Note: You can check the index page of Forensic Medicine MCQs for more MCQs in the field of Forensic Science and for preparation of NTA UGC NET/JRF, FACT, NEET, AIIMS, DU, and NFSU Entrance Exams.

1. What would be the role of forensic medicine experts can opine about?

(A) Cause of death
(B) Line of treatment
(C) Entry and exit wound
(D) Time since death

Choose the most appropriate answer from the options given below:

  1. (A),(B) and (C) only
  2. (B),(C) and (D) only
  3. (A),(C) and (D) only
  4. (A),(B) and (D) only

Answer: (3) (A),(C) and (D) only

2.  A medico-legal report contains

  1. Details of sign of identification
  2. A report of injuries 
  3. A report on case filed
  4. Details of fingerprints

Answer: (2) A report of injuries

3. Cremains refers to the study of:

  1. Buried body
  2. Cremated remains
  3. Skeletal remains
  4. Decomposing body

Answer: (2) Cremated remains

4. What is Corpus delecti evidence in a case of murder by firearm?

  1. Revolver
  2. Bloodstains
  3. Fire bullet
  4. Dead body

Answer: (4) Dead Body

Explanation: Corpus Delicti is a Latin term meaning the “body of offense
-> Corpus delicti refers to the principle that it must be proven that a crime has actually occurred before a person can be convicted of committing the crime.
-> In a charge of homicide, includes the dead body, photographs of the dead body, blood-stained clothes showing weapon marks, blood-stained weapon, bullet, severed body parts (eg head), etc.
Reference: Textbook of Forensic Medicine and Toxicology by Anil Aggrawal

5. An autopsy report is written in

  1. Single copy on the same day
  2. Single copy on the very next day
  3. Triplicate
  4. Duplicate

Answer: (3) Triplicate

Explanation: Triplicate means three copies.

6. Sudden death is one in which a person dies suddenly or within a short time without suffering from any disease or injury if death occurs within

  1. 28 hours
  2. 40 hours
  3. 36 hours
  4. 24 hours

Answer: (4) 24 hours

7. Multiple parallel superficial cuts criss-crossing each other are suggestive of

  1. Fabricated wounds
  2. Suicidal wounds
  3. Accidentally sustained wounds
  4. Homicidal wounds

Answer: (2) Suicidal wounds

Explanation: In a case of suicide by sharp objects such as a knife or blade, there might be the chance of getting hesitation cuts/marks or tentative cuts, or trial wounds. And one of the common features of these hesitation cuts is, that there are multiple, small, and superficial cuts that usually involve the superficial layer of the skin that shows hesitation before gaining the courage to make a final decisive cut.

8. Which of the following classes of chemicals is most abundantly used in India to commit suicide?

  1. Narcotics
  2. Pesticides
  3. Petrochemicals
  4. Psychotropic drugs

Answer: (2) Pesticides

Explanation: Common methods of Suicide among:
-> Males: Poison (31%), followed by hanging (26%), firearms (16%), burns (11%), drowning (10%), and, finally, falling from a height (6%).
-> Females: Poison (48%), followed by burns (12%), drowning and falling from a height (7% and 6% each), hanging (24%), and finally firearm (3%).
Source: Trends in rates and methods of suicide in India [ScienceDirect]

9.  Which of the following are true statements?

(a) Greenish discoloration of the right iliac fossa is the earliest putrefactive change
(b) Rigor mortis first starts in skeletal muscles
(c) Honeycomb liver is seen in Putrefaction
(d) Post mortem staining in hanging is seen in the face

Codes:

  1. Only (a) and (c) are correct
  2. Only (c) and (d) are correct
  3. Only (a), (b) and (d) are correct
  4. Only (d) is correct

Answer: (1) Only (a) and (c) are correct

10. At a scene of crime, a victim was found having star-shaped tearing on the right temple. The revolver was in the hands of the victim. It has to be decided whether it was a case of homicide or suicide. In this connection, which of the following is correctly matched?

List – IList – II
(a) Contact Shot(i) Homicide or Suicide
(b) There is a live cartridge at the 12 o’clock position(ii) Homicide
(c) There is gun-shot residue present on the web portion of the right hand and trigger finger of the victim.(iii) Suicide
(d) There is burning on the back of the right hand of the victim.
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(i)(iii)(ii)
2.(i)(ii)(iii)(ii)
3.(i)(ii)(ii)(iii)
4.(ii)(i)(iii)(ii)

Answer: (2) (i), (ii), (iii), (ii)

Explanation: 12 o’clock means ahead or above
-> 3 o’clock means to the right
-> 6 o’clock means behind or below
-> 9 o’clock means to the left

11. The identification of a dead body can be done by:

  1. Putrefied body
  2. Place of occurrence
  3. Laundry and tailor marks on clothes
  4. None of the above

Answer: (3) Laundry and tailor marks on clothes

Explanation: Usually, clothes resist decomposition even if they are submerged for 3 to 4 days. So, by using their laundry and tailor marks, the victim can be identified.

12. Cerebrospinal Fluid (CSF) at autopsy may be removed by:

(a) Lumbar Puncture
(b) Withdrawing fluid from cisterna magna
(c) Puncturing the lateral ventricles directly
(d) Passing a plastic catheter in the brain through the nose.

Code:

  1. (a), (b) and (c) are correct.
  2. (a) and (c) are correct.
  3. (c) and (d) are correct.
  4. (a) and (b) are correct.

Answer: (1) (a), (b) and (c) are correct

13. Cribra orbitalia (a fine porosity visible on the ceiling of the orbit) is a sign of

  1. Syphilis
  2. Anemia
  3. Renal stone
  4. Blindness

Answer: (2) Anemia

Explanation: Cribra orbitalia (a fine porosity visible on the ceiling of the orbit) is a sign of iron deficiency anemia.
-> Cribra orbitalia (CO) also called to be Porotic Hyperostosis (PH)

Read the following passage and answer the question; concerning it:

The body of a young girl was found with multiple deep cuts over the neck. Her right hand was clenched firmly with strands of hair. Her left palm showed multiple deep-cut wounds. There was a discharge of blood from the genitalia. Her clothes showed starchy stains.

14. The wounds over the neck are suggestive of:

  1. Assault
  2. Accidents
  3. Self-inflicted
  4. All of the above

Answer: (1) Assault

Explanation: Multiple deep cuts over the neck is a clear sign of assault. And if it is self-inflicted, there are also hesitation marks, and the single-cut wound is seen.

Note: Jump to the main page of MCQs in Forensic Medicine.

Leave a Reply