This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2018 July NTA UGC NET /JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2018 July Paper 2 NTA UGC NET/JRF Forensic Science.

Attention Readers:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year NTA UGC NET/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please check the Index Page of Forensic Science NTA UGC NET/JRF.

2018 July UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. Expert witness:

  1. Is nowhere defined in law.
  2. Legally defined U/S 45 IEA (Indian Evidence Act).
  3. Legally defined U/S 176 Cr PC (Criminal Procedure Code).
  4. Legally defined U/S 320 IPC (Indian Penal Code).

Answer: (2) Legally defined U/S 45 IEA (Indian Evidence Act).

Explanation:
-> Section 176 CrPC: Inquiry by Magistrate into cause of death.
-> Section 320 IPC: Defines Grievous hurt.

2. Match the following:

List – IList – II
(a) Karl Landsteiner(i) Anthropometry
(b) Mullis(ii) Lie detection
(c) John Larson(iii) ABO blood group system
(d) Bertillon(iv) PCR
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(i)(ii)
2.(i)(ii)(iii)(iv)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iii)(iv)(ii)(i)

Answer: (4) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation:
This mcq question is self-explanatory.

3. The Principle of exchange was authored by which of the following?

  1. Hans Gross
  2. Sir Francis Galton
  3. Henry Faulds
  4. Edmond Locard

Answer: (4) Edmond Locard

Explanation:
No explanation is required for this previous year’s forensic science paper.

4. In photography, high ISO numbers are used in which of the following?

  1. High lighting conditions
  2. Low lighting conditions
  3. Average lighting conditions
  4. Conditions where flash is used

Answer: (2) Low lighting conditions

Explanation:
In photography, a higher ISO value means high sensitivity to light which makes the camera to capture more light in low-light situations.

5. The “Innocence Project” with the purpose to re-examine post-conviction cases and to provide conclusive proof of guilt or innocence was first carried out in a university located at:

  1. London
  2. New York
  3. Amsterdam
  4. Delhi

Answer: (2) New York

Explanation: Quick facts about the Innocence Project:
-> It was founded in 1992 by Peter Neufeld and Barry Scheck at Cardozo School of Law, New York.
-> Providing justice to wrongly convicted (majorly using DNA testing)
-> Also works with the criminal justice system to prevent future injustice.

6. Which of the following explosives was first prepared for medicinal use in 1899?

  1. RD X
  2. PETN
  3. ANFO
  4. HMX

Answer: (1) RDX

Explanation:
-> RDXwas first prepared by a German named Georg Friedrich Henning, for medicinal use. But later in 1920, Edmund von Herz patents it as explosives.

7. In which language “Tswett” has published his work on chromatography for the first time?

  1. French
  2. German
  3. Russian
  4. Dutch

Answer: (3) Russian

Explanation:
-> Chromatography was first employed by Ramsey (1905) to separate a mixture of gases and vapors.
-> The experiment was based on selective adsorption on or desorption from solid absorbents such as active charcoals.
-> Following years, Mikhail Tsvett (1906), a Russian (also published work in the Russian language) obtained discrete colored bands of plant pigments on a chromatographic column. He coined the term “chromatography” which means “color writing”. That’s why he is also known as the father of chromatography.
-> Reference: Forensic Science Handbook, Volume I By Adam B. Hall, Richard Saferstein. Pg 466.

8. In which year Sir Robert Robinson was awarded Noble Prize in Chemistry “for his investigation on plant products of biological importance, especially the alkaloids”?

  1. 1946
  2. 1947
  3. 1948
  4. 1949

Answer: (2) 1947

Explanation:
No explanation for this previous year 2018 July Forensic Science MCQ question.

9. Oath is administered to a witness before recording his statement. What purpose does it serve?

  1. It puts the witness under fear of God, so that he speaks the truth.
  2. It is merely a relic of the past which serves no useful purpose today.
  3. It is done mainly to satisfy the lawyer of the opposite party.
  4. It makes a witness liable to perjury if he does not speak truth.

Answer: (4) It makes a witness liable to perjury if he does not speak truth.

Explanation:
This MCQ question is self-explanatory.

10. The term ‘Eddy Diffusion’ is used in which of the following analytical techniques?

  1. Microscopy
  2. Chromatography
  3. Spectrophotometry
  4. Differential Thermal Analysis

Answer: (2) Chromatography

Explanation:
-> Other names for Eddy diffusion: Eddy dispersion, Multipath diffusion, Turbulent diffusion.
-> It is the diffusion process by which substances are mixed in a fluid due to eddy motion (current or swirling of a fluid).

11. Write the correct sequence for the setup of a HPLC system:

(a) Solvent reservoir
(b) Recorder
(c) Pump
(d) Guard Column
(e) Detector
(f) Injector
(g) Analytical column

Code:

  1. (a), (f), (c), (g), (d), (b), (e)
  2. (c), (a), (f), (g), (d), (e), (b)
  3. (a), (c), (f), (g), (d), (e), (b)
  4. (a), (c), (f), (d), (g), (e), (b)

Answer: (4) (a), (c), (f), (d), (g), (e), (b)

Explanation:
No explanation is needed for this question from paper 2 of 2018 NTA UGC NET/JRF Forensic Science.

12. Thermal Conductivity Detector in Gas-Chromatography consists of identical filaments.

  1. Two
  2. Four
  3. Six
  4. Eight

Answer: (2) Four

Explanation:
In a Thermal Conductivity Detector, there are two parallel tubes (makes it four) both containing gas and heating coils.

