Most of the questions are random to match the condition and environment of the examination paper. This will help to acquire your thinking skill more than arranged MCQs.

Note: This section included MCQs related to General Forensic Science topics including crime scene investigation, laws, principles, and contributors to Forensic science.

1. Match the instruments with the material analysed:

Instrument Material
(a) Electron microscope (i) Bullet
(b) Electrophoresis (ii) Alcohol
(c) GLC(iii) Hair
(d) Comparison Microscope (iv) Blood
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(i)(ii)(iv)(iii)
3.(ii)(i)(iii)(iv)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (1) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation:
-> Electron Microscope: They have high magnification and resolution power so they are used in hair and fiber analysis.
-> Electrophoresis: based on the migration of charged particles to the respective ends, they can be used for the separation of protein in the blood.
-> GLC: They are used for analyzing volatile compounds such as alcohol.

2. Match the name of the scientists with their specific subject:

          ScientistSubject
(a) Alec Jeffery (i) DNA Profiling
(b) Francis Galton(ii) Toxicology
(c) A. Curry  (iii) Serology
(d) B. Dodd(iv) Fingerprints
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(iv)(ii)(iii)
2.(iv)(ii)(i)(iii)
3.(iii)(ii)(iv)(i)
4.(ii)(iii)(i)(iv)

Answer: (1) (i), (iv), (ii), (iii)

3. Match the ammunition with the firearm:

AmmunitionMaterial
(a) Cartridges with pellets(i) Shotgun
(b) Rimmed cartridges with bullets(ii) Auto-Pistol
(c) Rimless cartridges with bullet(iii) Air gun
(d) .177 slugs(iv) .303 rifle
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iii)(iv)(i)
3.(i)(iv)(ii)(iii)
4.(ii)(iii)(i)(iv)

Answer: (3) (i), (iv), (ii), (iii)

Explanation: Air gun is a form of shotguns whose pellets are called slugs.

4. Match the antigen with the respective blood groups.

AntigenBlood group
(a) B(i) A
(b) A(ii) O
(c) A,B(iii) B
(d) No antigen(iv) AB
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(i)(iii)(iv)
2.(i)(iii)(iv)(ii)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(iv)(i)(ii)(iii)

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation: Blood Antigens are the same as blood groups. But the Blood group A has not antigens.
Don’t get confused with antigen and antibody. Anti-body= Opposite of Blood group.

5. Match the instrument used for the analysis of poison

Poison Instrument
(a) Anesthetic agent(i) A.A.S.
(b) Alkaloids(ii) GLC
(c)Tranquilisers(iii) Soxlet
(d) Heavy metal(iv) HPLC
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iii)(iv)(i)
3.(ii)(iv)(i)(iii)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer: (2) (ii), (iii), (iv), (i)

Explanation:-> Anesthetic agents can be analyzed by GLC as they are volatile anesthetics that are liquid at room temperature but need to vaporize for inhalation. And the majority of volatile compounds are analyzed by GLC.
-> Alkaloids are analyzed by soxhlet. It is an extractor apparatus invented in 1879 by Franz von Soxhlet that can be used to extract lipids, alkaloids from the forensic sample.
-> Tranquilisers can be compared and analyzed by HPLC.
-> Heavy Metals are generally analyzed by Atomic absorption spectrometry (AAS) and some times by Neutron activation analysis (NAA).

6. Match the permanent teeth with their age of eruption

TeethAge of eruption
(a) First molar(i) 11 years
(b) Third molar(ii) 12 years
(c) Canine(iii) 18 years
(d) Second molar(iv) 6 years
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(iii)(i)
3.(iv)(iii)(i)(ii)
4.(iv)(i)(iii)(ii)

Answer: (3) (iv), (iii), (i), (ii)

Explanation: Check our dedicated post on all the tables related to odontology.

7. Match the exhibits with the analytical division

ExhibitDivision
(a) Firearm(i) Biology
(b) Hair(ii) Ballistics
(c) Disputed signature(iii) Documents
(d) Poison(iv) Toxicology
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(i)(iii)(iv)
2.(i)(ii)(iii)(iv)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (1) (ii), (i), (iii), (iv)

8. Match the marks with the causative instrument

MarksInstrument
(a) Sliding marks(i) Hammer
(b) Static marks  (ii) Screwdriver
(c) Radial cracks  (iii) Vehicle
(d) Tyre marks(iv) Bullet
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iv)(iii)
2.(ii)(i)(iv)(iii)
3.(iv)(ii)(i)(iii)
4.(iii)(iv)(i)(ii)

Answer: (2) (ii), (i), (iv) and (iii)

