We have listed all the questions that were asked in the entrance exam for the 2020 MSc. Forensic Science, Delhi University along with answer key and explanation. This section listed solved questions from 1 to 25 with answers and explanations.

Please Note: You can also jump to various previous year’s question sections for MSc. Forensic Science, Delhi University Entrance Test (DUET).

Note: When preparing for Delhi University MSc. entrances, I strongly advise you to solve UGC NET Papers. Because it is seen that a good portion of the papers were from previous year’s UGC NET Forensic Science question papers. So, solve them to increase your chances of getting admission to Delhi University.

1. The branch of forensic science which uses insects as evidence is:‐

  1. Forensic Ballistics
  2. Forensic Chemistry
  3. DNA typing
  4. Forensic Entomology

Answer: (4) Forensic Entomology

Explanation: Forensic entomology (the scientific study of the invasion of insects on dead bodies) to determine the estimated time of death (not the cause of death).

2. Forensic Odontology is a branch of forensic science which deals with

  1. Insects
  2. Bite marks and Teeth
  3. Bone study
  4. Fingerprints

Answer: (2) Bite marks and Teeth

Explanation: No explanation is needed for this question from the 2020 DUET (Delhi University Entrance Test) Forensic Science.

3. “Every contact leaves a trace” a basic principle of forensic science, was given by

  1. Joseph Bell
  2. Raymond Locard
  3. Edmond Locard
  4. Mathieu orfila

Answer: (3) Edmond Locard

Explanation: Two most important contributions by Dr. Edmond Locard are:
-> Poroscopy is the identification of a person by the means of comparison of the impressions of sweat pores, which was discovered and developed by Edmond Locard in 1912.
-> Law of exchange: “Every contact leaves a trace”

4. Trisomy 18 is a chromosomal abnormality causing

  1. Down syndrome
  2. Patau syndrome
  3. Edwards syndrome
  4. Jacob syndrome

Answer: (3) Edwards syndrome

Explanation: When one of the homologous chromosomes is duplicated, it results in three copies of a particular chromosome.  This condition is known as trisomy. Common duplication is seen in:
-> Chromosome 18 trisomy: Edwards syndrome, characterized by having 3 copies of chromosome 18 instead of the usual 2 copies.
-> Chromosome 21: Down’s syndrome
-> Trisomy 13: Patau syndrome
-> Trisomy 9
-> Trisomy 8: Warkany syndrome
-> Sex Chromosome Trisomy of X chromosome: XXX (Triple X syndrome), XXY (Klinefelter syndrome), and XYY
-> Trismony 16: Most common, lethal, autosomal trisomies, and a common cause of abortion.

5. Milk teeth in humans have the formula

  1. 2.1.0.2
  2. 2.0.1.2
  3. 2.1.2.0
  4. 2.0.2.1

Answer: (1) 2.1.0.2

Explanation: Dentition formula for:
-> Deciduous (Primary Teeth): 2102/2102
-> Permanent Teeth: 2123/2123
First digit for incisors followed by canine then premolars, and lastly molars. (ICPM)

6. FTIR stands for

  1. Fourier Transform IR spectroscopy
  2. Fourier Transmittance IR spectroscopy
  3. Former Transform IR spectroscopy
  4. Fourier Transmission IR spectroscopy

Answer: (1) Fourier Transform IR spectroscopy

Explanation: No explanation is needed

7. The scientist who gave chromatography concept was

  1. Berzelius
  2. Lavosier
  3. Tswett
  4. Avogadro

Answer: (3) Tswett

Explanation: -> Mikhail Tswett was a Russian and his published work is in the Russian language.
-> He is also known as the father of chromatography.
-> He invented column chromatography in 1906.

8. Beer‐Lambert’s law gives a linear correlation with positive gradient between

  1. Absorbance and concentration
  2. Absorbance and wavelength
  3. Molar extinction coefficient and absorbance
  4. Molar extinction coefficient and concentration

Answer: (1) Absorbance and concentration

Explanation: According to Beer-Lambert’s law, the amount of energy absorbed is directly proportional to the solution’s molar absorptivity and the concentration of solute. So, a solution with a higher concentration absorbs more light or vice versa.

9. Nanogram measurement factor is

  1. 10-3
  2. 10-9
  3. 10-12
  4. 10-10

Answer: (2) 10-9

Explanation: Various useful conversions:
-> 1 micrograms [µg] = 10-6 grams [g]
-> 1 nanogram [ng] = 10-9 grams [g]
-> 1 picogram [pg] = 10-12 grams [g]
-> 1 femtogram [fg] = 10-15 grams [g]
-> 1 atto gram [ag]= 10-18 grams [g]
-> 1 zepto gram [zg] = 10-21 grams [g]
-> 1 yocto gram [yg]= 10-24 grams [g]

10. The term “Inborn errors of metabolism” was coined by

  1. Charles Darwin
  2. Francis Galton
  3. Alfred Russell Wallace
  4. A.E. Garrod

Answer: (4) A.E. Garrod

Explanation:
-> Inborn errors of metabolism: rare genetic (inherited) disorders in which the body cannot properly turn food into energy.
-> This can be diagnosed by metabolic studies and nucleic acid analysis from tissues of the liver, kidney, cardiac and skeletal muscles, and peripheral nerve.
-> Tissues should be frozen in liquid nitrogen or dry ice and stored at –70°C.

