Primers and their composition is the 13th topic in section 1 of the Introduction of Forensic Firearm and Ammunition from our systematically designed Forensic Ballistics MCQs Series.

Attention Users: For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Forensic Ballistics.

Multiple Choice Question (MCQ) on Composition of Primer with Answers & Explanations

1. When was the US Krag cartridge primer first manufactured?

  1. 1878
  2. 1898
  3. 1899
  4. 1900

Answer: (2) 1898

Explanation:
US Krag cartridge primer was first manufactured in 1898.

2. Which of the following is NOT present in the composition of US Krag Cartridge primer?

  1. Antimony Sulfide
  2. Potassium chlorate
  3. Glass powder
  4. Mercury fulminate

Answer: (4) Mercury fulminate

Explanation: Composition of US Krag cartridge primer:
-> Potassium chlorate
-> Antimony sulfide
-> Glass powder

3. Which of the components NOT present in the US Frankford Arsenal, 1910?

  1. Mercury fulminate
  2. Potassium chlorate
  3. Antimony sulfide
  4. Sulfur

Answer: (1) Mercury fulminate

Explanation: Composition of US Frankford Arsenal (1910):
-> Potassium chlorate
-> Antimony sulfide
-> Sulfur

4. Swiss military primer was first manufactured in________.

  1. 1901
  2. 1911
  3. 1921
  4. 1922

Answer: (2) 1911

Explanation:
-> Swiss military primer was first manufactured in 1911.
-> Composition of Swiss military primer is Mercury fulminate, Barium nitrate, Antimony sulfide, and Barium carbonate.

5. Which of the following is NOT a fuel component of primer?

  1. Potassium nitrate
  2. Antimony sulphide
  3. Amorphous boron
  4. Copper silicide

Answer: (1) Potassium nitrate

Explanation:
-> Potassium nitrate is an oxidizer

6. Which is the correct composition of the British 0.455 military revolver?

  1. Lead styphnate, Barium nitrate, Antimony sulfide, Calcium silicide and Tetrazine
  2. Red phosphorous, Barium nitrate, and Aluminium hydroxide
  3. Mercury fulminate, Sulfur, Potassium chlorate, Antimony sulfide, and Mealed black powder
  4. Mercury fulminate, Antimony sulfide, Barium peroxide, and TNT 

Answer: (3) Mercury fulminate, Sulfur, Potassium chlorate, Antimony sulfide, and Mealed black powder

Explanation:
No explanation is needed.

7. Which is the correct composition of the American P-4 primer?

  1. Lead styphnate, Barium nitrate, Antimony sulfide, Calcium silicide and Tetrazine
  2. Red phosphorous, Barium nitrate, and Aluminium hydroxide
  3. Mercury fulminate, Sulfur, Potassium chlorate, Antimony sulfide, and Mealed black powder
  4. Mercury fulminate, Antimony sulfide, Barium peroxide, and TNT 

Answer: (2) Red phosphorous, Barium nitrate, and Aluminum hydroxide

Explanation:
No explanation is needed.

8. Geco sintox primer was first made in _______.

  1. 1980
  2. 1981
  3. 1982
  4. 1983

Answer: (4) 1983

Explanation:
No explanation is needed.

Jump to the index page of the Forensic Ballistic MCQs.

Table For Various Composition of Primer

PrimerPrimer Composition
US Krag cartridge
(1898)
● Potassium chlorate
● Antimony sulfide
● Glass powder
German RWS
(1901)
● Mercury fulminate
● Barium nitrate
● Antimony sulfide
● Picric acid
US Frankford Arsenal
Primer (1910)
● Potassium chlorate
● Antimony sulfide
● Sulfur
German RWS
(1910)
● Mercury fulminate
● Antimony sulfide
● Barium peroxide
● TNT (trinitrotoluene)
Swiss military primer
(1911)
● Mercury fulminate
● Barium nitrate
● Antimony sulfide
● Barium carbonate
US Winchester primer
(1917)
● Potassium chlorate
● Antimony sulfide
● Lead thiocyanate
● TNT
US commercial primers
(1927)
● Mercury fulminate
● Barium nitrate
● Lead thiocyanate
German RWS sinoxid
Primer (1928)
● Lead styphenate
● Barium nitrate
● Antimony sulfide
● Calcium cilicide
● Tetrazine
Herz/ Rathburgnon
mercuric primer
(1930)
● Nitro-amino-guanyl-tetrazine
● Lead styphnate
● Barium nitrate
● Antimony sulfide/calcium sulfide
American P-4 primer
(1940)
● Red phosphorous
● Barium nitrate
● Aluminum hydroxide
British 0.455 military
Revolver (1943)
● Mercury fulminate
● Sulfur
● Potassium chlorate
● Antimony sulfide
● Mealed black powder
Stabenate primer
(1962)
● Lead nitroaminotetrazole
● Lead styphenate
● Barium nitrate
● Antimony sulfide
● Aluminium dust
● Tetrazine
Geco sintox primer
(1983)
● Zinc and titanium-based priming without lead
CCI Blazer, Speer
(1994-95)
● Strontium-based priming without lead

Leave a Reply