Most of the questions are random to match the condition and environment of the examination paper. This will help to acquire your thinking skill more than arranged MCQs.

Note: This section included MCQs related to General Forensic Science topics including crime scene investigation, laws, principles, and contributors to Forensic science.

1. Match the following:

List-IList-II
(a) R.D.X.(i) 2, 4, 6 Trinitrotoluene
(b) T.N.T.(ii) Cyclotetra methylene tetra Nitra amine
(c) P.E.T.N.(iii) Cyco tri-methlene trinitra amine
(d) H.M.X.(iv) Pentaerythritol tetranitrate
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(ii)(iii)(i)(iv)

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

2. Match the following:

List-IList-II
(a) Amylase(i) Salvia
(b) Keratin(ii) Seminal fluid
(c) Choline(iii) Blood
(d) Haemoglobin(iv) Hair
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iv)(ii)(iii)(i)
4.(i)(iv)(ii)(iii)

Answer: (4) (i), (iv), (ii), (iii)

3. Match the following:

Temporary teethEruption time
(a) Lower central incisor(i) 10-12th months
(b) Lower lateral incisor(ii) 12-14 months
(c) Canines(iii) 6-8 months
(d) First molar(iv) 17-18 months
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(iv)(ii)
2.(ii)(i)(iii)(iv)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation: Check our dedicated post on various tooth eruption tables and other important tables in forensic odontology.

4. Match the following:

List – I List – II
(a) A. S. Curry(i) Fingerprint
(b) Goddard(ii) Document examination
(c) Cherill(iii) Poison examination
(d) Hilton(iv) Forensic Ballistics
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iv)(ii)(iii)(i)

Answer: (3) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation: ->Alan Curry was one of the most outstanding forensic toxicologists. And on his name “The Alan Curry Award” is distributed which is the most prestigious award to the toxicologist, given by The International Association of Forensic Toxicologists (TIAFT).
-> Frederick R. Cherrill was the former Detective Chief Superintendent who originated the fingerprint system that is now used by Scotland Yard.
-> Ordway Hilton is the author of the famous questioned document book named “Scientific Examination of Questioned Documents”

5. Match the following:

List – IList – II
(a) MN(i) WBC
(b) ESD(ii) Red cell antigen
(c) GC(iii) Red cell isoenzyme
(d) HLA(iv) Serum protein
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iii)(i)(ii)(iv)

Answer: (3) (ii), (iii), (iv), (i)

Explanation: -> MN is the glycoprotein (antigen) present on the surface of red blood cells and which is the basis of the MNS blood grouping system.
-> Esterase D (EsD) is RED cell isoenzymes
-> Gc (Group-specific component of serum) is a vitamin D binding protein.
-> Human leukocyte antigen (HLA) present in WBC

6. Match the following:

Secret WritingRestoration Material
(a) Castor oil   (i) Heat
(b) Onion Juice(ii) Ammonium Sulphide
(c) Starch    (iii) Water
(d) Lead Salt(iv) Iodine Vapour
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(iii)(ii)(i)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(ii)(iv)(iii)(i)

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

7. Match List I with List II

List IList II
(a) Individual characteristics of soil are(i) Tufa and ocean floor
(b) Class characteristics of soil are(ii) Study of a variety of soil and its distribution
(c) Sand types are(iii) Unusual components such as pollen, seeds, spores, fossils
(d) Pedology(iv) Colour, density, percentage of components
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iii)(iv)(i)(ii)
3.(ii)(i)(iii)(iv)
4.(iv)(iii)(i)(ii)

Answer: (2) (iii), (iv), (i), (ii)

8. Match the following:

List-IList-II
(a) Krogman(i) Toxicological analysis
(b) Stass- Otto(ii) Forensic Ballistics
(c) Kozelka and Hine(iii) Forensic Anthropology
(d) Goddard(iv) BAC determination
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(ii)(i)(iii)
3.(ii)(iv)(iii)(i)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer: (4) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation: -> Wilton M. Krogman was an American anthropologist who is considered as one of the leaders of physical and dental anthropology.
-> Stass- Otto introduces a method of extraction of alkaloids (called Stas- Otto method) from both plants and animals.
-> Kozelka and Hine (Cavett method) introduce the method of determination of alcohol in blood using the extent of oxidation from alcohol to acetic acid in the presence of oxidizing agents like potassium dichromate and sulphuric acid.
-> Calvin Hooker Goddard was a forensic scientist, army officer, a researcher, who is also known to be the father of forensic ballistics.

