Note: You can check the index page of Forensic Medicine MCQs for more MCQs in field of Forensic Science and for preparation of NTA UGC NET/JRF, FACT, NEET, AIIMS, DU and NFSU Entrance Exams.

1. Assertion (A): Ossification of bone helps in the determination of age.

Reason (R): Ossification is the process of bone formation.

  1. (A) is true but (R) is false              
  2. (R) is true but (A) is false
  3. Both (A) and (R) are false             
  4. Both (A) and (R) are true

Answer: (4) Both (A) and (R) are true

2. Assertion (A): Ossification of bones helps in the estimation of age in subadults.

Reason (R): Epiphyseal unions in most of the bones are complete by the age of 18.

  1. Both (A) and (R) are incorrect
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct

3. Metopic Suture fuses by the age of:

  1. 2 years
  2. 10 years              
  3. 15 years              
  4. 25 years

Answer: (1) 2 years

Explanation: -> Metopic sutures, in general, fuse in between 2–4 years, in rare cases (5 to 10%) may remain unfused. Reference: The Timing of Physiologic Closure of the Metopic Suture
-> The most closure age for metopic suture is 3 years as per Anil Aggrawal’s Forensic Medicine book.

4. The bones of the human skeleton develop from separate ossific centers

(i) Ossification progresses till the bones is completely formed
(ii) The time of ossification corresponds to time since death
(iii) Ossification is complete by 2 years of age
(iv) Ossification changes can be studied by means of x-ray

  1. (i) is correct (iii) is false
  2. (i) and (iv) are correct
  3. (i) and (ii) are correct
  4. (iii) is correct and (iv) is false

Answer: (2) (i) and (iv) are correct

5. Match the following:

AgeOssification of bone
(a) By 7-8 years (i) Lateral epicondyle of the humerus unites
(b) By 10-12 years(ii) Rami of pubis unite
(c) By 13-14 years(iii) Sacral vertebrae unite
(d) By 23 years(iv) Pisiform Ossifies
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(iv)(ii)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(ii)(iv)(iii)(i)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer: (2) (ii), (iv), (i), (iii)

6. Gustafson’s method is used for the determination of the following in human being

  1. Gender
  2. Age
  3. Race
  4. Stature

Answer: (2) Age

Explanation: Gustafson’s method is used for the age determination from teeth based on the evaluation of ground sections of teeth (also called root transparency).

7. Metopic suture, if fused, the age is said to be:

  1. Less than 6 months
  2. More than 2 years
  3. More than 6 months but less than one year
  4. More than one year but less than 1 year six months

Answer: (2) More than 2 years

Explanation:
-> Metopic sutures, in general, fuse in between 2–4 years. Reference: Forensic Medicine Book by Gautam Biswas.
-> The most closure age for metopic suture is 3 years as per Anil Aggrawal’s Forensic Medicine book.
-> In rare cases (5 to 10%), it remains unfused (persist) throughout life. It is called persistent metopic suture or metopic syndrome. References: Forensic Medicine and Toxicology Book by R.N. Karmakar.

8. The ossification center that appears in a fetus at seven months of pregnancy is

  1. Pisiform
  2. Talus
  3. Navicular
  4. Lunate

Answer: (2) Talus

Explanation:
-> Talus is one of the ossification centers of the Tarsal bone.
-> All three ossifications centers of Tarsal bone appear in Intrauterine life (IUL) are:
(1) Calcaneum: appear in the 5th month of IUL
(2) Talus: appear in the 7th month of IUL
(2) Cuboid: appear in the 9th month of IUL
-> They all fused completely by the age of 17 to 18 years (after birth).
References: Forensic Medicine book by Biswas.

9. The fusion of diaphysis and epiphysis is called

  1. Sternal ends
  2. Brow ridges
  3. Metaphysis
  4. Sciatic notch

Answer: (3) Metaphysis

Explanation: Metaphysis is the narrow portion of a long bone between the epiphysis and the diaphysis.

10. Age of this dead body can be determined by which of the following?

  1. Weight of the body
  2. Length of the body
  3. Odontology study
  4. Size of the skull

Answer: (3) Odontology study

Explanation: As from the option of the question, only odontology data of the person is an individualistic character of the age. The most common age determination method from teeth is the Gustafson method.

11. Boyde’s method helps in the determination of age from

  1. Bone
  2. Teeth
  3. Nail
  4. Hair

Answer: (2) Teeth

Explanation: Boyde’s method is used for the age estimation of dead infants based on the number of cross striations in the enamel region of teeth (incremental lines) from the neonatal line onwards.

12. The lambdoid suture of the skull fuses completely by the age of;

  1. 25 years
  2. 35 years
  3. 45 years
  4. 55 years

Answer: (3) 45 years

Explanation: The lambdoid suture of the skull fused completely at the age of 45.
-> Commencement (beginning) of lambdoid suture: 25 years.
-> Halfway closed: 30 years
-> Completely closed: 45 years
References: Forensic Medicine And Toxicology by anil Aggrawal.
-> As per the book Review of Forensic Medicine and Toxicology, Gautam Biswas the completely fused age of lambdoid suture from 45 to 50 years.

13. In which of the following bones does the ossification center appear first ?

  1. Cuboid
  2. Pisiform
  3. Calcaneum
  4. Trapezoid

Answer: (3) Calcaneum

Explanation:
-> 1st Center of Ossification: Calcaneum appears in the 5th-month of intrauterine life (IUL).
-> 2nd Center of Ossification: Talus appears in the 7th-month of IUL.
-> 3rd Center of Ossification: Cuboid in 9th-month IUL.

14. Which of the following skull suture is the first one to fuse as a person ages ?

  1. Sagittal
  2. Coronal
  3. Metopic
  4. Lambdoidal

Answer: (3) Metopic

Explanation: Metopic sutures fuse in between 2–4 years but it may also remain unfused.

15. Which of the following formulas helps in the determination of age?

  1. Karl-Pearson
  2. Trotter and Gleser
  3. Dupertuis and Hadden
  4. Gustafson’s

Answer: (4) Gustafson’s

Explanation: Gustafson’s method is used for the age determination from teeth based on the evaluation of ground sections of teeth (also called root transparency).

Note: Jump to the main page of MCQs in Forensic Medicine.

Leave a Reply