History and Development of Firearms MCQ is the 1st topic of section 1 of Introduction of Forensic Firearm and Ammunition MCQs from our systematic designed Forensic Ballistics MCQs Series for the various entrance tests such as UGC NTA-NET /JRF, FACT, and FACT+, University PG Entrance Exam (DU, GFSU, etc. ), or other entrance examination across the globe.

Attention Users:
For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Forensic Ballistics. (Index Page of Forensic Ballistic)

Forensic Firearm MCQ Questions and Answers

In this section of forensics ballistic, we had listed down 28 MCQs along with their answers and explanations.

1. Who coined the term “Forensic Ballistic”?

  1. Marin Marz
  2. Hatcher
  3. Charles Daly
  4. Calvin Goddard

Answer: (4) Calvin Goddard

Explanation:
-> Calvin Goddard (1891 to 1955) was a scientist and an army officer who first coined the term forensic ballistic.
-> He developed methods of matching bullets and casings to guns to solve crimes. And that is why he is also called to be the father of forensic ballistic.

2. Earliest hand cannons were loaded from which end?

  1. Muzzle end
  2. Breach end
  3. Top-lift end
  4. Both (1) and (2)

Answer: (1) Muzzle end

Explanation:
No explanation for this Forensic Ballistic MCQ question.

3. When was the first documented use of a hand cannon as a cavalry weapon in manuscripts?

  1. 1446
  2. 1447
  3. 1448
  4. 1449

Answer: (4) 1449

Explanation:
In the year 1449, Marianus Jacobus’s manuscript was the first to record the use of the hand cannon as a cavalry weapon.

4. Which could be the origin of the word ‘pistol’?

  1. Priming charge of cannon handgun
  2. Saddle pommel of cannon handgun
  3. Touch hole of cannon handgun
  4. Lighted Match

Answer: (2) Saddle pommel of cannon handgun

Explanation:
-> Handguns were commonly carried on the pommel of a horse’s saddle in the 15th century.
-> This pommel was known as a ‘pistallo.’

5. In the 16th century which is called to be an improved version of the older century hand cannon?

  1. Combination of the battle-axe and hand cannon
  2. Two barrel hand cannon
  3. Breach loading hand cannon
  4. Self-blasting pellets after striking the surface

Answer: (1) Combination of the battle-axe and hand cannon

Explanation:
No Explanation for this Forensic Ballistic MCQ question.

6. What is the most significant advancement in pistol mechanism after hand cannons?

  1. Wheellock
  2. Matchlock
  3. Muzzle end loading
  4. Flintlock

Answer: (2) Matchlock

Explanation:
No Explanation for this Forensic Ballistic MCQ question.

7. What is the ammunition loading mechanism of a matchlock pistol?

  1. Muzzle load
  2. Breach load
  3. Top-lift load
  4. Both (1) and (2)

Answer: (1) Muzzle load

Explanation:
No Explanation for this forensic Ballistic MCQ question.

8. In matchlock firearms, ammunition gets its ignition flare from the use of

  1. Mechanical hitting
  2. A flammable chemical
  3. Slow-burning piece of cord
  4. Touch hole with self-ignitable priming charge

Answer: (3) Slow-burning piece of cord

Explanation:
No explanation is needed for this forensic Ballistic MCQ question.

9. Why the curved hooks at the side of matchlock firearms are known to be weapon serpentine?

  1. Slow-burning code has snake-like scales
  2. The trigger is bent like a snake
  3. Curved hooks look like snake shape
  4. Curved hooks have snake-like scales on their surface to promote ignition

Answer: (3) Curved hooks look like snake shape

Explanation:
-> In matchlock guns, a hook is pushed forward to drop the burning end of the cord to the priming charge.
-> With time, these hooks become curves that eventually look like a snake (not the snake scales on their surface).

10. Assertion (A): Serpentine is called to be the forerunner of the modern trigger.

Reason (R): Because serpentine tail was used to pull to ignite the priming charge, just like most modern triggers do.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
-> In the final refinement, they have a spring-operated serpentine, which lets the match cord rapidly fall off the priming charge when pulling its tail.
-> This is why serpentine could be called to be the “forefather” of the “forerunner” of the modern trigger.”

11. The first revolving firearms have how many ammunition chambers?

  1. Three
  2. Four
  3. Five
  4. Six

Answer: (2) Four

Explanation:
-> The first revolving weapon consisting of a single barrel and four revolving chambers was first attributed to the period of Henry VIII in the 16th century.
-> Each chamber has its own touch hole and priming charge with a sliding cover.

12. Which is the very next major advancement in the firearm mechanism after matchlock?

  1. Double barrel
  2. Wheel Lock
  3. Flintlock
  4. Rotatory Cylinder

Answer: (2) Wheel Lock

Explanation:
The double-barrel is not the advancement of a firearm mechanism that why it is omitted. And in rest, wheel lock is the next major advancement after matchlock.

13. Which type of firearm is called “arquebus”?

  1. Wheel lock firearms with a short barrel
  2. Matchlock with a curved butt
  3. Wheel lock firearm that fired from the shoulder
  4. The first matchlock firearm

Answer: (3) Wheel lock firearm that fired from the shoulder

Explanation:
They are wheel lock firearms that have a curved butt that fits shoulder and is fired from the shoulder.

14. What are the other names of arquebus with a heavier calibre?

  1. Frizzen
  2. Hacquebut
  3. Hackbut
  4. Both (1) and (3)

Answer: (2) Hacquebut

Explanation:
-> Hacquebut is another name for arquebus that were heavier caliber weapons.