11. What is the likelihood that a parent with type ‘AB’ blood would have a child with type ‘O’ blood?

  1. 50%
  2. 25%
  3. Cannot be determined without knowing the blood type of the other parent
  4. 0%

Answer: (4) 0%

Explanation: Check all of the paternity and possible grouping table: [Table] Blood Group (ABO & MN) in Disputed Paternity & Maternity

12. The full name of N.M.R. is

  1. Nuclear Magnetic Resolution
  2. Nuclear Magnetic Remittance
  3. Nuclear Magnetic Resonance
  4. Nuclear Magnetic Resistance

Answer: (3) Nuclear Magnetic Resonance

Explanation: No explanation is needed for this question from the 2020 DUET (Delhi University Entrance Test) Forensic Science.

13. The study of hair is known as

  1. Toxicology
  2. Trichology
  3. Traumatology
  4. Thanatology

Answer: (2) Trichology

Explanation: -> Scientific study of hair and its diseases is called trichology.
-> Trichology is not just the study of hair but also the scalp.

14. Electrophoresis is mainly used for

  1. Differentiating the biological sample
  2. Performing the human specific presumptive tests
  3. DNA isolation from biological material
  4. Separation of the molecules

Answer: (4) Separation of the molecules

Explanation: Electrophoresis is based on the migration of charged particles to the respective ends.

15. Illegal way of trafficking animals is known as

  1. Kidnapping
  2. Poaching
  3. Harbouring
  4. Smuggling

Answer: (2) Poaching

Explanation: Why some animals are poached for:
-> Tiger: skin and bones (bones used for making tiger bone wine)
-> Elephant: ivory
-> Rhino: horn
-> Some sections of the Indian Wildlife (Protection) Act, 1972 (WLPA):
-> Section 9:
 No person shall hunt any wild animal specified in Schedules I, II, III, and IV except as provided under section 11 and section 12
-> Section 57: person liable if in possession, custody, or control of any captive animal, animal article, meat.
-> Section 51: Punishable with imprisonment for a term, not less than 3 years and fine less than 8 thousand rupees.

16. For examination of diatoms, samples should be collected from

  1. Bone marrow
  2. Blood
  3. Tissue
  4. Epithelial cells

Answer: (1) Bone marrow

Explanation: Collection of Diatoms:
-> Bone Marrow From Long Bones: particular Sternum and Femur
-> Soft tissues including the lungs and liver (not common): 1x 1 cm or 100 grams.
References: Forensic Analysis of Diatoms in Drowning: Extraction and Procedure

17. The presumptive test for semen is

  1. Acid Phosphatase test
  2. Sodium alpha naphthyl test
  3. Napthanil diazo test
  4. Barbiturate test

Answer: (1) Acid Phosphatase test

Explanation:
-> Extracted seminal stain + solution of monophenolic phosphoric acid (or its ester) in an acetate buffer of pH 5.
-> Mechanism: The acid phosphatase enzyme in seminal fluid gets hydrolyzed to corresponding phenol and phosphate ions. Phenol then reacts with a diazonium salt to give a characteristic dye color (usually purple color will appear).
-> Check MCQs with false positive, various color changes in acid phosphatase test mcq: Seminal Fluid Part 4: Forensic Serology Ex 2.4

18. Restriction enzymes are used in one of these techniques

  1. Sequencing
  2. Genotyping
  3. RFLP
  4. Polymerization

Answer: (3) RFLP

Explanation: Restriction enzymes used in the RFLP technique helps to Cut DNA at specific sites.
-> RFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism) analysis determines
● Power of discrimination (Pd)
● Variation in the length of a defined fragment of DNA
● Hundreds of variations at each locus

19. The Bureau of Police Research and Development is situated in

  1. New Delhi
  2. Lucknow
  3. Chandigarh
  4. Mumbai

Answer: (1) New Delhi

Explanation: Bureau of Police Research and Development (BPR&D) was established in New Delhi on July 28, 1970, under the Ministry of Home Affairs. (Source)

20. The control soil sample should be collected within the distance of _____ of the questioned soil region

  1. 1 Inch
  2. 3 – 4 Inches
  3. 8 Inches
  4. 1 feet

Answer: (2) 3 – 4 Inches

Explanation: The standard value to collect the control soil sample is 3 to 4 inches to the questioned soil sample.

21. Which of the following would be considered individual specific evidence?

  1. Paint
  2. Soil
  3. Blood
  4. DNA

Answer: (4) DNA

Explanation: No explanation is needed for this question from the 2020 DUET (Delhi University Entrance Test) Forensic Science.

22. The sex of an individual can be determined by the following, except

  1. X‐Y chromosome
  2. Barr‐bodies
  3. Protein pattern
  4. Testosterone/Estradiol ratio

Answer: (3) Protein pattern

Explanation: Question (Q17) appeared in 2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper.

23. Two arms composed mainly of DNA and held together by centromere is a

  1. Chromosome
  2. Protein
  3. Cell
  4. Gene

Answer: (1) Chromosome

24. Structure of DNA, carrier of the genetic blueprint of all biological organisms, was reported by

  1. Alec Jeffreys
  2. H.J. Muller
  3. Crick and Watson
  4. E.M. Southern

Answer: (3) Crick and Watson

Explanation: Repeated question (Q23) from 2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper.

25. Ethanol is absorbed into blood from

  1. Stomach and small intestine
  2. Liver and large intestine
  3. Stomach and large intestine
  4. Kidney and liver

Answer: (1) Stomach and small intestine

Explanation: Repeated question (Q28) from 2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper.

Jump to Solved Previous Year Delhi University Entrance Test For MSc. Forensic Science

Leave a Reply