discharges from bullets, powder charges, and the environment.
-> When a bullet is fired from a heavy fouled (extensive deposition) barrel, it forms a very thick grease collar to target.
-> The rate of fouling deposition could help in calculating the extent of firearm use and also the last time of firing.

19. Match the following:

List-IMaterial
(a) Ramrod(i) Fired Bullet
(b) Chamber marks(ii) Shotgun
(c) Rifling mark(iii) Fired cartridge
(d) Choking of barrel(iv) Muzzleloader
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(i)(iii)(ii)
3.(ii)(i)(iv)(iii)
4.(iv)(iii)(i)(ii)

Answer: (4) (iv), (iii), (i), (ii)

Explanation:
-> A ramrod
is a metal or wooden piece that is used to push the projectile into the barrel against the propellant for loading the muzzleloading firearms.
-> Chamber marks are seen during the loading and unloading of cartilage mainly by the action of the extractor and ejector.
-> Rifling marks are always made by the grooves of the barrel on bullets traveling through a rifled barrel.
-> Choking of the barrel is a tapered constriction of a smooth barrel at the muzzle end to control the dispersion rate of pellets.

20. A pistol and a fired cartridge is recovered in a murder case. The class characteristics on the fired ammunition identify the make, that is, one in twenty; model, that is, one on five of the firearm. three characteristic marks are also observed on the base of the cartridge case from the breech face of the firearm. The chance of occurrence of these marks ever found to be one in ten thousand each, from the data. Find the probability of the identity of the fired cartridge to be fired with the above pistol

  1. 1/1012
  2. 1/1013
  3. 1/1014
  4. 1/1015

Answer: (3) 1/1014

Explanation: Following are given probabilities:
-> Probability of class characteristics of fired ammunition: 1/20
-> Probability of class characteristics of firearm: 1/5
-> Probability of each mark (identification standard): 1/104
-> So, for three marks (so for 3 marks= 1/1012)
-> So, probability of fired cartridge to be fired with pistol= 1/20 x 1/5 x 1/1012
=> 1/1014

Jump to the index page of the Forensic Ballistic MCQs.

Leave a Reply