15. Linstock is a type of which firearm mechanism?

  1. Match lock
  2. Wheel lock
  3. Flintlock
  4. All of the above

Answer: (1) Match Lock

Explanation:
-> A linstock (other names linstock or match stick) is a staff projectile (just like an arrow) with a fork at one end to hold a lighted slow match.
-> In the early days of artillery, it was primarily used to fire discharging cannons.
-> It allowed the gunner to stand farther from the cannon

16. The term ‘gun with a hook’ is used for which firearm?

  1. Snaphaunce
  2. Arquebus
  3. Hacquebut
  4. Frizzen

Answer: (3) Hacquebut

Explanation:
-> Hacquebut is a term that is only used for heavier caliber wheel lock weapons.
-> Hacquebut means ‘gun with a hook‘.
-> This hook was on the bottom of the barrel and placed against the object to minimize the recoil during firing heavier caliber ammunitions.

17. In-wheel lock firearms, small pans also called?

  1. Flash pan
  2. Priming pan
  3. Wheel pan
  4. Both (1) and (2)

Answer: (4) Both (1) and (2)

Explanation:
This small pan contained the priming charge for the touch hole which is further ignited by the action of fixed wheel jaws.

18. Which chemical substance is used to ignite the priming charge of a wheel lock firearm?

  1. Iron Pyrites
  2. Iron Phosphide wheel
  3. Iron charged Zinc based Primer
  4. Both (1) and (2)

Answer: (1) Iron Pyrites

Explanation:
-> To ignite the flash pan containing the priming charge, iron pyrite is fixed as jaws (grooved) wheel which rotates (by releasing the tensioned spring, wounded earlier with the special key) on pressing the trigger.
-> Sparks produced from the friction from pyrite on the serrated wheel, ignite the priming charge that further charges the main powder, and the weapon fire the projectile.

19. Assertion (A): Wheel lock guns have a special key called a spanner to tension the spring.

Reason (B): Without a spanner, it can’t operate. And if it gets lost the wheel lock firearm becomes useless.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
Wheel lock firearms have a special key called a spanner which tension the spring. And in case, it got lost, the gun becomes inoperable.

20. Who is known to be the first person to develop a Wheel lock firearm?

  1. Hatcher
  2. Nicolaus Copernicus
  3. Richard Feynman
  4. Johann Kiwfuss

Answer: (4) Johann Kiwfuss

Explanation:
In 1517, Johann Kiefuss of Nuremberg, Germany, was originally known to be the inventor of wheel-lock firearms.

21. Which firearm is called the early form of flintlock?

  1. Snaphaunce
  2. European Wheel lock firearm
  3. Kiefuss’s improved wheel lock firearm
  4. Both (1) and (3)

Answer: (1) Snaphaunce

Explanation:
Snaphaunce was called to be an early form of flintlock firearm which has flint that is attached to the spring-loaded arm.
-> Mechanism: On pressing the trigger, the cover of the flash pan slides off, then the arm snaps and moves forward sticking the flint against the metal plate over the flash pan to produce sparks that ignite the powder.

22. In which period snaphaunce firearms were introduced?

  1. 1570s
  2. 1580s
  3. 1590s
  4. 1610s

Answer: (1) 1570s

Explanation:
No Explanation for this forensic Ballistic MCQ question.

23. Which type of firearm uses the ‘cock the hammer’ mechanism?

  1. Flintlock
  2. Match lock
  3. Wheel lock
  4. Hacquebut

Answer: (1) Flintlock

Explanation:
-> In flintlock firearms, the flint was held in the jaws of small vice on the pivoted arm called cock.
-> This makes the term “cock the hammer’ popular.

24. In flintlock, the steel pivoting arm is called?

  1. Plane
  2. Hammer
  3. Frizzen
  4. Hatch burner

Answer: (3) Frizzen

Explanation:
-> The steel arm called frizzen was placed opposite the pivoting arm of the cock and holds the pan cover with a priming charge.
-> Mechanism: On pressing the trigger, the cock (flint) stuck the frizzen steel that moves forward and produces sparks. On moving forward, frizzen exposes the priming charge to sparks, that travel through the touch hole to ignite the main charge and fire the weapon. [Full illustrated video]

25. Which is a type of flintlock gun?

  1. Snaphaunce
  2. Miquelet
  3. True flintlock
  4. Only (1) and (3)
  5. All the above

Answer: (5) All the above

Explanation:
No Explanation for this forensic Ballistic quiz question.

26. Which of the following uses a mainspring inside the lock plate of the firearm and the priming pan is manually pushed back before firing?

  1. Miquelet
  2. Snaphaunce
  3. True flintlock
  4. All the above

Answer: (2) Snaphaunce

Explanation:
In snaphaunce firearms, they have mainsprings inside the lock plate. And for firing, the priming pan is manually pushed back.

27. Which of the following weapon(s) have an outside lock plate along with frizzen that covers with a priming pan?

  1. Snaphaunce
  2. Miquelet
  3. True flintlock
  4. Both (2) and (3)

Answer: (2) Miquelet

Explanation:
In Miquelet firearms, they have mainspring outside the lockplate, and frizzen and priming pan cover all in one piece.

28. Which of the firearm has half-cock safety position?

  1. Snaphaunce
  2. Miquelet
  3. True flintlock
  4. All of the above

Answer: (3) True flintlock

Explanation:
With the half-cock safety position, true flintlock guns are easy to carry with a loaded barrel which makes them a worthy choice for any sudden ambush.

Jump to the index page of the Forensic Ballistic MCQs.

Leave a Reply