Most of the questions are random to match the condition and environment of the examination paper. This will help to acquire your thinking skill more than arranged MCQs.

Note: This section included MCQs related to General Forensic Science topics including crime scene investigation, laws, principles, and contributors to Forensic science.

1. Which of the following is the first thing to be done by a Crime Scene Investigator at a crime scene?

  1. Preliminary examination of the scene
  2. Retaining the suspects
  3. Asking for medical assistance for injured at the crime scene
  4. Collecting the evidence

Answer: (3) Asking for medical assistance for the injured at the crime scene

2. The principle of exchange was enunciated by:

  1. Land Steiner
  2. Locard
  3. Osborn
  4. Jeffery

Answer: (2) Locard

Explanation: As per Edmond Locard’s principle of exchange, with every contact between two items, there will be an exchange.

3. Physical evidence at the scene of the crime should be collected in the presence of:

  1. Relatives of the victim        
  2. One independent witness
  3. Two independent witnesses      
  4. Magistrate

Answer: (3) Two independent witnesses

4. The objective of any crime scene investigation follows the given sequence:

  1. Collect, preserve, recognize, interpret and reconstruct
  2. Recognize, preserve, collect, interpret and reconstruct
  3. Collect, interpret, preserve, recognize and reconstruct
  4. Preserve, collect, interpret, recognize and reconstruct

Answer: (2) Recognize, preserve, collect, interpret and reconstruct

5. Which of the following is the least reliable source of evidence?

  1. DNA
  2. Fingerprints
  3. Eye witness
  4. Blood

Answer: (3) Eye witness

6. In general, any evidence is admissible in court, if it is

  1. Relevant but not competent
  2. Non-relevant but competent
  3. Found at the crime scene
  4. Relevant and competent

Answer: (4) Relevant and competent

7. The ideal method of collecting and packing physical evidence for its transportation to a forensic science laboratory mainly depends on:

  1. Nature of transportation available
  2. Nature of evidence
  3. Nature of investigator
  4. Nature of scene of the crime

Answer: (2) Nature of evidence

8. Arrange the following in the correct sequence:

(a) Careful collection of evidence
(b) Deciding the search pattern
(c) Preservation and packaging the evidence
(d) Preservation and protecting the scene

  1. (d), (b), (c), (a)
  2. (b), (a), (d), (c)
  3. (d), (b), (a), (c)
  4. (b), (a), (d), (c)

Answer: (3) (d), (b), (a), (c)

9. If the evidence at the crime scene is contaminated, the investigator must do which of the following :

  1. Decontaminate the evidence
  2. Must record this fact
  3. Destroy the evidence
  4. Bring the fact to the notice of superior

Answer: (2) Must record this fact

Explanation: Doing an informative record of facts could be crucial for analysis and also for crime scene reconstruction.

10. Arrange the following evidence types in the correct order of priority for collection and preservation at a crime scene:

A. Documentary
B. Transient
C. Latent
D. Biological

Choose the correct answer from the options given below:

  1. D, A, B, C
  2. B, D, A, C
  3. C, D, B, A
  4. A, C, D, B

Answer: (2) B, D, A, C

Explanation:
-> Record transient evidence such as smells, sounds, sights,
-> Record transient conditions such as temperature, weather

11. A bullet is found by a medical officer while conducting a post-mortem examination. Which of the following is the most appropriate?

  1. Medical officer takes it out by a metallic tweezer, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of the bottle, hands it over to the investigating officer, and obtains his signatures.
  2. Medical officer takes it out by his hands, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of the bottle, hands it over to the investigating officer, and obtains his signatures.
  3. Medical officer takes it out by his hands, puts his signatures on the bearing surface of the bullet, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of the bottle, hands it over to the investigating officer, and obtains his signatures.
  4. Medical officer takes it out by a metallic tweezer, puts his signatures on the bearing surface of the bullet, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of the bottle, hands it over to the investigating officer, and obtains his signatures.

Answer: (2) Medical officer takes it out by his hands, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of the bottle, hands it over to the investigating officer, and obtains his signatures.

Explanation: Collection of projectile or bullets fragments:
-> Projectiles or bullet fragments recovered from the body can be picked up with a clean set of soft toothed rubber tweezers. But metallic tweezers should be avoided because they can destroy micro detailing of the surface.
-> Preserved and packed in unused containers or envelopes
-> Don’t label and mark a projectile surface. Label the information over the container.
Source: Handbook of Forensic Medicine by Burkhard Madea, Pg 345

12. The tasks of the first responding officer at a crime scene are the following:

(a) Medical assistance to the victim
(b) Apprehension of the suspect from the scene or in the vicinity
(c) Protection of the crime scene
(d) Collection of evidence from the crime scene

In the context of the above, choose the correct combination

  1. Only (a) and (b) are correct
  2. Only (b) and (d) are correct
  3. Only (a), (b) and (c) are correct
  4. Only (a), (c) and (d) are correct

