Attention Users: Hover over to the main page of Forensic Serology MCQs for more systematic learning and solving MCQs for NTA UGC NET/JRF Forensic Science Exams preparation.

1. In which of the following blood fluids, secretor substance not found?

  1. Urine
  2. Sweat
  3. Saliva
  4. CSF (Cerebro Spinal Fluid)

Answer: (4) CSF (Cerebro Spinal Fluid)

2. Rapid Stain Identification Series (RSID) helps to detect

  1. Saliva and blood
  2. Blood, urine, and seminal fluid
  3. Seminal fluid and blood
  4. Saliva, blood, urine, and seminal fluid

Answer: (4 ) Saliva, blood, urine, and seminal fluid

Explanation: Rapid Stain Identification Series (RSID) is the fast, easy, and reliable detection of human fluids.

3. A clear transparent secretion squeezed out of the mammilla of a pregnant woman is known as:

  1. Lochia
  2. Lactum
  3. Colostrum
  4. Lysine

Answer: (3) Colostrum

Explanation: Colostrum is the first form of milk produced by the mammary glands of females, immediately after giving birth to a newborn.
->Actually, Colostrum that is secreted first is not true milk. It is viscid and contains yellow particles visible to the naked eye.
-> Microscopic examination: presence of large corpuscles (minute cells) called colostrum corpuscles that are composed of a number of fat granules bound together by hyaline substances.
-> True milk contains very few colostrum corpuscles and less albumin than present in colostrum
Source: Forensic Medicine and Toxicology By John Dixon Mann

4. The body fluid to be tested to prove recent delivery is:

  1. Salvia
  2. Colostrum
  3. Blood
  4. Sweat

Answer: (2) Colostrum

6. The detection of colostrum is essential in the following situation:

  1. Concealment of birth
  2. Rape
  3. Paternity dispute
  4. Immigration

Answer: (1) Concealment of birth

5. Casein is present in

  1. Saliva
  2. Urine
  3. Milk
  4. Both (1) and (3)

Answer: (3) Milk

Explanation: Casein is a protein that is present in between 20% and 60% of the proteins in human milk.

7. Confirmation of menstrual bloodstain is done by the following method:

  1. Isoenzyme marker
  2. Fibrin Degradation Product (FDP)
  3. Protein Marker
  4. Restriction enzymes

Answer: (2) Fibrin Degradation Product (FDP)

Explanation: Fibrin degradation products (FDP) are substances that are produced when the body dissolves a blood clot and remains in the bloodstream which could also be seen in menstrual bloodstain.

8. Faeces stains are identified from odor, presence of undigested matter, vegetable fibers and

  1. Dark brown crystals of choline iodide
  2. Stercobilin
  3. Rhombic crystals
  4. All of the above

Answer: (2) Stercobilin

Explanation: Stercobilin is a type of tetrapyrrolic bile pigment and is one end-product of heme catabolism which is responsible for the brown color of human feces

9. The most common means of identification of feces sample is by the detection of:

  1. Ptylin
  2. Glycogen
  3. Urobilinogen
  4. Creatin

Answer: (3) Urobilinogen

Explanation: Urobilinogen is a by-product of bilirubin reduction by the intestine’s bacterial action on bilirubin.

10. The brown color of feces primarily results from the presence of:

  1. Fibrinogen
  2. Urobilinoids
  3. Strychnine
  4. Magnesium hydroxide

Answer: (2) Urobilinoids

Explanation: The brown color of feces primarily results from the presence of bilirubin. They are formed due to the breakdown product of hemoglobin in the liver and then excreted into the liver where they are converted into Urobilinoids by microbes.

11. Vaginal secretions can be characterized on the basis of the following:

  1. Papillary cells
  2. Squamous cells
  3. Glycogenated epithelial cells
  4. Both (1) and (3)

Answer: (1) Glycogenated epithelial cells

Explanation: Glycogenated epithelial cells are specific to the vaginal fluids and that’s why they are used as a marker for vaginal epithelium. So, if it gets recovered from the suspect penile skin, it is a clear sign of penile-vaginal penetration.

12. Skatole is a characteristic odour of _________

  1. Urine
  2. Feces
  3. Saliva
  4. Seminal stain

Answer: (2) Feces

Explanation: Skatole chemically called “3-methylindole”, is an organic compound from the indole family which is majorly present in high concentrations in feces which is primarily responsible for its odor.

13. Assertion (A): Colostrum is secreted in the body fluids of a woman.

Reason (R): It helps in the determination of evidence of sexual abuse.

  1. (A) is true and (R) is false
  2. Both (A) and (R) are true
  3. Both (A) and (R) are false
  4. (A) is false and (R) is true

Answer: (1) (A) is true and (R) is false

Correct Reason: Colostrum is the first milk from the mammary glands of the female after delivery. So, the secretion of colostrum is not a sign of sexual abuse but a recent delivery by a woman.

11. Match

List- IList-II
(A) Semen(I) Starch Iodine Assay
(B) Saliva(II) Lugel’s iodine staining
(C) Menstrual Blood(III) Calorimetric Assay
(D) Vaginal stain(IV) D-dimer Assay

Choose the correct answer from the options given below:

(1)(A)-(III)(B)-(I)(C)-(IV)(D)-(II)
(2)(A)-(III)(B)-(II)(C)-(I)(D)-(IV)
(3)(A)-(II)(B)-(III)(C)-(IV)(D)-(I)
(4)(A)-(III)(B)-(I)(C)-(II)(D)-(IV)

Answer: (1) (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II)

Explanation:
-> Lugol Iodine Stain detects the presence of protein in the vaginal epithelial cells.
-> D-dimer Assay is used for the detection of clotting based on the detection of Fibrin degradation products (FDP), a substance that is produced when the body dissolves a blood clot and remains in the bloodstream which could also be seen in menstrual bloodstain.
-> Starch-iodine test: Iodine (I2) and potassium iodide (KI) are dissolved in water that has light orange-brown color then, the starch sample is added to the solution, which gives deep blue color.
-> Calorimetric Assay: Detection of zinc concentration in seminal plasma, a biochemical parameter to determine the prostatic function and male infertility. A colored complex formed between the reaction of 1-(2-pyridylazo)-2-naphthol and zinc and checking the intensity of absorbance peak at 560 nm.

Note: Jump to the main page of Serology MCQs in Forensic Science.

Leave a Reply