Most of the questions are random to match the condition and environment of the examination paper. This will help to acquire your thinking skill more than arranged MCQs.

Note: This section included MCQs related to General Forensic Science topics including crime scene investigation, laws, principles, and contributors to Forensic science.

1. Match the following:

List-IList-II
(a) Burrard(i) Fingerprint
(b) Krogman(ii) Ballistics
(c) Rai Bhadur Hem Chander Bose(iii) Document examination
(d) Harrison(iv) Forensic Anthropology
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iv)(i)(iii)
2.(i)(iii)(iv)(ii)
3.(ii)(i)(iii)(iv)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer: (1) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation: -> Wilton Marion Krogman was an American anthropologist who was a leader in the development of physical anthropology along with the early development of dental anthropology.
-> Rai Bahadur Hem Chandra Bose and Azizul Haque were the two Indian employees working under the supervision of Edward Henry at the Calcutta Anthropometric Bureau.
-> Wilson R. Harrison write the famous book in questioned documents— Suspect Documents: Their Scientific Examination

2. The book entitled “An introduction to Criminalistics” was written by :

  1. Paul L. Kirk        
  2. Osterberg e O’Hara
  3. Safferestein     
  4. Nicholls

Answer: (2) Osterburg & O’Hara

Explanation:
-> Osterburg & O’Hara wrote: An introduction to Criminalistics
-> Safferestein wrote: Criminalistics: An Introduction to Forensic Science

3. Match the following:

List-IList-II
(a) H.L Bami(i) Teaching of forensic science in India
(b) D P Jatar(ii) Forensic Anthropology
(c) Krogman(iii) Serology
(d) Barbara Dodd(iv) Central Forensic Science laboratory of India
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(iv)(ii)
2.(ii)(i)(iii)(iv)
3.(iii)(ii)(i)(iv)
4.(iv)(i)(ii)(iii)

Answer: (4) (iv), (i), (ii), (iii)

Explanation: -> H.L. Bami was the first director of Delhi CFSL from 1968 to1982. (2nd Delhi director was Shri. VN Seghal 1982-1996)
-> D P Jatar in 1979, wrote about the “Teaching and Research in Criminology in India” in the journal of “The Indian Journal of Criminology”.
-> Wilton M. Krogman was an American anthropologist who was also one of the pioneers in the field of physical anthropology (Repeated Question Q3 December 2008)
-> Barbara E. Dodd was the author of a serology book named “Some Recent Advances in Forensic Serology”.

4. The absorption elution method for blood stains examination was first introduced by:

  1. Zeltsch
  2. Fiori
  3. Siracusa
  4. Coombs

Answer: (3) Siracusa

Explanation: In 1923, Vittorio Siracusa was the first who introduces the absorption elution method for bloodstain examination.

5. Fingerprint examination is associated with:

(i) Malphighi   (ii) Hans Gross (iii) Galton  (iv) Heindl

Code:

  1. (i), (ii) and (iii) are correct         
  2. (i), (ii) and (iv) are correct
  3. (ii), (iii) and (iv) are correct       
  4. (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (1) (i), (ii) and (iii) are correct  

6. Match the following:

List – I List – II
(a) A. S. Curry(i) Fingerprint
(b) Goddard(ii) Document examination
(c) Cherill(iii) Poison examination
(d) Hilton(iv) Forensic Ballistics
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iv)(ii)(iii)(i)

Answer: (3) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation: ->Alan Curry was one of the most outstanding forensic toxicologists. And on his name “The Alan Curry Award” is distributed which is the most prestigious award to the toxicologist, given by The International Association of Forensic Toxicologists (TIAFT).
-> Frederick R. Cherrill was the former Detective Chief Superintendent who originated the fingerprint system that is now used by Scotland Yard.
-> Ordway Hilton is the author of the famous questioned document book named “Scientific Examination of Questioned Documents”

7. Match the following:

List-IList-II
(a) Krogman(i) Toxicological analysis
(b) Stass- Otto(ii) Forensic Ballistics
(c) Kozelka and Hine(iii) Forensic Anthropology
(d) Goddard(iv) BAC determination
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(ii)(i)(iii)
3.(ii)(iv)(iii)(i)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer: (4) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:-> Stass- Otto introduces a method of extraction of alkaloids (called Stas- Otto method) from both plants and animals.
-> Kozelka and Hine (Cavett method) introduce the method of determination of alcohol in blood using the extent of oxidation from alcohol to acetic acid in the presence of oxidizing agents like potassium dichromate and sulphuric acid.|
-> Calvin Hooker Goddard was a forensic scientist, army officer, a researcher, who is also known to be the father of forensic ballistics.

