Note: For systematic learning of Forensic Paint Examination, you can jump to the main page of Trace Evidence MCQs sections.

1. Which of the following are the constituents of paint?

  1. Pigments
  2. Binders
  3. Solvents
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

Explanation: There are majorly four constituents of paint. These are pigments (base), binders, solvents (liquids) and additives. Some common additives are the drier and extenders (cheap alternative of base pigments).

2. Which of the following is used as the supportive medium for pigments?

  1. Binder
  2. Solvent
  3. Drier
  4. Extenders

Answer: (2) Solvent

Explanation: Thinner is another name for solvent. Their primary function is to adjust the viscosity of the paint to suit the application method.

3. The component that holds all the component of paint with surface is called:

  1. Binder
  2. Solvent
  3. Drier
  4. Extenders

Answer: (1) Binder

Explanation: Binder is usually in the form of polymeric natural or synthetic resins that

4. When the binder form bond with the surface by the process of evaporation of solvent system of liquid, paint is called

  1. Enamel
  2. Lacquer
  3. Latex
  4. Both (1) and (2)

Answer: (2) Lacquer

Explanation: Lacquer paints form film by evaporation of their solvents.
-> Can resolublize in organic solvents.

5. Following paint solution forms a film by cross linkaging of their components.

  1. Enamel
  2. Lacquer
  3. Latex
  4. Both (1) and (3)

Answer: (1) Enamel

6. Forming cross linkage bonds in enamel paints are governed by:

  1. Temperature
  2. Oxidation
  3. Initiators
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

Explanation: Enamel paints form cross linkage by:
-> elevation of temperature
-> expose to air to cause oxidation
-> special initiators

7.  Latex paints use which of the following means to form film?

  1. Coalescence
  2. Chemical bonding
  3. Evaporation
  4. All of the above

Answer: (1) Coalescence

Explanation:
-> Coalescence: joining of elements to form one mass or whole.
-> Latex paints form films by coalescence of dispersed latex elements when they lose water.

8. Which of the following components is responsible for the “hue” of paint?

  1. Pigments
  2. Binders
  3. Solvents
  4. All of the above

Answer: (1) Pigments

Explanation: Pigments are responsible for the color, hue and saturation of paint.

9. The term “hue” is associated with which of the following?

  1. Mineral constituent of the soil
  2. Base color of the soil
  3. Texture of the soil
  4. Organic material present in soil

Answer: (2) Base color of the soil

10. Pigments of green color paint are obtained as evidence, what is most predominantly the origin of pigment?

  1. Organic
  2. Inorganic
  3. Semi-Synthetic organic inorganic mixture
  4. 50% organic and 50% inorganic

Answer: (1) Organic

Explanation:
-> Blues and green color are predominantly organic
-> White, yellow and Reds are inorganic
Reference: Forensic Science by Nordby

11. Assertion (A): In common paint applications, pigments are expensive so they are adjusted by adding more solvent to paint without losing its color.
Reason (R): Solvent adds opacity, viscosity and hiding ability of paint.

  1. (A) is correct, but (R) is incorrect
  2. Both (A) and (R) are incorrect
  3. (R) is correct, but (A) is incorrect
  4. Both (A) and (R) are correct

Answer: (2) Both (A) and (R) are incorrect

Correct Assertion: It’s extenders, that is added to adjust color and an inexpensive alternative to pigments. You can also call it a cheap alternative to pigments.
Correct Reason: Extenders add opacity, viscosity and hiding ability of paint.

12. Extenders are cheaper than pigments and majorly made up of:

  1. Organic
  2. Inorganic
  3. Semi-Synthetic organic inorganic mixture
  4. 50% organic and 50% inorganic

Answer: (2) Inorganic

Explanation: Most extenders are generally less expensive and made from inorganic material.

13. _____________ has excellent light scattering properties and is used in paints to provide whiteness and durability.

  1. Titanium oxide
  2. Titanium dioxide
  3. Mixture of Lead and Titanium oxide
  4. 90% Titanium oxide in 10% Lead sulfate solution per 100 ml

Answer: (2) Titanium dioxide

14. Enamel acrylic paints are recommended to have a _____________ coat before its application.

  1. Base coat of TiO2
  2. Top coat
  3. Cement coat
  4. Primer coat

Answer: (4) Primer coat

Note: Jump to the main page of the Trace Evidence MCQs.

Leave a Reply