9. Match the instruments with the material analyzed:

InstrumentMaterial
(a) Electron microscope(i) Bullet
(b) Electrophoresis(ii) Alcohol
(c) GLC(iii) Hair
(d) Comparison Microscope(iv) Blood
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(i)(ii)(iv)(iii)
3.(ii)(i)(iii)(iv)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (1) (iii), (iv), (ii), (i)

10. Match the following:

List-IList-II
(a) Reinsch’s Test(i) Datura
(b) Alkaline Beam Test(ii) Arsenic
(c) Vitalis Test(iii) Morphine
(d) Marqui’s Test(iv) Hash oil
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iii)(i)(iv)
3.(iii)(i)(ii)(iv)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer: (4) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation: -> Reinsch test: For the presence of heavy metals such as arsenic, antimony, bismuth, and mercury.
-> Alkaline Beam test: For the detection of cannabis and its derivates such as hash oil.
-> Vitali-Morin test: For the detection of Solanaceae family including datura.
-> Marquis test: For the detection of opiates (morphine) and amphetamines.

11. Match the following:

List-IList-II
(a) P-30(i) Urine
(b) Urea Nitrate Crystal Test(ii) Saliva
(c) Starch Iodine Test(iii) Seminal fluid
(d) Teichmann’s Test(iv) Blood
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(i)(iv)(ii)(iii)
3.(ii)(i)(iii)(iv)
4.(iii)(i)(ii)(iv)

Answer: (4) (iii), (i), (ii), (iv)

12. Match the following:

List-IList-II
(a) Glass(i) Complex mixture of diverse particles.
(b) Soil(ii) In the chip form.
(c) Paint(iii) Two surfaces come in contact with the force.
(d) Tool marks(iv) Quite brittle and easily broken.
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iii)(iv)(i)(ii)

Answer: (2) (iv), (i), (ii), (iii)

13. Match the following:

List-IList-II
(a) Gettler’s Test(i) Bloodstains
(b) Teichman’s Test(ii) Drowning
(c) Hydrostatic Test(iii) Vagnal cells
(d) Lugol’s iodine Test(iv) Live birth
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(i)(ii)
2.(ii)(i)(iv)(iii)
3.(i)(ii)(iv)(iii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (2) (ii), (i), (iv), (iii)

Explanation: -> Gettler’s Test: It is a test of checking the chloride content in the right and left sides of the heart. If the difference is 25 mg% or more between the right and left sides, it is a case of antemortem drowning.
-> Teichman’s Test: A confirmatory test for blood which is viewed microscopy as the distinctive haematin crystals.
-> Hydrostatic Test: A test that is used to determine whether or not a case live birth based on the specific gravity of the lungs as the specific gravity before respiration ranges from 1040 to 1050, and after respiration about 940.

14. Match the following:

List-IList-II
(a) Polymorphism(i) Blood grouping
(b) Absorption-elution(ii) Paternity
(c) Luminol Test(iii) Blood detection
(d) HLA(iv) Enzymes
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(ii)(i)(iii)
2.(iv)(i)(iii)(ii)
3.(iv)(i)(ii)(iii)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer: (2) (iv), (i), (iii), (ii)

15. Match the following

List -IList-II
(a) Principle of exchange(i) Burrard
(b) Dactyloscopy(ii) Bertillon
(c) Forensic anthropometry(iii) Fauld
(d) Forensic ballistics(iv) Locard
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(iii)(iv)(i)(ii)

Answer: (3) (iv), (iii), (ii), (i)

16. Match the following

List-IList-II
(a) Griess Test(i) Infrared Photography
(b) Empty cartridge case at the scene of occurrence(ii) Pistol
(c) Powder pattern(iii) Shotgun
(d) Wads at the scene of Occurrence(iv) Presence of nitrite
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(ii)(i)(iv)
2.(iv)(ii)(i)(iii)
3.(i)(ii)(iii)(iv)
4.(ii)(iii)(i)(iv)

Answer: (2) (iv), (ii), (i), (iii)

Explanation: -> Griess test is an analytical chemistry test that is used to detects the presence of nitrite ion in a given sample by imparting red-pink coloration.
-> Powder pattern can be easily be seen using infrared photography.

