Attention Users: For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Forensic Ballistics.

1. In the gunshot wound, the term back spatter refers to

  1. Ejection of blood and tissues from the exit wound
  2. Ejection of the projectile from the exit wound
  3. Ejection of the projectile from the entrance wound
  4. Ejection of blood and tissues from an entrance gunshot wound

Answer: (4) Ejection of blood and tissues from an entrance gunshot wound

2. For wound ballistics study in human beings, the following is used in experiments:

  1. 10% gelatin gel block
  2. 20% gelatin gel block
  3. 10% agar gel block
  4. 20% starch gel block

Answer: (2) 20% gelatin gel block

Explanation: Ballistic Gelatine is the only medium that gives a close approximation of the effects of bullets. And to obtain the ballistic gelatine, 250A type ordnance gelatine is added in water to make a 10% solution.
-> For comparison of pellets and solid slug penetration, 10% ordinance gelatine is used. (rare)
-> To obtain the bullet’s terminal effect, 20% ordinance ballistic gelatine is used.
Reference: Handbook of Firearms and Ballistics: Examining and Interpreting Forensic Evidence by Brian J. Heard

3. Numerous and shorter radial fractures in glass indicate that the hole has been caused by a:

  1. Stone hurled at glass
  2. A lead bullet fired from revolver
  3. A jacketed bullet fired from revolver
  4. A high velocity rifle bullet

Answer: (4) A high velocity rifle bullet

4. Exit wound of gunshot injury contains

  1. Signs of burning
  2. Blackening
  3. Tattooing
  4. None of the above

Answer: (4) None of the above

Explanation All these (burning, blackening, and tattooing) are found on the entry wound not on exit wounds.

5. Assertion(A): In the case of a bullet injury the entry wound is smaller than the exit wound.

Reason(R): Bullet is distorted inside the body.

  1. Both (A) And (R) are true
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is true but (R) is false
  4. (A) is false but (R) is true

Answer: (1) Both (A) And (R) are true

Explanation:
-> General Case: Exit wound bigger than entry: In the bullets’ exit wound, the bullet takes the body’s internal tissues in their outward motion resulting in the exit wound with a larger diameter.
-> In a close distance or distorted/breakdown of bullets could lead to a smaller exit wound than entry.

6. Presence of pellets in the body indicates that the firearm used was a:

  1. Shotgun
  2. Rifle
  3. Pistol
  4. Revolver

Answer: (1) Shotgun

Explanation: Only smoothbore guns use pellets and shotgun in a smooth barrel firearm.

7. A ‘Dum- Dum’ bullet causes greater devastation in body because:

  1. It disintegrates on impact
  2. It mushrooms after impact
  3. Remains unaltered because it is jacketed
  4. All of the above

Answer: (2) It mushrooms after impact

Explanation: Dum- Dum’ bullet is a partially jacketed (unjacketed nose) that causes severe damage to the target because of its mushrooming effect after impact. The mushrooming effect is the formation of a broader irregular nose of the projectile.

8. Arrange the following in sequence based on the range of firing:

(i) Scorching (ii) Burning (iii) Metallic residue (iv) Tattooing

  1. (i), (iv), (ii), (iii)
  2. (ii), (i), (iii), (iv)
  3. (ii), (i), (iv), (iii)
  4. (i), (ii), (iv), (iii)

Answer: (4) (i), (ii), (iv), (iii)

Explanation:
-> Scorching: It is due to flame emerging from the muzzle end of the firearm
-> Burning: It is due to the exposure to the burning gases from the muzzle end of the firearm.
-> Tattooing: From partially burnt or unburnt particles.
-> Metallic residue: most commonly barium, lead, and antimony.

9.  Arrange these in the proper order :

(i) Dispersion (ii) Burning (iii) Tattooing (iv) Scorching

  1. (i) (ii) (iii) (iv)
  2. (iv) (ii) (i) (iii)
  3. (iii) (i) (iv) (ii)
  4. (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (4) (ii), (iv), (iii), (i)

Explanation:
-> Scorching is caused by the flame from the muzzle end.
-> Burning is caused by the burning gases from the muzzle end.
-> Tattooing is due to partially burnt or unburnt particles.
-> Dispersion of pellets

10. Collar mark on the body is found in firing case at the range of following:

  1. 3-inch distance of the weapon
  2. 6-inch distance of the weapon
  3. 12-inch distance of the weapon
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

Explanation: Collar marks are seen from the distance of 2-3 inches to the farthest distance.
Reference: Forensic Medicine And Toxicology by Anil Aggrawal.

11. The large, everted, and irregular size of the wound is suggestive of :

  1. Entry wound from bullet
  2. Exit wound from bullet
  3. Stab wound
  4. Lacerated wound by a blunt object

Answer: (2) Exit wound from bullet

12. Assertion (A): Entry wound of gunshot injury may contain tattooing.

Reason (R): Entry wound is smaller than the exit wound in case of a bullet injury.

  1. Both (A) and (R) are true but (R) is not the valid reason for (A)
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is true but (R) is false
  4. (A) is false but (R) is true

Answer: (1) Both (A) and (R) are true but (R) is not the valid reason for (A)

Explanation: Tattooing and its dispersion are based on two factors:
-> the distance from the firearm
-> type of firearm and propellant used

13. The size of an entry wound by a revolver at a distance of 10 feet is:

  1. Smaller than the exit wound
  2. Greater than the exit wound
  3. Both are of the same size
  4. None of the above

Answer: (1) Smaller than the exit wound

Explanation: Exit wound is made from passing projectile through the body grasping more body tissues and fluid with it. The exit wound is nearly the same but the entry wounds depend on the distance.
(1) Contact and Near Contact Shot: In firearms such as revolvers, contact wounds, and very close range (up to 2 inches), the exit wound is smaller than the entry wound because gases (from the muzzle end) enter the wound and cause fall back which causes a backsplash with tissues and blood from the entry wound.
(2) Near Shot Range (medium to intermediate): Range above 3″ to 24″. Powder tattooing, but no soot. The entry wound will be circular and approximately the same size as the bullet with lacerated, inverted edges. No burning and singeing of hair after 6″.
(3) Distant Shot Range: As the range increases, in the case of 10 feet, the size of the exit wound also increases and the entry wound decreases.
-> It causes entry wounds more circular and smaller than exit wounds because of the elasticity of human skin (which lacks contact shot because of gases).
References: Review of Forensic Medicine and Toxicology By Gautam Biswas Pg 218 and 219.

14. Match

List-IList-II
(A) The location size and the shape of the temporary cavity in a body depends(I) On the weight and velocity of the bullet
(B) Kinetic energy possessed by the bullet depends(II) On the amount of KE possessed angled by yaw, caliber, construction, and configuration of the bullet; and the density, strength, and elasticity of the tissue
(C) The tendency of a full metal jacketed bullet to break up in the body depends(III) On the amount of KE lost by the bullet in its path through tissue, how rapidly the energy is lost, and the elasticity and the cohesiveness of the tissue
(D) The amount of KE lost by a bullet depend(IV) On the velocity of a bullet and its tendency to yaw radically

Choose the correct answer from the option given below

(A)(B)(C)(D)
(1)IVIIIIII
(2)IIIIIVII
(3)IIIVIIII
(4)IIIIIIIV

Answer: (2) (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II)

Jump to the index page of the Forensic Ballistic MCQs.

Leave a Reply