Most of the questions are random to match the condition and environment of the examination paper. This will help to acquire your thinking skill more than arranged MCQs.

Note: This section included MCQs related to General Forensic Science topics including crime scene investigation, laws, principles, and contributors to Forensic science.

1. Forensic Science is:

  1. Application of scientific methods and techniques for the purpose of justice
  2. Application of scientific methods and techniques for the purpose of Law
  3. Application of scientific methods and techniques for Police Investigation
  4. Application of scientific methods and techniques in Criminal Investigations

Answer: (1) Application of scientific methods and techniques for the purpose of justice.

Explanation: The general definition of forensic science is the application of science to criminal and civil law for the purpose of justice.

2. The word ‘Forensic Science’ is derived from:

  1. Latin word Forensis
  2. Greek word Forensis
  3. American word Forensis
  4. English word Forensis

Answer: (1) Latin word Forensis

Explanation:
Derived from the Latin term ‘forensis’ which means “of or before the forum“, forensics in the modern sense implies courts of law.

3. The reliability of marks of identification in their chronological order is

  1. Anthropometry, dental data, blood groups, and dactylography
  2. Dental data, anthropometry, blood groups, and dactylography
  3. Blood groups, anthropometry, dental data and dactylography
  4. Dactylography, blood groups, anthropometry, and dental data

Answer: (1) Anthropometry, dental data, blood groups, and dactylography

4. Which of the following is not a forensic application of Science?

  1. Identification of a bag of tablets taken from a car when the driver is stopped for erratic driving.
  2. Identification of human remains through dental X-rays.
  3. Verifying the composition of an aspirin tablet before it leaves the factory.
  4. Determination of why a Ferris wheel crashed at an amusement park, killing three people.

Answer: (3) Verifying the composition of an aspirin tablet before it leaves the factory

5. In India, Bureau of Police Research and Development was established in

  1. 1963
  2. 1965
  3. 1970
  4. 1974

Answer: (3) 1970

Explanation: Bureau of Police Research and Development (BPR&D) was established in New Delhi on July 28, 1970, under the Ministry of Home Affairs. (Source)

6. Lok Nayak Jai Prakash National Institute of Criminology and Forensic Science was started in New Delhi in the following year:

  1.  1970
  2.  1972
  3.  1974
  4.  1976

Answer: (2) 1972

Explanation: The Institute of Criminology and Forensic Science was established in 1972 and later in 1991, Institute was renamed as National Institute of Criminology and Forensic Science (NICFS). And lastly in 2003, renamed as Lok Nayak Jayaprakash Narayan. (Source)

7. The Bureau of Police Research and Development is situated in:

  1. New Delhi
  2. Lucknow
  3. Chandigarh
  4. Mumbai

Answer: (1) New Delhi

Explanation: Bureau of Police Research and Development (BPR&D) was established in New Delhi on July 28, 1970, under the Ministry of Home Affairs. (Source)

8. First Forensic Science Lab in India was established at:

  1. Kolkata
  2. Mumbai
  3. Agra
  4. Delhi

Answer: (1) Kolkata

Explanation:
-> In 1952, the first FSL of India was established in Kolkata.

9. DNA typing facility in a forensic science laboratory in India was first introduced at:

  1. Hyderabad CFSL
  2. Kolkata CFSL
  3. Chandigarh CFSL
  4. None of these

Answer: (2) Kolkata CFSL

Explanation:
-> In 1957, the first CFSL of India was established in Kolkata.

10. G.E.Q.D. is not at the following place:

  1. Kolkata
  2. Hyderabad
  3. Delhi
  4. Shimla

Answer: (3) Delhi

Explanation: In India (till 2020), there are only three GEQD (Government Examiner Of Questioned Documents) departments which are situated in Kolkata, Hyderabad, and Shimla. However, in 2014, the Ministry of Home Affairs (MHA) decided to merge three GEQDs with their respective CFSLs, (Shimla with CFSLs in Chandigarh).
-> 1st GEQD: Shimla (1906) (also the second oldest GQED in the world after Scotland Yard)
-> 2nd GEQD: Kolkata (1963)
-> 3rd GEQD: Hyderabad (1968)

11. First central forensic science laboratory in India in

  1. Delhi
  2. Chennai
  3. Mumbai
  4. Kolkata

Answer: (4) Kolkata

Explanation:
-> 1st CFSL Kolkata in 1957 (In 1952, the first FSL of India was established which is also in Kolkata) (source)
-> 2rd CFSL Hyderabad in 1967 (Source)
-> 3nd CFSL Delhi in 1968 (Source)
-> 4th CFSL Chandigarh in 1978 (Source)

12. American Academy of Forensic Science was established in which of the following years?

  1. 1948
  2. 1928
  3. 1918
  4. 1938

Answer: (1) 1948

Explanation: American Academy of Forensic Science was established in 1948 whose headquarter is in Colorado Springs, Colorado.

13. Cheiloscopy is the study of:

  1. Lips
  2. Iris
  3. Pores
  4. Sinus

Answer: (1) Lips

Explanation:
Cheiloscopy is a branch of forensic investigation in which human identification is done by lips traces.

14. Teaching of Forensic Science was started for the first time at:

  1. Delhi
  2. Sagar
  3. Dharwad
  4. Chennai

Answer: (2) Sagar

The first forensic Science teaching was started in India at the Sagar University.

15. The Second Central Forensic Science Laboratory (CFSL) in India was established in:

  1. Delhi     
  2. Hyderabad             
  3. Agra
  4. Madras

Answer: (2) Hyderabad

Explanation:
-> 1st CFSL Kolkata in 1957 (In 1952, the first FSL of India was established which is also in Kolkata) (source)
-> 2rd CFSL Hyderabad in 1967 (Source)
-> 3nd CFSL Delhi in 1968 (Source)
-> 4th CFSL Chandigarh in 1978 (Source)

Note: Jump to the main page of General Forensic Science MCQs.

Leave a Reply