9. Match the year of establishment with the respective central forensic science laboratories in India

YearLaboratory
(a) 1978(i) CFSL, Kolkatta
(b) 1968(ii) CFSL, Chandigarh
(c) 1957(iii) CFSL, Delhi
(d) 1970(iv) CFSL, Hyderbad
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iii)(i)(iv)
2.(i)(ii)(iii)(iv)
3.(iii)(i)(ii)(iv)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (1) (ii), (iii), (i), (iv)

10. Match the following

EquipmentType of examination
(a) Projectina(i) Blood examination
(b) Gel Electrophoresis(ii) Document examination
(c) Comparison microscope(iii) Fingerprint examination
(d) Battley Disc(iv) Bullet examination
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(i)(iv)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (2) (ii), (i), (iv), (iii)

Explanation: -> Projectina is a wide range of optical illuminated scale instrument that is used for the comparison and analysis of the currency, passports, typewriting, photocopies, computer-printed and mechanically produced documents.
-> Battley Disc is a type of single-lens compact magnifier that is used for fingerprint analysis.

11. Match the following:

ScientistFields
(a) Osborn(i) Ballistics
(b) Goddard(ii) Tool marks
(c) Hershel(iii) Fingerprint
(d) Kirk(iv) Documents

Codes:

 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(i)(ii)(iii)
2.(iv)(i)(iii)(ii)
3.(i)(ii)(iii)(iv)
4.(ii)(iii)(i)(iv)

Answer: (2) (iv), (i), (iii), (ii)

12. Match the following :

ExhibitsSection of F.S. lab
(a) Salvia(i) Serology
(b) Blood(ii) Ballistics
(c) Firearm(iii) Biology
(d) Poison(iv) Toxicology
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iii)(iv)(i)
3.(iii)(i)(ii)(iv)
4.(iv)(i)(ii)(iii)

Answer: (3) (iii), (i), (ii), (iv)

13. Match the following:

(a) Finger print(i) Ninhydrine
(b) Footprint(ii) Slide mark
(c) Vehicle accident(iii) Medullary index
(d) Hair(iv) Plaster of Paris
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(ii)(iii)(i)
2.(i)(iv)(ii)(iii)
3.(i)(ii)(iii)(iv)
4.(iv)(i)(ii)(iii)

Answer: (2) (i), (iv), (ii), (iii)

14. Match an item in one list with an item in the other:

InstrumentMaterial
(a) SEM(i) Indented writing
(b) Gel electrophoresis(ii) Downy Feather
(c) ESDA(iii) Blood examination
(d) GLC(iv) Arson cases
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(ii)(iv)
2.(ii)(iii)(i)(iv)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(i)(iii)(iv)(ii)

Answer: (2) (ii), (iii), (i), (iv)

Explanation: -> GLC analyses the volatile compounds which is a crucial tool in arson cases for fuel analysis.
-> Electrophoresis is commonly used for Bloodstain analysis (DNA extraction).
-> Scanning Electron Microscope (SEM) uses fires a beam of high-energy electrons and then collecting the signals given off by their interaction with the solid specimen.
-> ESDA is a document examination tool for the examination of indented writing on the paper.

15. Match an item in one list with an item in the other:

List- I  List- II
(a) Amylase(i) Hair
(b) Choline(ii) Saliva
(c) Hemoglobin(iii) Seminal
(d) Keratin(iv) Blood

Code:

 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(ii)(iv)
2.(iii)(i)(iv)(ii)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iv)(ii)(i)(iii)

Answer: (3) (ii), (iii), (iv), (i)

Explanation: -> Saliva contains  (αamylase) also called ptyalin that breaks starch into maltose and glucose (dextrin).
-> Choline is a seminal component.
-> Hb is present in the blood to carry oxygen.
-> Keratin present in hair.

16. Match

List-IList-II
(A) First official use of fingerprint(I) Edward Henry
(B) Use of printer’s ink for known fingerprint recording(II) Francis Galton
(C) Devised ridge characteristics (III)William Herschel
(D) Fingerprint classification(IV) Henry Faulds

Choose the correct answer from the option given below

(A)(B)(C)(D)
(1)IIIIIIIV
(2)IIIIIIIV
(3)IIIIIIIV
(4)IIIIVIII

Answer: (4) (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I)

Explanation: Read More MCQs about the Contributors to Forensic Science

17. Match an item in one list with an item in the other list

   List- I               List-II
(a) Margaret Pereira(i) Fingerprints
(b) Alec Jeffrey(ii) Documents
(c) Chatterjee S.K(iii) DNA profiling
(d) O. Hilton(iv) Serology
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(iv)(ii)(iii)
2.(iv)(iii)(i)(ii)
3.(ii)(iv)(i)(iii)
4.(iii)(ii)(i)(iv)

Answer: (2) (iv), (iii), (i), (ii)

Note: Jump to the main page of General Forensic Science MCQs.

Leave a Reply