8. Match the following:

List-IList-II
(a) Edmund Locard(i) Lip prints
(b) Galton(ii) Anthropometry
(c) Alphonse Bertillon(iii) Poroscopy
(d) Suzuki(iv) Fingerprints
 (v) Palatal prints
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(v)(iv)(ii)(iii)
3.(iv)(v)(i)(iii)
4.(ii)(v)(i)(iv)

Answer: (1) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation: -> Poroscopy is the identification of a person by the means of comparison of the impressions of sweat pores, which was discovered and developed by Edmond Locard in 1912.
-> Suzuki and Tsuchihashi introduce the classification method of lip prints.

9. Match the following

List -IList-II
(a) Principle of exchange(i) Burrard
(b) Dactyloscopy(ii) Bertillon
(c) Forensic anthropometry(iii) Fauld
(d) Forensic ballistics(iv) Locard
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(iii)(iv)(i)(ii)

Answer: (3) (iv), (iii), (ii), (i)

10. Ten digit classification system of fingerprints is credited to

  1. E.R. Henry
  2. Vucetich
  3. Both (A) and (B)
  4. Francis Galton

Answer: (1) E.R. Henry

Explanation: Sir Edward Henry created the Henry system of ten print classification which is the first classification system that was used by Schotland Yard in 1901.

11. Match the following:

List-IList-II
(a) Vancetich(i) Ninhydrin test
(b) ER Henry(ii) Documents Examination
(c) Hilton(iii) Fingerprints
(d) Oden & Hoffsten(iv) Classification of Fingerprints
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(ii)(iv)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(iii)(iv)(ii)(i)

Answer: (4) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation: -> Juan Vucetich (not Vancetich) was director of the Center for Dactyloscopy in Buenos Aires, Argentina who uses the Francis Galton work on fingerprinting and expanded it significantly. And based on that, in 1892, Vucetich successfully identified the criminal Francisca Rojas using fingerprints.
-> Ordway Hilton authored the book named “Scientific Examination of Questioned Documents” in 1982.
-> Oden & Hoffsten uses ninhydrin solution for the developement of fingerprints in 1954.

12. The technique of ‘Portrait Parle’ was developed by which of the following scientist?

  1. Francis Galton, U.K.
  2. Alphonse Bertillon, France
  3. Francis Galton, Austria
  4. Alphonse Bertillon, U.K.

Answer: (2) Alphonse Bertillon, France

13. Match the following:

List-IList_II
(a) Calvin Goddard(i) Polymerase chain reaction
(b) Mullis(ii) Superimposition
(c) Farwell(iii) Comparison microscope
(d) Ruxton(iv) Brain fingerprinting
 (a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(i)(iii)(ii)(iv)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer: (4) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation: -> Calvin Hooker Goddard, a forensic scientist who demonstrated the uses comparison microscope for comparison of the bullet. He was not the discoverer of the comparison microscope but uses it in ballistics. The real discoverer was Philip O. Gravelle who was a chemist.
-> Kary B. Mullis is the discoverer PCR technique.
-> Dr. Farwell is the inventor of Brain Fingerprinting which is a scientific method to bring out the truth.
-> In 1937, the superimposition technique was first used in the case of Buck Ruxton who was the accused of the life of Isabella Ruxton.

14. Who discovered poroscopy?

  1. Edward Henry
  2. Francis Galton
  3. William Herschell
  4. Edmund Locard

Answer: (4) Edmund Locard

Explanation: Edmund Locard, in 1912, discovered a method of personal identification by comparison of sweat pores of palmar and plantar surfaces. He also states the exchange principle which is popular as Locard’s exchange principle.

15. Sherlock Holmes was a character in the novel of

  1. Arthur Conan Doyle
  2. Agatha Christie
  3. Perry Mason
  4. Victor Hugo

Answer: (1) Arthur Conan Doyle

Explanation: In 1887, Arthur Conan Doyle in his first published novel “A Study in Scarlet”, he introduces the character, Sherlock Holmes.

16. Application of ABO grouping in disputed paternity was first used by

  1. Landsteiner
  2. Hirschfeld
  3. Bernstein
  4. Ottenberg

Answer: (4) Ottenberg

Explanation: Ottenberg was not the discoverer of ABO grouping (the real discoverer was Karl Landsteiner). Ottenberg only uses Landersteiner ABO blood grouping to solve the cases of dispute paternity.

17. The book entitled “Criminal Investigation” was written by

  1. Hans Gross
  2. Soderman
  3. Paul Kirk
  4. Osterburg & OHara

Answer: (1) Hans Gross

Explanation:
-> Hans Gross authored the book titled “Criminal Investigation: A Practical Handbook for Magistrates, Police Officers, and Lawyers”
-> Paul Leland Kirk authored the book titled “Crime Investigation”
-> Harry Soderman along with John O’Connell, published the forensic book titled “Modern Criminal Investigation”.

Note: Jump to the main page of General Forensic Science MCQs.

Leave a Reply