Most of the questions are random to match the condition and environment of the examination paper. This will help to acquire your thinking skill more than arranged MCQs.

Note: This section included MCQs related to General Forensic Science topics including crime scene investigation, laws, principles, and contributors to Forensic science.

1. Dying deposition is a statement of a dying person on oath recorded by the following:

  1. Defense Lawyer
  2. Investigating officer
  3. Magistrate
  4. The attending doctor

Answer: (3) Magistrate

Explanation:
-> Definition: A dying deposition is a statement of a dying person on oath, recorded by the magistrate in the presence of the accused or his/her lawyer, who is allowed to cross-examine the witness.
-> Called the court at the bedside and based on “Dictim” which means if the person cannot go to the court, the court must go to the person.
-> Dying deposition is different from a dying declaration. The dying declaration is the document prepared on the statement of a person dying as a result of some unlawful act.

2. A person committed suicide with a revolver. In order to implicate his opponent, his son took the same revolver and fired a second shot at his father. But the post-mortem examination proved that the second shot was a post-mortem shot. Then his son admitted that he had himself fired the second shot to implicate his opponents. Which of the following principles of Forensic Science had helped in the determination of truth?

  1. Principle of Analysis
  2. Principle of Comparison
  3. Principle of Individuality
  4. ‘Facts do not lie, men can and do’

Answer: (4) ‘Facts do not lie, men can and do’

3. Which one of the following pairs is correctly matched?

List – IList – II
(a) Conflicting evidence(i) Evidence tending to establish a criminal defendant’s innocence
(b) Corroborating evidence(ii) Evidence tending to establish guilt.
(c) Exculpatory evidence(iii) Irreconcilable evidence that comes from different sources.
(d) Incriminating evidence(iv) Evidence that differs from but strengths or confirms other evidence
 (a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(i)(ii)
2.(iii)(iv)(i)(ii)
3.(iii)(iv)(ii)(i)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (2) (iii), (iv), (i), (ii)

4. Leading Questions are not allowed in examination-in-chief, except when the witness is :

  1. Common witness
  2. Expert witness
  3. Hostile witness
  4. Paid witness

Answer: (3) Hostile witness

Explanation: Hostile Witness: A witness called by a party to dispose of them a favor, but he/she testifies against the party that called him/her.

5. Oath is administered to a witness before recording his statement. What purpose does it serve?

  1. It puts the witness under fear of God, so that he speaks the truth.
  2. It is merely a relic of the past that serves no useful purpose today.
  3. It is done mainly to satisfy the lawyer of the opposite party.
  4. It makes a witness liable for perjury if he does not speak the truth.

Answer: (4) It makes a witness liable to perjury if he does not speak the truth.

6. Z comes home unexpectedly and sees his wife in bed with Y. He becomes enraged and kills Y with scissors, which he finds on the table nearby. Which of the following crimes Z has committed?

  1. Death by rash and negligent act
  2. Culpable homicide not amounting to murder
  3. Culpable homicide amounting to murder
  4. Voluntary causing of grievous hurt

Answer: (2) Culpable homicide not amounting to murder

Explanation: -> If the death is associated with vehicle accidents or similar situations, it is termed as “death by rash and negligent act”
-> If “Z” knows about his wife’s affair, and plans to kill “Y”, it is a “culpable homicide amounting to murder”
-> If “Z” intended to hurt “Y” but unintentionally caused the victim grievous hurt.

7. The following is exempted for oral testimony in a court of law except:

  1. Dying declaration
  2. Chemical examiner’s report
  3. Medical report in an injury case
  4. Deposition of a medical witness taken in a lower court

Answer: (1) Dying declaration

Explanation:
-> A dying declaration is not bound to oral testimony in a court. It is an example of hearsay evidence.
-> Dying declaration is the document prepared on the statement of a person dying as a result of some unlawful act.
-> Defined in Section 32 (1) of IEA.

