Types of bullets is the 10th topic (part-2) in section 1 of the Introduction of Forensic Firearm and Ammunition from our systematic designed Forensic Ballistics MCQs Series.

Attention Users:
For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Forensic Ballistics.

Multiple Choice Question (MCQ) on Types of Bullets with Answers & Explanations

In this section of forensics ballistic, we had listed down 22 Forensic Ballistic MCQs related to Types of bullets along with their answers and explanations.

1. In exploding bullets, the combustible material is placed _________.

  1. Surface of the bullet
  2. Cavity in the nose
  3. Base of the bullet
  4. All of the above

Answer: (2) Cavity in the nose

Explanation:
Combustible materials are placed inside a large cavity that is present in the nose of the bullet.

2. In 1982, a _______ bullet was used in an attempt to assassinate Ronald Reagan (US President).

  1. 0.22” Explosive bullets
  2. 0.25” Explosive bullets
  3. 0.73” Explosive bullets
  4. 0.43” Explosive bullets

Answer: (1) 0.22” Explosive bullets

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of bullets.

3. The term ‘Ogival’ in firearms and ballistic is associated with which of the following?

  1. Boat point nose
  2. Round nosed
  3. Pellets with oval shape
  4. Classical cylindrical

Answer: (2) Round nosed

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

4. A bullet has a flat nose with a sharp shoulder. This type of bullet is called to be:

  1. Ogival
  2. Hollowpoint
  3. Spitzer
  4. Wadcutter

Answer: (4) Wadcutter

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

5. Assertion (A): Wadcutter bullets have a flat nose with sharp shoulders.
Reason (R): They are generally used for shooting paper targets.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
With sharp shoulders and a flat nose, they are perfect for paper shooting targets (target practicing).

6. Which type of hole is made on the paper target when using wadcutter bullets?

  1. Perforated Cut
  2. Clear Cut
  3. Punched Out
  4. Clear cut and punched out

Answer: (4) Clear cut and punched out

Explanation:
Wadcutter bullets produce clear cut and punched out holes in paper. This is because of the sharp shoulder and flat nose design of these bullets.

7. Which of the following term fits for explaining the Spitzer bullets?

  1. Ogival bullets that get frangile
  2. Ogival bullets with a sharp point
  3. Elongated Ogival bullets with a sharp point
  4. Both (2) and (3)

Answer: (3) Elongated Ogival bullets with a sharp point

Explanation:
Spitzer bullets are elongated Ogival bullets with a sharp point. Moreover, ‘Spitzer’ is a German term means “pencil sharpener”. 

8. In 1894, a special type of bullet was designed in India which produces massive wounding effects?

  1. Spitzer
  2. Semi-Jacketed
  3. Hollow Point
  4. Dum-dum

Answer: (4) Dum-dum

Explanation:
Dum-dum bullets were first manufactured in Dum Dum Arsenal, Kolkatta, India by Captain Neville Bertie Clay.

9. The initial design of Dum-dum bullets was for which of the following firearms?

  1. 0.22” rifle
  2. 0.303” rifle
  3. 0.22” shotgun
  4. 0.303” shotgun

Answer: (2) 0.303” rifle

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

10. Which statement is correct for Dum-dum bullets?

  1. Front metal jacket with an exposed lead core
  2. Front exposed lead with a mid-to-end metal jacket
  3. Semi-jacketed from the 0.3 mm from the front
  4. Both (2) and (3) are correct

Answer: (1) Front metal jacket with an exposed lead core

Explanation:
A dum-dum bullet has a front metal covering and exposed the lead core at a base.

11. Assertion (A): Dum-dum bullets cause tremendous wounding effects.
Reason (R): They expand or flatten rapidly on impact.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of bullets.

12. When Dum-dum bullets were first used in battle?

  1. 1898
  2. 1899
  3. 1897
  4. 1895

Answer: (1) 1898

Explanation:
Dum-dum bullets were first used in 1898, at the battle of Omdurman against ‘savage tribesmen’.

13. What was the major disadvantage of Dum-dum bullets?

  1. Lead core blew out the jacket and makes it impossible to fire another round
  2. Difficult to operate in cold climate conditions.
  3. Lead core gets stuck in the magazine due to the ballooning effect.
  4. Lead core blew the cartridge braises that makes the firearm inoperable. 

Answer: (1) Lead core blew out the jacket and makes it impossible to fire another round

Explanation:
No explanation for this MCQ question on firearms.

14. Which one is known to be the improved version of Dum-dum bullets?

  1. Mk-I bullet
  2. Mk-II bullet
  3. Mk-III bullet
  4. Mk-IV bullet

Answer: (3) Mk-III bullet

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

15.  Which of the following statement is correct for the Mk-III bullets?

  1. Dum-dum bullet with the jacketed base
  2. Dum-dum bullet with black nylon covering
  3. Dum-dum bullet washed by copper
  4. Dum-dum bullet fully jacket of cupronickel

Answer: (1) Dum-dum bullet with the jacketed base

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of bullets.

16. Apart from the jacketed base, what other design changes were seen in MK-III bullets?

  1. Hollow cavity filled with combustible material at the base of the bullet
  2. Hollow-core of the bullet
  3. Hole in the nose with a short metal tube
  4. Punctured from sides for more expansion

Answer: (3) Hole in the nose with a short metal tube

Explanation:
No explanation for this firearm MCQ question.

17. Assertion (A): Mk III bullet has a hole in the nose with an inserted short metal tube.
Reason (R): This makes the flight aerodynamic without losing the wounding effects. 

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) (A) is correct, but (R) is incorrect

Correct Reason: Short metal tube at the nose of the bullet increases the expansion of the bullet that causes more wounding effects than a Dum-dum bullet.

18. When Dum-dum (and Mk III) bullet was outlawed?

  1. 1898
  2. 1899
  3. 1900
  4. 1901

Answer: (2) 1899

Explanation:
Dum-dum bullets and their variant Mk-III were outlawed by Hague Convention in 1899.

19. Assertion (A): Hague Convention 1899, was an international law of war and war crimes.
Explanation (E): It officially makes the civilian, police forces, and military services to abandoned the use of Dum-dum bullets.

  1. Both (A) and (E) are correct
  2. (A) is correct, but (E) is incorrect
  3. Both (A) and (E) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (E) is correct

Answer: (2) (A) is correct, but (E) is incorrect

Explanation:
Hague Convention of 1899, was the international law that was only applicable to the military forces, makes police forces and civilians out of this law. Hence, at that time, police forces and civilians could use Dum-dum bullets. 

20. Soft point bullets are called?

  1. Lead core bullets
  2. Bullets with nylon black point
  3. Bullets with fragile tissues
  4. Semi-jacketed bullets

Answer: (4) Semi-jacketed bullets

Explanation:
No explanation for this firearm MCQ question.

21. Which of the following term is correct for the soft point bullets?

  1. Exposed lead core from nose to body but jacketed base.
  2. Expose lead core only in the body with a covered nose and base.
  3. Exposed lead core at nose with a jacket from the body to the base.
  4. Exposed lead only at the base with a jacket at nose and body.

Answer: (3) Exposed lead core at nose with a jacket from the body to the base.

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of bullets.

22. Assertion (A): Hollow point bullet is a type of semi-jacketed bullet.
Reason (R): They have an exposed nose with a cavity and jacketed from body to base. 

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
Hollowpoint has an exposed cavitied nose that expands on impact and causes a devastating wounding effect on a target.

Jump to the index page of the Forensic Ballistic MCQs.