Weapon Types & Their Operations MCQ is the 4th topic of our Section 1 of Introduction of Forensic Firearm And Ammunition MCQs from our systematic designed Forensic Ballistics MCQs Series for the various entrance tests such as UGC NTA-NET /JRF, FACT and FACT+, University PG Entrance Exam (DU, GFSU, etc. ), or other Entrance Examination across the globe.

Attention Users:
For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Forensic Ballistics. (Forensic Ballistics MCQs)

Weapon Types & Their Operations MCQ Questions and Answers

In this section of forensics ballistic, we had listed down 45 MCQs along with their answers and explanations.

1. Which is a type of handgun?

  1. Single Shot Pistols
  2. Revolving Pistols
  3. Self-loading Pistols
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation for this firearm MCQ question.

2. Double-barreled Howdah is which type of firearms?

  1. Handgun
  2. Revolver
  3. Rifles
  4. Musket

Answer: (1) Handgun

Explanation:
No explanation for this weapon-type-related ballistic MCQ question.

3. Assertion (A): True Automatic handguns are easy to operate in continuously firing.

Reason (R): On pressing the trigger, it fires, extracts empty cartridge, load new cartridge, and fire again if the trigger keeps pressed.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (4) (A) is incorrect, but (R) is correct

Explanation:
True automatic handguns aren’t easy to operate because for handguns, it is very hard to control the weapon if it fires continuously. As with each firing—due to recoil—the firearm moves upward and with continuously firing, its nose moves more upward, which is nearly impossible to control.

4. In a single-shot breech-loading firearm, which of the following could be used for loading fresh cartridges?

  1. Swings out
  2. Pulls back
  3. Slides down
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

Explanation:
A single shot firearm can be swing out, pull back, and slides down to expose the breech end of the barrel to load (or remove) cartridges.

5. In ballistics, Ratchet mechanism is associated with?

  1. Single Shot Multiple pellets Firearms
  2. Revolver
  3. Rifled Firearm
  4. Semi-Automatic Firearm

Answer: (2) Revolver

Explanation:
No explanation for this MCQ question related to types of weapons.

6. Assertion (A): In ballistic, the Ratchet mechanism is used to revolve the revolving cylinder in one direction.

Reason (R): By cocking the hammer back, cylinder rotates in one direction to align next chamber to the barrel for firing.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question related to the types of weapons and firearms.

7. The first Colt revolver has which mode of operation?

  1. Single Action
  2. Double Action
  3. Semi- Revolving cylinder with a mechanized hammer.
  4. Physically rotates the cylinder to align it to barrel followed by a click-clack sound.

Answer: (1) Single Action

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of weapons and firearms.

8. In ballistics, which statement is true for single-action firearms?

  1. Manual cocking the hammer back, align the ammunition for firing, and fires it.
  2. Cocking the hammer back, facilitated automatically by the trigger action and fires the bullet.
  3. Manually cocking the hammer back, aligns new ammunition for firing, and then the trigger is pressed to fire.
  4. After firing, the alignment is done manually, and then the trigger is pressed.

Answer: (3) Manually cocking the hammer back, aligns new ammunition for firing and then trigger is pressed to fire.

Explanation:
No explanation for this MCQ question on the types of weapons and firearms.

9. Which statement is true for double-action revolvers firearms?

  1. Pulling trigger> fires> cock the hammer for next round> rotates the cylinder> drops the hammer > fire next ammunition
  2. Pulling trigger> cock the hammer> rotates the cylinder> Pull the trigger (second time)> drops the hammer> fire ammunition
  3. Pulling trigger> cock the hammer> rotates the cylinder> drops the hammer> fire
  4. Pulling trigger> rotates the trigger> cock the hammer> drops the hammer > fire

Answer: (3) Pulling trigger> cock the hammer> rotates the cylinder> drops the hammer> fire

Explanation:
No explanation for this MCQ question on types of weaponry and firearms.

10. In a solid frame revolver, which part of the revolver is used to access the cylinder for loading and reloading?

  1. Ejector rod
  2. Crane
  3. Sling Swivel
  4. Hammer spur

Answer: (2) Crane

Explanation:
Crane is the part of a solid frame revolver that can be swung out to access the revolving cylinder for loading new ammunition and unloading empty cartridges.

11. Which could not be the part of a self-loading pistol?

  1. Magazine
  2. Safety bent
  3. Ejector Rod
  4. Hammer

Answer: (3) Ejector Rod

Explanation:
-> The ejector rod is a part of the modern revolver to remove the fired cartridge cases.
-> On pushing the ejector Ejector rod, the extractor removes the fired cases from chambers.

12. Which of the following part disconnects the trigger from making contact with other mechanisms?

  1. Safety Bent
  2. Disconnector
  3. Hammer axis
  4. Sear

Answer: (2) Disconnector

Explanation:
-> A disconnector is used to remove the pressure from the trigger so that it triggers is set to the original position for the next round,
-> It also prevents the weapon from firing continuously.

13. Assertion (A): Delayed blowback mechanism handles the safety peak pressure level of the barrel by mechanical means at the time of firing.

Reason (R): It ensures the pressures that are produced by firing a powerful ammunition fall to a safe level before the cartridge case exits out from the barrel (rear).

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of weapons and firearms.

14. Moveable Fore-end is a part of which action firearm?

  1. Bolt Action Rifles
  2. Self-Loading Rifles
  3. Short Recoil Rifles
  4. Pump-Action Rifles

Answer: (4) Pump-Action Rifles

Explanation:
No explanation for this Ballistic MCQ question.

15. What is the other name (s) of pump-action firearms?

  1. Slide Action
  2. Knob Action
  3. Forth-back Action
  4. Both (1) and (3)

Answer: (1) Slide Action

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

16. Vierling is a type of which of the following form of firearms?

  1. Rifle
  2. Shotgun
  3. Musket
  4. Both (1) and (2)

Answer: (4) Both (1) and (2)

Explanation:
Vierling is a weapon that has both types of barrel i.e. smooth barrel and grooved bores.

17. In ballistics, what is the German name for three long barrel firearms?

  1. Drilling
  2. Tri-pick-poison
  3. Short Disconnector
  4. Locked Pick Poison

Answer: (1) Drilling

Explanation:
Drilling firearms are the German name for the three barreled firearms that have either 2 smooth 1 rifled or 2 rifled 1 smoothbore barrel.

18. In Ballistics, ‘SMG’ stands for which firearms?

  1. Short Machine Guns
  2. Sub Machine Guns
  3. Smooth Musket Guns
  4. Short Musket Guns

Answer: (2) Sub Machine Guns

Explanation:
-> Submachine guns are abbreviated as SMGs which is a magazine-fed, fully automatic carbines.
-> It was first coined by John T. Thompson.

19. In ballistics, “Sten Gun” is a type of which firearm?

  1. Smooth Bore Military-grade Shotgun
  2. Vierling Gun
  3. Sub Machine Gun
  4. Heavy Machine Guns

Answer: (3) Sub Machine Gun

Explanation:
STEN (or Sten gun) is a simple designed British submachine gun with a 9×19 chamber.

20. Assertion (A): While comparing machine gun with heavy machine guns, the major difference is heavy machine guns are more sturdily built with some cooling system.
Reason (R): They are designed to sustain high rates of fire with a rapid rate of firing.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question of types of weapons and firearms.

Leave a Reply