8. Which of the following person is ideal to record a dying declaration?

  1. Prosecution Lawyer
  2. Defense Lawyer
  3. Member of Jury
  4. Magistrate

Answer: (4) Magistrate

Explanation: If Magistrate is not able to reach, other people who can record are doctor, Police, village headman, and any other person in presence of two independent witnesses.

9. Which of the following can be the document for the dying declaration?

  1. Oral
  2. Tape-recorded
  3. SMS
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

Explanation: The document can be oral, tape-recorded, or may even be made by phone, SMS, or e-mail to someone.
-> Evidentiary values are maximum when recorded by the magistrate, by SMS, or by e-mail followed by the doctor.
Reference: Essentials of Forensic Medicine and Toxicology by Anil Aggrawal.

10. The Hon’ble Supreme Court of India has ruled that it is not necessary to produce photomicrographs showing the matching of marks on evidence and test exhibits in the court of law. This has been ruled in Ramanatham Vs State of Tamil Nadu and is given in Criminal Law Journal page 1137 of the year

  1. 1977 
  2. 1976
  3. 1975 
  4. 1974

Answer: (2) 1976

11. For clinical autopsy authorization is required from

  1. Superintendent of Police 
  2. Medical Superintendent
  3. Relative
  4. District Magistrate

Answer: (3) Relative

Explanation:
-> Clinical/ Pathological Autopsy requires relative permission majorly for diagnosis and treatment
-> Medicolegal Autopsy requires the permission of legal authority, not the relatives, and is performed for justice.

12. Conduct money is paid for:

  1. Conducting an autopsy
  2. Chemical analysis
  3. Collecting evidentiary material at crime scene.
  4. Appearing in a court as witness

Answer: (4) Appearing in a court as a witness

Explanation: Conduct money is money paid to a witness for their expenses to attend the court.

13. High Court is situated in the capital city of a State except in the State of:

  1. Karnataka
  2. Bihar
  3. Uttar Pradesh
  4. Punjab

Answer: (3) Uttar Pradesh

Explanation: Key information related to High Court in India:
-> Total High Court in India: 25
-> States that don’t have their own High Court: Goa, Arunachal Pradesh, Mizoram, and Nagaland
-> Newly constituted High Court: Telangana and Andhra Pradesh High Courts were established in 2019.
-> Biggest HighCourt in India:  Allahabad High Court

14. A certain repetitive pattern of criminal behaviour is called his

  1. Probability  
  2. Passion
  3. Corpus delicti  
  4. Modus operandi

Answer: (4) Modus operandi

15. The study of ethical dilemmas, choices, and standards of application in a particular context, including occupations, professions, and situations comes under:

  1. Proactive Ethics
  2. Normative Ethics
  3. Metaethics
  4. Applied Ethics

Answer: (4) Applied Ethics

Explanation: There are three subdivided theories within the field of ethics:
-> Normative ethics: study of moral standards, principles, concepts, values, and theories and seeks to determine what is right or wrong to justify standards for behavior.
-> Metaethics: study of nature of moral standard, principles, values, and theories to explore the meaning of moral concepts and analyzes moral reasoning.
-> Applied Ethics: Already stated in the question.

16. Which of the following is the correct expanded form of the term ‘MSDS’?

  1.  Medical Superintendent for Drug Safety
  2.  Montreal Society for Drug Safety
  3.  Material Safety Data Sheet
  4.  Material Sorting and Distribution Sheet

Answer: (3) Material Safety Data Sheet

Explanation: Material Safety Data Sheet (MSDS) is a document that contains information on the potential hazards (health, fire, reactivity, and environmental) and how to work safely with the chemical product. (Source)

17. Leading questions are asked in the trial of a case during:

  1. Examination-in-chief
  2. Cross-examination
  3. Re-examination
  4. None of the above

Answer: (2) Cross-examination

Note: Jump to the main page of General Forensic Science MCQs.

Leave a Reply