Answer: (3) Only (a), (b) and (c) are correct

13. Which of the following items should be available for crime scene security?

  1. Scale
  2. Camera
  3. Tweezers and forceps
  4. Crime scene barrier tape

Answer: (4) Crime scene barrier tape

Explanation: There is two color variant of crime scene security tape:
-> Yellow: Used to create an outer perimeter and staging area when determined appropriate.
-> Red: Used to create an inner perimeter when determined appropriate.
Reference: Crime Scene Protection and Processing by Chicago Police Department

14. In connection with a crime scene sketch, which of the following is correct?

  1. Distances can be measured by steps.
  2. Small distances, for example, distance between a firearm and victim, can be guessed, whereas others can be measured by a measuring tape.
  3. Each distance should be accurately measured, accurately converted according to the scale chosen, and then marked on the sketch.
  4. Each distance should be accurately measured, may be approximately converted to scale, and then marked in the sketch.

Answer: (3) Each distance should be accurately measured, accurately converted according to the scale chosen, and then marked on the sketch.

15. Assertion (A): The investigating officer collects physical evidence at the scene of a crime.

Reason (R): Because he is fully aware of how to save the evidence from getting contaminated, lost, or scratched.

  1. (A) is correct, but (R) is wrong
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is wrong, but (R) is correct
  4. Both (A) and (R) are wrong

Answer: (1) (A) is correct, but (R) is wrong

Correct Reason: Physical evidence is collected to aid the crime investigation by providing the elements of crime such as fear or force, to prove or disprove statements of what may or may not have happened.

16. Prof. Simon Newcomb has given the:

  1. Law of Mutual Exchange
  2. Law of Individuality
  3. Law of comparison
  4. Law of Probability

Answer: (4) Law of Probability

17. Bite marks help in personal identification using which of these types of evidence?

A. Saliva
B. Lip Prints
C. Teeth Marks
D. DNA

Choose the correct answer from the options given below:

  1. A, B, and C only
  2. B, C, and D only
  3. A, B, and D only
  4. A, C, and D only

Answer: (3) A, C, and D only

Explanation: When a bite mark, there is very little chance of getting a legit lip print. Even the lips made to surface— in that position— lips marks are made by stretched lips that don’t have any ridges for analysis.

18. Choose the correct answer for the steps of investigation in proper sequence are:

  1. Protection of crime scene, interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence
  2. Photography of crime scene, protection of crime scene, interview of witnesses, collection and dispatch of physical evidence.
  3. Protection of crime scene, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, interview of witnesses
  4. Interview of witnesses, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, protection of crime scene

Answer: (3) Protection of the crime scene, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, interview of witnesses

19. The correct sequence to be followed at a crime scene is

(A) Documentation
(B) Preservation
(C) Systematic search
(D) Preliminary scene examination
(E) Evidence collection

Choose the correct answer from the option given below

  1. (D), (C), (B), (A), (E)
  2. (D), (C), (A), (E), (B)
  3. (A), (B), (C), (D), (E)
  4. (C), (D), (A), (E), (B)

Answer: (2) (D), (C), (A), (E), (B)

20. The CORRECT sequence regarding the basic concept of crime investigation is

A. Crime scene management
B. Discovery of crime
C. First officer response
D. Reconstriction of crime

Choose the correct answer from the options given below

  1. A, B, C, D
  2. C, B, A, D
  3. B, C, D, A
  4. B, C, A, D

Answer: (4) B, C, A, D

21. What is the correct order of collecting physical evidence at the scene of the crime?

(a) Swabbing (b) Sweeping (c) Tape lifting (d) Vacuuming (e) Hand-picking

Code :

  1. (e), (c), (a), (b), (d)
  2. (b), (c), (e), (a), (d)
  3. (e), (a), (c), (b), (d)
  4. (a), (b), (c), (d), (e)

Answer: (1) (e), (c), (a), (b), (d)

22. The date and location of the crime scene and a north heading on the diagram are the important criteria for the:

  1. microscopic examination of fibre
  2. Crime-scene sketch
  3. Firearm examination
  4. Preservation of forensic evidence

Answer: (2) Crime-scene sketch

23. Which of the following is a primary characteristic of video recording of a crime scene?

  1. Direction can be determined on the basis of recording.
  2. A detailed view of the crime scene can be obtained.
  3. Voice must also be recorded along with the video.
  4. True dimensions of evidence can be determined from the recorded video.

Answer: (2) A detailed view of the crime scene can be obtained.

Note: Jump to the main page of General Forensic Science MCQs.

Leave a Reply

2 Comments

  1. Anchal bharti says:

    There is a confusion in question 11…..how medical officer take bullet outside from the body with hand or with metallic twizzler????

    1. As per Burkhard Madea, Handbook of Forensic Medicine, The recovery of the bullet should be done with great care; the use of metallic instruments such as tweezers has to be avoided because this could destroy micro traces on the surface of the bullet from firing in case of dead body. I also updated the explanation and listed the source.