Note: You can check the index page of Forensic Medicine MCQs for more MCQs in field of Forensic Science and for preparation of NTA UGC NET/JRF, FACT, NEET, AIIMS, DU and NFSU Entrance Exams.

1. Pugilistic attitude of the cadaver is due to

  1. Putrefaction
  2. Rigor mortis
  3. Coagulation of proteins
  4. Mummification

Answer: (3) Coagulation of proteins

Explanation: When the dead body is exposed to a temperature higher than 65°C, coagulation of the muscle protein starts which affects flexors (muscle whose contraction bends) giving rise to a pugilistic attitude to the body.

2. Assertion (A): Decomposed bones lose weight and become fragile.

Reason (R): Due to the loss of organic matter.

Code:

  1. Both (A) and (R) are true
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is true, but (R) is false
  4. (A) is false, but (R) is true

Answer: (1) Both (A) and (R) are true

3. Adipocere is seen in the dead body in the following condition:

  1. Ordinary open place
  2. Shallow and moist place
  3. Desert
  4. Airtight room

Answer: (2) Shallow and moist place

Explanation: Adipocere is the anaerobic bacterial hydrolysis of fat in tissues that are facilitated by shallow and moist places. Other names of adipocere are corpse wax, grave wax, or mortuary wax.

4. Conversion of body fat into a soapy materials is known as:

  1. Mummification
  2. Putrefaction
  3. Maceration
  4. Saponification

Answer: (4) Saponification

Explanation: Saponification is also termed as Adipocere (Latin word, “adipo” means fat, cire means “wax”) and occurs in the fatty tissues of the dead body.
-> Some common characteristics of saponification are:
• Sweet rancid smelling
• Soft, whitish or grayish-white color
• Waxy and greasy texture
• In hot and moist conditions: it starts in 3 days and completes in 3 weeks to 3 months.
• In cold water: it may take up to 1 year.

5. Which is the last organ to putrefy in a human body?

  1. Heart
  2. Brain
  3. Liver
  4. Prostate

Answer: (4) Prostate

6. Which of the following organs is the last organ to be putrefy?

  1. Brain
  2. Liver
  3. Pancreas
  4. Uterus

Answer: (4) Uterus

Explanation: After a few weeks to months, the softer tissues and viscera progressively disintegrate, leaving the more solid organs, such as uterus and prostate which is also the last organ to putrefy.

7. Earliest putrefactive change is

  1. Marbling
  2. Greenish discoloration of right iliac fossa
  3. Colliquative putrefaction
  4. Post mortem blisters

Answer: (2) Greenish discoloration of right iliac fossa

8. In adipocere formation following change occurs

  1. Body fat into soapy and waxy
  2. Muscle into fatty tissue
  3. Blood into watery serum
  4. Bone and tendons into gelatinous mass

Answer: (1) Body fat into soapy and waxy

Explanation: Other names of adipocere are grave wax and corpse wax. It is formed because of the hydrolysis of triglycerides into glycerin and free fatty acids.

Note: Jump to the main page of MCQs in Forensic Medicine.