Most of the questions are random to match the condition and environment of the examination paper. This will help to acquire your thinking skill more than arranged MCQs.

Note: This section included MCQs related to General Forensic Science topics including crime scene investigation, laws, principles, and contributors to Forensic science.

1. Match the following:

List-IList-II
(a) Central pocket loop(i) Contains no delta
(b) Arches(ii) Contains two loops opening on the same side
(c) Twinned loop(iii) Contains one core and two delta
(d) Lateral pocket loop(iv) Contains two loops opening at opposite sides
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(ii)(iv)
2.(ii)(iii)(i)(iv)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer: (4) (iii), (i), (iv), (ii)

2. Match the following:

List-IList-II
(a) P30(i) Blood
(b) Creatine(ii) Saliva
(c) Ptyaline(iii) Urine
(d) PGM(iv) Seminal fluid
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(ii)(i)(iii)
2.(iii)(ii)(iv)(i)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer: (3) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation: -> P30 is a human prostate-specific p30 protein found in seminal fluid.
-> Creatinine is a waste product produce by the muscles of the body which excreted out through urine.
-> Ptyalin is another name of alpha-amylase that is present in the saliva.
-> PGM (Phosphoglucomutase) polymorphism is used as blood typing stains.

3. Match the following:

List-IList-II
(a) Antimony Sulphate(i) Nitroglycerine
(b) Cordite(ii) Nitrocellulose powder
(c) Gun cotton(iii) Double base smokeless powder
(d) Dynamite(iv) Primer
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(i)(ii)(iv)(iii)
3.(iii)(i)(ii)(iv)
4.(ii)(iv)(i)(ii)

Answer: (1) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation: -> Cordite (or Cordite Mk1) is a smokeless double-base powder containing about 37.5% nitrocellulose and 57.5 % nitroglycerine in 5% petroleum jelly.
-> Gun Cotton is the other name of Nitrocellulose powder.
-> Dynamite is an explosive that is majorly made from nitroglycerin along with a small quantity of sorbents and stabilizers.

4. Match the following:

List-IList-II
(a) Vancetich(i) Ninhydrin test
(b) ER Henry(ii) Documents Examination
(c) Hilton(iii) Fingerprints
(d) Oden & Hoffsten(iv) Classification of Fingerprints
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(ii)(iv)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(iii)(iv)(ii)(i)

Answer: (4) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation: -> Juan Vucetich (not Vancetich) was director of the Center for Dactyloscopy in Buenos Aires, Argentina who uses the Francis Galton work on fingerprinting and expanded it significantly. And based on that, in 1892, Vucetich successfully identified the criminal Francisca Rojas using fingerprints.
-> Ordway Hilton authored the book named “Scientific Examination of Questioned Documents” in 1982.
-> Oden & Hoffsten uses ninhydrin solution for the developement of fingerprints in 1954.

5. Match the following:

List-IList-II
(a) Tempered glass(i) Metallic oxides
(b) Borosilicate glass(ii) Molten rock
(c) Coloured glass(iii) Dice formation
(d) Rock wool(iv) Constituents B2O3
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(i)(ii)(iii)
2.(ii)(i)(iv)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer: (3) (iii), (iv), (i), (ii)

6. Match the following:

InstrumentMaterial
(a) William Herschel(i) Forensic Ballistics
(b) Osborn(ii) Forensic Anthropology
(c) Krogman(iii) Fingerprint
(d) Hatcher(iv) Questioned document
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(ii)(i)(iii)(iv)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(i)(ii)(iv)(iii)

Answer: (1) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation: -> William James Herschel was an ICS officer in India who used fingerprints for identification of workers on contracts and later in the 1890s, he collaborated with scientist Francis Galton in the development of the first fingerprint classification system.
-> Albert Sherman Osborn is considered as the father of the science of questioned document examination in North America who published a famous book “Questioned Documents”
-> Wilton Marion Krogman was an American anthropologist who was a leader in the development of physical anthropology along with the early development of dental anthropology.
-> Julian Hatcher was a US major general who is credited with several technical books and articles relating to military firearms, ballistics, and autoloading weapons.

7. Match the following:

List-IMaterial
(a) Ram rod(i) Fired Bullet
(b) Chamber marks(ii) Shot gun
(c) Rifling mark(iii) Fired cartridge
(d) Choking of barrel(iv) Muzzle loader
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(i)(iii)(ii)
3.(ii)(i)(iv)(iii)
4.(iv)(iii)(i)(ii)

Answer: (4) (iv), (iii), (i), (ii)

Explanation: -> A ramrod is a metal or wooden piece that is used to push the projectile into the barrel against the propellant for loading the muzzleloading firearms.
-> Chamber marks are seen during the loading and unloading of cartilage mainly by the action of the extractor and ejector.
-> Rifling marks are always made on the bullets traveling through a rifled barrel.
-> Choking of the barrel is a tapered constriction of a smooth barrel at the muzzle end to control the dispersion rate of pellets.

8. Match the following:

List-IList-II
(a) Latent fingerprints(i) Fingerprints deposited on paint or blood and readily visible
(b) Patent prints(ii) Plain fingerprints
(c) Plastic prints(iii) Invisible fingerprints
(d) Tapprints(iv) Fingerprints formed in a soft material like putty
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(ii)(iv)(i)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(iv)(iii)(i)(ii)

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

9. Match the following:

List-IList-II
(a) Inquest(i) Cross-examination
(b) Conduct Money(ii) Police
(c) Leading Question(iii) Body of evidence
(d) Corpus delect(iv) Witness
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iv)(i)(iii)
2.(iii)(ii)(iv)(iii)
3.(iv)(i)(iii)(ii)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer: (1) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation: -> Conduct money is money paid to a witness for their expenses to attend the court.
-> In Latin, Corpus delicti means “body of the crime”.