17. Match the following :

List-IList-II
(a) Urobilinagen Test(i) Saliva
(b) Gunzberg’s Test(ii) Urine
(c) Creatinine Test(iii) Faecal Matter
(d) Starch Iodine test(iv) Vomit
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(i)(ii)(iii)(iv)
3.(iv)(iii)(i)(ii)
4.(ii)(iii)(i)(iv)

Answer: (1) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation: -> Urobilinogen Test: Faecal matter reacts with alcoholic zinc chloride produces a green fluorescence which is due to the formation of a stable zinc­urobilin complex.
-> Gunzberg’s Test: For detecting the presence of hydrochloric acid which is present in the vomit.

18. Match the following

(a) Gustafson Method(i) Age from Crown Heel Length
(b) Boyde’s Method(ii) Age from a tooth
(c) Haasis Rule(iii) Charting of teeth
(d) Haderup System(iv) Blood type
 (v) Incremental lines
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(v)(i)(iii)
2.(iv)(i)(ii)(v)
3.(iii)(iv)(v)(i)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer: (1) (ii), (v), (i), (iii)

Explanation: -> Gustafson Method is used to determine the age of the person by analyzing the six retrogressive changes in teeth. These six attributes are attrition, secondary dentin deposition, periodontal status, root transparency, cementum apposition, and root resorption. (source)
-> Boyde’s Method is also an age determination of dead infants based on incremental lines of enamel.
-> Haase’s Rule is a method of calculating the age of the fetus with the length of the fetus measured from crown to heel in centimeters.
-> Haderup System is a European system of identifying the teeth using a number of each permanent tooth along with “+” or “-” sign to indicate the teeth’ position. Sign “+” is for the upper midline and sign “-” is for the lower midline.

19. Match the following:

List-IList-II
(a) ESDA(i) Indentations
(b) U.V. Lamps(ii) Physical matching of torn paper
(c) Projectina(iii) Fluorescence
(d) I.R. image converter(iv) Obliterations
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(iii)(ii)(i)
3.(i)(iii)(ii)(iv)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer: (3) (i), (iii), (ii), (iv)

20. Match the following:

List-IList-II
(a) Gait pattern(i) Dactylography
(b) Fingerprints(ii) Cheiloscopy
(c) Diatoms(iii) Footprints
(d) Carl-Pearson’s Formula(iv) Drowning
(e) Lip prints(v) Stature
 (a)(b)(c)(d)(e)
1.(i)(iii)(ii)(v)(iv)
2.(iv)(ii)(i)(v)(iii)
3.(iii)(i)(iv)(v)(ii)
4.(iii)(iv)(v)(i)(ii)

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (v), (ii)

Explanation: -> Diatoms findings are the indication of antemortem drowning. (Search: Analysis of diatoms forensic reader)
-> Karl Pearson’s formula is useful in the estimation of the height of a person using dried bones such as femur, tibia, humerus, and radius.

21. Match the following:

List-IList-II
(a) Thin layer chromatography(i) Glass
(b) Electrostatic lifting(ii) Soil
(c) Differential Thermal Analysis(iii) Footprints
(d) Refractive index(iv) Inks
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(ii(iv)
2.(iv)(iii)(ii)(i)
3.(i)(iii)(ii)(iv)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer: (2) (iv), (iii), (ii), (i)

22. Match the following:

List-IList-II
(a) Urine(i) AMY 1
(b) Faeces(ii) Creatinine
(c) Saliva(iii) Urobilinogen
(d) Vaignal secretion(iv) AMY 2
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iii)(i)(iv)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(ii)(i)(iii)(iv)

Answer: (2) (ii), (iii), (i), (iv)

Explanation: -> AMY 1 (Salivary) is found in saliva.
-> AMY 2 (Pancreatic) is found in blood, pancreas, and vaginal secretions.-> Urobilinogen is a by-product of bilirubin reduction by the intestine’s bacterial action on bilirubin.
-> Creatinine is excreted through urine which is a waste product produced by muscles from the breakdown of a compound called creatine

Note: Jump to the main page of General Forensic Science MCQs.

Leave a Reply