Note: You can jump to the main page of Forensic Impression Marks MCQs to check the list of all questions with explanations. MCQ included in this section are fingerprints, shoe prints, footmarks, tire, and skid marks.

1. A three-dimensional impression left on a soft surface by a shoe is not called as a :

  1. Latent print
  2. Plastic print
  3. Visible print
  4. 3-D print

Answer: (1) Latent print

Explanation: Latent prints are usually 2D prints on a flat surface.

2. The footprints found at the scene of the crime, indicates which of the following?

  1. Number of persons involved
  2. Height of the persons involved
  3. Entrance or exit of the persons involved
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

3. Shoe prints can be identified on the basis of the following:

(i) Size (ii) Weight (iii) Wear and tear marks (iv) Sole design

  1. (i), (ii) and (iii) are correct
  2. (ii), (iii) and (iv) are correct
  3. (i), (iii) and (iv) are correct
  4. (ii), (iv) and (i) are correct

Answer: (3) (i), (iii) and (iv) are correct

4. Preservation of surface footprint can be done by the following:

(i) Photography (ii) Casting (iii) Tracing (iv) Electrostatic method

  1.  (i), (ii) and (iii) are correct.
  2.  (i), (ii) and (iv) are correct.
  3.  (ii), (iii) and (iv) are correct.
  4.  (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (4) (i), (iii) and (iv) are correct.

Explanation: Electrostatic method of lifting print uses a charging plastic film which is neatly placed over the dust print and due to electrostatic adhesions it attracts the dust particles which finally get adhered to the thin charged sheet.
Please Note: Dust prints are preserved using Photography, Tracing, and Electrostatic methods.

5. To lift foot/footwear prints which of the following is used

  1. Plaster of Paris
  2. Ninhydrin powder
  3. Milk
  4. Alcohol

Answer: (1) Plaster of Paris

6. If rapid hardening is required, which among the following is added to the plaster of Paris?

  1. Sugar                    
  2. Turmeric                 
  3. Salt
  4. Flour

Answer: (3) Salt

Explanation: The addition of salt speeds up the settling time and thus causes rapid hardening. In general scenarios, the addition of sodium carbonate to the plaster of Paris speeds up the formation of calcium oxide.

CaSO4.2H2O —> CaSO4.1/2H2O + 3/2H2O + Na2CO3 —> CaCO3 + Na2SO4 + 2H2O
So, the formation of CaCO3 hardened the process faster.

7. A particular tread pattern in shoes may be used to identify the:

A. Shape of Shoe
B. Size of Shoe
C. Brand of Shoe
D. Individual Person

Choose the most appropriate answer from the options given below:

  1. A, B and D only
  2. A, B and C only
  3. B, C and D only
  4. A, C and D only

Answer: (2) A, B and C only

Explanation: Individualization using footprint is given by marks on the outsole caused by cuts, nicks, gouges, and scratches.

8. Footprints on snow may be casted by :

  1. Plaster of Paris
  2. Snow Print Wax
  3. Sulfur
  4. Alumina

Answer: (2) Snow Print Wax

Explanation: Common Casting materials used for casting on snow are:
(1) Dental Stone + K2SO4
(2) Snow Print Plaster
(3) Snow Print Wax + Dental Stone (most recommended)
(4) Sulfur Cement
(5) Yellow Sulfur
(6) Isomarks Casting Material
(7) Other methods are paint thinner, spray paint, and paraffin.

9. Which of the following materials is NOT used to cast footprint impressions in snow?

  1. Print wax
  2. Paraffin
  3. Sulfur
  4. Plaster of Paris

Answer: (4) Plaster of Paris

10. Surface footprints are lifted by:

  1. Casting
  2. Tracing
  3. Moulage
  4. All the above

Answer: (2) Tracing

Explanation: In the case of surface footprint, tracing is the best technique that can be employed to get the footprint.
-> Moulage means a mold of a footprint
-> Casting is done when the footprints have depths, for example, footprints on the soil.

11. Footprints on dust can be preserved by:

(i) Casting (ii) Tracing (iii) Electrostatic method (iv) Photography

  1. (i) and (ii) are correct
  2. (ii) and (iii) are correct
  3. (i) and (iv) are correct
  4. (ii), (iii) and (iv) are correct

Answer: (4) (ii), (iii) and (iv) are correct

Explanation: Electrostatic method of lifting print uses a charging plastic film which is neatly placed over the dust print and due to electrostatic adhesions it attracts the dust particles which finally get adhered to the thin charged sheet.

Note: Jump to the main page of Forensic Impression MCQs (as per NTA UGC Syllabus).

Leave a Reply