Attention Users: For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Forensic Questioned Documents.

1. The following is the oldest form of ink:

  1. Iron Gallotenate ink
  2. Carbon ink
  3. Nigrosine ink
  4. Logwood ink

Answer: (2) Carbon ink

Explanation:
-> Black carbon ink (Indian/china ink) is the earliest ink, from around 2500 BCE
-> It was a suspension of carbon, water, and gum.
-> Around the 3rd century CE, brown iron-gall ink was used that was obtained from oak galls.

2. Roller Pen has

  1. A rolling ball and oily ink
  2. A rolling ball and liquid ink
  3. A sharp tip and oily ink
  4. A sharp tip and liquid ink

Answer: (2) A rolling ball and liquid ink

Explanation:
-> Roller Ball pen writes a thick, vivid line and uses a ball rolling point with water-based ink.
-> Ball Point pen usually delivers a thinner, less vivid line and uses 20-40 dye in an oil-based solvent as an ink.

3. The oldest liquid ink is

  1. Iron gallotenate ink
  2. Aniline ink
  3. China ink
  4. Logwood ink

Answer: (3) China ink

Explanation: China ink is thought to be the earliest ink that was produced early in 3000 BC that was used to print on precious stones, bamboo, and wood.

4. ‘Indian Ink’ was invented in which of the following countries?

  1. Egypt
  2. India
  3. China
  4. Syria

Answer: (3) China

Explanation: Indian Ink is also known to be China Ink, and made from carbon black (ash) mixed with water, liquid, or glue.

5. Nigrosine Ink is obtained from

  1. Plant
  2. Coloured dyes
  3. Carbon
  4. Coal tar

Answer: (4) Coal tar

6. Taggants in ink are:

  1. Pigment
  2. Vehicle
  3. Binders
  4. Compounds used as markers to identify ink

Answer: (4) Compounds used as markers to identify the ink

7. Iron galoteenate ink is also known as:

  1. Blue ink
  2. Black ink
  3. Blue-black ink
  4. Gel ink

Answer: (2) Black ink

Explanation: Iron galoteenate ink is a purple-black or brown-black ink made from iron salts and tannic acids from vegetable sources. Other names of Iron galoteenate ink are Iron gall ink, oak gall ink, or iron gall nut ink.

8. Inks with polyethylene glycol base began replacing the oil-based ink in ball-point pens in the year:

  1. 1940
  2. 1952
  3. 1960
  4. 1972

Answer: (2) 1952

Explanation: -> Ballpoint pen was first introduced in the 1940s
-> Polyethylene glycol base pen started replacing oil-based inks in 1952.

9. Lead pencil contains which of the following?

  1. Lead  
  2. Graphite
  3. Chromium
  4. Manganese

Answer: (2) Graphite

Explanation: All lead pencils are just the name that has an assembly of the graphite rod.

10. Age of ink can be determined by:

  1. Color
  2. Sulfate diffusion
  3. Chloride diffusion
  4. None of the above

Answer: (3) Chloride diffusion

Explanation: Inks often contain chloride ions from the acids and this test is only based on their detection.
-> It is based on the extent of the spreading chlorides.
-> Procedure: Writing is treated with dilute nitric acid containing silver nitrate to convert the chlorides into silver chloride, which is relatively insoluble and remains on the paper next to strokes.
-> Proven to be an unreliable test as per the research done by Cornish, et al in their research paper “Age of inks by chloride test”. This is because, the extent of chloride spread with time depends on many factors such as humidity, paper character, and strokes of writing which can be predicted using the chloride diffusion test.
Source: Inks By Campbell Easter Waters

Jump to the Index Page of Forensic Questioned Documents MCQ Series.

Leave a Reply