Types of bullet is the 10th topic (part-1) in section 1 of the Introduction of Forensic Firearm and Ammunition from our systematic designed Forensic Ballistics MCQs Series.

Attention Users: For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Forensic Ballistics.

Multiple Choice Question on Types of Bullets with Answers and Explanations

In this section of forensics ballistic, we had listed down 21 Forensic Ballistic MCQs related to Types of bullets along with their answers and explanations.

1. The most commonly used material for making unjacketed bullets is:

  1. Antimony
  2. Lead
  3. Tin
  4. Casting Iron

Answer: (2) Lead

Explanation:
No explanation for this MCQ question on types of bullets.

2. Lead is considered as most suitable material for the construction of projectile because

(A) It has a high specific gravity
(B) Low melting point
(C) Cannot be moulded in different shape
(D) It is non-toxic
(E) Economical

Choose the correct answer from the option given below

  1. (A), (B), and (C) only
  2. (B), (C), and (D) only
  3. (A), (C), and (D) only
  4. (A), (B), and (E) only

Answer: (4) (A), (B), and (E) only

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

3 To add hardness to the lead bullets, which of the metal is alloyed?

  1. Antimony
  2. Tin
  3. Casting Iron
  4. Both (1) and (2) 

Answer: (1) Antimony

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

4. To make the moulding process of cast bullet easy, which of the following metal is used?

  1. Antimony 
  2. Tin
  3. Casting Iron
  4. Both (1) and (2) 

Answer: (2) Tin

Explanation:
Casting a bullet is the process of making bullets by the means of solidifying the liquid alloy using a cast.

5. For the manufacturing of the plain lead bullets, which manufacturing process is (are) useful?

  1. Swaged
  2. Casting
  3. Drilled
  4. Both (1) and (2)
  5. Both (2) and (3)

Answer: (4) Both (1) and (2)

Explanation:
No explanation for this MCQ question on types of bullets.

6. Assertion (A): Swaging is one of the processes of making plain lead bullets.
Explanation (E): In the process, a lead wire is cut with the desired length then forged with hydraulics into correct dimensions.

  1. Both (A) and (E) are correct
  2. (A) is correct, but (E) is incorrect
  3. Both (A) and (E) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (E) is correct

Answer: (1) Both (A) and (E) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of bullets.

7. Currently, which method— Swaged or Casting— is majorly used for the production of plain lead bullets?

  1. Swaged
  2. Casting
  3. Share equal margin
  4. Not predictive

Answer: (1) Swaged

Explanation:
As the swaged process of making bullets are far easy and fast than casting. Commercially, lead bullets were manufactured by swaging. 

8. Jacketed bullets are covered by harder material such as……..

  1. Copper/Nickel Alloy
  2. Copper/Zinc Alloy
  3. Plain Steel coat
  4. Both (1) and (3)
  5. All of the above

Answer: (5) All of the above

Explanation:
In general, there are three widely used jacketed materials for jacketed bullets as
-> an alloy of copper/zinc
-> copper/nickel (cupronickel)
-> plain steel

9. A jacketed bullet is coated with gilding-metal. Which of the following is (are) called to gilding metals?

  1. Alloy of 50% of Copper and Zinc each
  2. Alloy of Copper, nickel, and zinc (equal amount)
  3. Copper (more than 90%) & Zinc (10% or less)
  4. Copper (more than 70%) & Zinc (30% or less) 

Answer: (3) Copper (more than 90%) & Zinc (10% or less)

Explanation:
Gilding metal is a mixture of copper and zinc in which copper content is more than 90% (about 95%) while zinc is about 5% to 10% (usually around 5%).

10. Jacketed bullets are usually washed with which of the following material?

  1. Zinc Wash
  2. Copper Wash
  3. Lacquer Wash
  4. Both (2) and (3)

Answer: (4) Both (2) and (3)

Explanation:
Jacked bullets are washed with a thick layer of lacquer or copper to prevent corrosion.

11.  Assertion (A): Jacketed bullets have numerous advantages.
Reason (R): One of the main advantages is, it prevents the breaking of bullets on heavy or thick-skinned targets. 

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

12. Which is not a coating material for the jacket layer in the jacketed bullets?

  1. Copper
  2. Zinc
  3. Black Nylon
  4. Fragile plastics

Answer: (4) Fragile plastics

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

13. When the jacketed bullets have a black nylon layer as the covering material, it is called to be?

  1. Nylon Clad
  2. Nyloncad
  3. Nyclad
  4. Nylon Bullet proofs

Answer: (3) Nyclad

Explanation:
Nyclad ammunitions have a thick layer of black nylon that prevents the fouling done by the lead core. 

14. Assertion(A): Nyclad bullets have a reduced velocity than a normal non-jacketed lead bullet. 
Reason (R): Nyclad layer reduces the fouling in the bore but increases the friction with the bore. 

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (3) Both (A) and (R) are incorrect

Explanation: Three major advantages of Nyclad bullets:
-> Nyclad bullet’s black nylon layer reduces the friction (hence higher muzzle velocity)
-> Reduces the lead contamination in ranges
-> Prevent fouling from bullets.

15. The term ‘Luballoy’ is used to describe which type of ammunition?

  1. Bullets with copper wash
  2. Bullets with zinc wash
  3. Bullets with black nylon
  4. Bullets with tin wash

Answer: (1) Bullets with copper wash

Explanation:
-> Luballoy is another name for ammunitions that are washed by copper.
-> They are also called to be golden bullets

16. Assertion (A): Copper coated lead bullets reduces the fouling process.
Reason (R): Coated bullets reduces the deposition of lead in the barrel.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of bullets.

17. Assertion (A): Lead deposition reduces the internal diameter.
Reason (R): With each firing, lead bullets thrown down the barrel which results in the deposition. This can give rise to higher fouling and sometimes barrel blast.  

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of bullets.

18. Assertion (A): Nowadays, copper washed bullets were trending and popular.
Reason (R): Copper coating materials are effective than cheaper standard bullet lubricants.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (3) Both (A) and (R) are incorrect

Explanation:
Nowadays, bullets are not washed with copper. Instead, cheap standard bullet lubricants are used to serve the same purpose that copper does without any demerits. However, they are common (or only) found in calibers 0.22” rimfire ammunition.

19. Assertion (A): Thickly layered electro-deposited copper layer is used as ammunitions in heavily used ranges.
Reason (R): Electro-deposited lead bullets have an end-to-end coating of copper even at the base of the bullet.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
Fully coated electro-deposited lead bullets have no exposed lead surface that can cause lead volatilization even at the base. 

20. Assertion (A): Thick copper electroplated lead bullets are generally an advisory for the heavily operating ranges.
Reason (R): They prevent lead volatilization that can cause health hazards in heavily used ranges. 

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of bullets.

21. Most common bullets for revolvers are

  1. Lead alloy bullet
  2. Dum dum bullets
  3. Stream lined bullets
  4. Boat- Tailed bullets

Answer: (1) Lead alloy bullet

Explanation: Features of lead ammuntions.
-> Most commonly used material for making unjacketed bullets
-> To add hardness to lead bullets, Antimony metal is alloyed.
-> Manufacturing lead bullet process: Swaged and Casting

Jump to the index page of the Forensic Ballistic MCQs.

Leave a Reply