10. Match the instrument with the detector.

List – IList – II
(a) Atomic Absorption Spectrometer(i) Thermal conductivity
(b) Infra-Red Spectrometer(ii) Hypersensitive Photoplate
(c) Emission Spectrograph(iii) Golay
(d) Gas-liquid Chromatography(iv) Photomultiplier Tube
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(i)(iv)(iii)(ii)
3.(i)(iii)(iv)(ii)
4.(iii)(iv)(iii)(i)

Answer: (1) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation: -> Photomultiplier tube is an Atomic Absorption Spectrometer (AAS) detector that detects the light by absorption of photons which is produced by amplifying the electrons using a photocathode exposed to a photon flux.
-> Golay cell detector is used in infrared spectroscopy which consists of a gas-filled enclosure with an infrared absorbing material and a flexible diaphragm or membrane.
-> Thermal conductivity (TCD) detector is commonly used in gas chromatography and it senses the changes in the thermal conductivity of the column and compares it to the reference flow of carrier gas.

11. Match the following:

List – IList – II
(a) Cardiac(i) Brucine
(b) Deliriant(ii) Calotropin
(c) Spiral(iii) Aconitine
(d) Irritant(iv) Cannabinoid
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iii)(iv)(i)
2.(iii)(iv)(i)(ii)
3.(iv)(i)(iii)(ii)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer: (2) (iii), (iv), (i), (ii)

12. Match the following in case of deciphering of secret writings:

List – IList – II
(a) Soap(i) Heat
(b) Milk(ii) Ferric compounds
(c) Sodium Chloride(iii) Water
(d) Potassium thiocyanate(iv) Silver nitrate
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(iv)(ii)
2.(iv)(iii)(i)(ii)
3.(ii)(i)(iv)(iii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (1) (iii), (i), (iv), (ii)

13. Match the following:

InstrumentDetectors
(a) X-ray(i) Crossed coil
(b) NMR(ii) Bolometers
(c) Visible spectrophotometry(iii) Silicon lithium drifted detectors
(d) IR spectroscopy(iv) Photovoltaic cell
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(i)(iv)(iii)
2.(iii)(i)(iv)(ii)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer: (2) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation: -> Lithium-drifted silicon detectors are widely used for X-ray spectroscopy for measuring fast-electron energies.
-> For the detection of resonance signals in NMR, crossed coils method (nuclear induction method) is used which has distinctive transmitter and receiver coils that are arranged perpendicular to each other and to the direction of the magnetic field.
-> Bolometer is a detector to detect light in the far-infrared.
-> A photovoltaic cell or photomultiplier tube is used in visible spectrophotometry to detect the absorption of photons results in the emission of an electron from the sample.

14. Match the following List-I with List-II & select the correct answer using the code given below:

List-IList-II
(a) Inquest(i) 143 Indian Evidence Act
(b) Summons(ii) 32 Indian Evidence Act
(c) Dying declaration(iii) 61 Criminal Procedure Code
(d) Leading questions(iv) 174 Criminal Procedure Code
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(iii)(ii)(i)
3.(iii)(ii)(iv)(i)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer: (2) (iv), (iii), (ii), (i)

15. Match the following:

List-IList-II
(a) Nux vomica(i) Vitalis test
(b) Opium(ii) Gold chloride test
(c) Datura(iii) Mandelin’s test
(d) Aconite(iv) Marqui’s test
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(i)(ii)(iii)
2.(ii)(iii)(iv)(i)
3.(i)(ii)(iii)(iv)
4.(iii)(iv)(i)(ii)

Answer: (4) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation: -> Gold Chloride Test is used for the detection of cocaine, amphetamine, and aconitina (aconite). Chloride of gold gives a yellow amorphous precipitate.
-> Vitalis test is for the detection of Atropa belladonna and other families of Solanaceae plants (Dhatura). The extract was added with few drops of fuming nitric acid then heated on a water bath and after cooling, alcoholic caustic potash solution was added—violet color is produced which changes to red and fade away.
-> Mandelin reagent is for the detection of Strychnos nux-vomica (Strychnine). On the reaction of Brucine-free residue with Mandelin‘s Reagent (1% solution of Ammonium Vanadate and conc. Sulphuric Acid), it gives deep violet-blue color which fades to yellow with time.
-> Marqui’s test is used for the detection of opium, ergot, and Abrus precatorius.
Opium: Purple-red color that changes to violet and finally to blue.
Ergot: Brown color
Abrus precatorius: Pink color

16. Match

List-IList-II
(A) GHB(I) Bath Salt
(B) MDMA(II) Boomers
(C) LSD(III) X
(D) MDPV(IV) G

Choose the correct answer from the options given below

(1)(A-I)(B-II)(C-III)(D-IV)
(2)(A-IV)(B-II)(C-III)(D-I)
(3)(A-I)(B-III)(C-II)(D-IV)
(4)(A-IV)(B-III)(C-II)(D-I)

Answer: (4) (A-IV), (B-III), (C-II), (D-I)

Explanation: List-II are the common names of List-I
-> Gamma-hydroxybutyrate (GHB): GHB is a metabolite of GABA (inhibitory neurotransmitter). Common date rape drug. Common name: Grievous bodily harm, liquid G, liquid ecstasy, and scoop.
-> Methylene-dioxy-methamphetamine (MDMA): Produce serotoninergic neurons in CNS. Commonly used as club drugs’ or ‘rave drug. Other names: ecstasy or molly.
-> Lysergic Acid Diethylamide (LSD): Obtained from rye fungus, effects rapidly on 5-hydroxytryptamine (5-HT) levels in the brain.

Note: Jump to the main page of General Forensic Science MCQs.

Leave a Reply