13. Assertion (A): Derivatization prior to gas chromatography is often desirable.
Reason (R): It improves the thermal stability of compounds, particularly those containing polar functional groups.

Code:

  1. (A) is correct, but (R) is wrong
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is wrong, but (R) is correct
  4. Both (A) and (R) are wrong

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct.

Explanation:
-> Derivation is a process by which the chemicals are converted to the desired derivates of a similar chemical structure.
-> In chromatography, it is usually done to make the compound (in form of its derivative) thermal more stable.

14. Dark current is associated with which of the following?

  1. Photomultiplier tube
  2. Diffraction grating
  3. Atomizer
  4. Band pass filter

Answer: (1) Photomultiplier tube

Explanation:
-> Dark current is the small electric current that flows through photosensitive devices even in the absence of an input light (when no photons are entering the device).
-> Dark current is commonly seen in devices such as photomultiplier tube, photodiodes, or charge-coupled devices.
-> Reason: Majorly due to thermal excitation of electrons on the photocathode.

15. In FTIR spectrophotometer, DTGS detector operates at:

  1. Ambient temperature
  2. Liquid Nitrogen temperature
  3. Liquid Oxygen temperature
  4. Liquid Hydrogen temperature

Answer: (1) Ambient temperature

Explanation: Common detectors of FT-NIR and FT-MIR are:
-> Deuterated Triglycine Sulfate (DTGS) detectors: Based on the proportional change in temperature due to IR radiation.
-> Mercury Cadmium Telluride (MCT) detectors: Has semiconductor with valence electrons that jump to conduction band after absorbing IR radiation.

16. In Neutron Activation Analysis, Crompton scattering results in which of the following?

  1. Interference with the resulting signal
  2. Increase in peak intensity
  3. Increase in signal to noise ratio
  4. High resolution

Answer: (1) Interference with the resulting signal

Explanation:
This previous year’s UGC NET Forensic Science MCQ question is self-explanatory.

17. In electrophoresis, with the increase in applied voltage there is also increase in flow of current. The increase in flow of current results in:

(a) More generation of heat
(b) Increase in buffer viscosity
(c) Fast movement of ions
(d) Works best with thermally unstable compounds

Code:

  1. (a) and (b) are correct
  2. (b) and (d) are correct
  3. (a) and (c) are correct
  4. (a), (b) and (c) are correct

Answer: (3) (a) and (c) are correct

Explanation:
No explanation is needed for this question.

18. Performing electrophoresis on agarose gel where two electric fields are applied alternately at different angles for a defined time period, such an electrophoretic technique is known as:

  1. Pulsed-field gel electrophoresis
  2. Capillary electrophoresis
  3. Two dimensional gel electrophoresis
  4. Gradient gel electrophoresis

Answer: (1) Pulsed-field gel electrophoresis

Explanation:
This question and answer is self-explanatory.

19. Many forensic scientists keep a hand magnifier with them for preliminary examination of some exhibits, such as tattooing around a gun-shot hole in clothes. In connection with hand magnifier, which of the following statements is correct?

  1. The object is within ‘F’ of the lens and it forms large virtual image.
  2. The object lies between ‘F’ and ‘2F’ and real image is formed at a distance greater than ‘2F’.
  3. The object is at ‘2F’ and the image is also formed at ‘2F’.
  4. The object is beyond ‘2F’ and the image is formed between ‘F’ and ‘2F’.

Where ‘F’ stands for focal length of the hand magnifier.

Answer: (X) Wrong Question

Explanation:
More than one correct answer. However, option 1 more correct than option 3.

20. Polarising microscope has been used to study which of the following?

  1. Density of soil particles
  2. Texture of soil particles
  3. Presence of humus in soil
  4. Presence of some minerals in soil

Answer: (4) Presence of some minerals in soil

Explanation: Major use of polarizing microscopy in soil and mineral analysis are:
-> Detect peculiar optical patterns of liquid crystals
-> Any phase defects in liquid crystals.
-> Determination of crystal opticality
-> Liquid crystal retardation

21. Which of the following reagents are used for precipitating DNA?

  1. Ethanol
  2. Methanol
  3. Chloroform
  4. Phenol

Answer: (1) Ethanol

Explanation:
-> DNA precipitation: Process to precipitate nucleic acid of DNA.
-> Common precipitating agents: Ethanol and Isopropanol
Reference: A Quick Guide On DNA Precipitation And DNA Precipitation Protocol [link]

22. STR DNA analysis can help in determining which of the following?

  1. Age of an individual
  2. Race of an individual
  3. Sex of an individual
  4. Height of an individual

Answer: (3) Sex of an individual

Explanation:
-> STR DNA analysis can be used for sex determination based on the X and Y chromosomal STR loci.
Please Note: Till now, age and height can’t be determined by the STR DNA analysis.
While talking about race determination from STR DNA, there is a complex relation and variation of ancestry, genetic makeup, and phenotype. Moreover, there is no specific gene that can be used for race determination.

23. Assertion (A): In cases of mass disaster involving very high temperature incidents, teeth is considered most suitable material for DNA analysis.
Reason (R): Cellular material present in the pulp cavity may remain unaffected by the extreme conditions.

Code:

  1. Both (A) and (R) are incorrect
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is correct but not (R)
  4. (R) is correct but not (A)

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
This is the reason why forensic odontology comes in handly in the identification of mass destruction cases.

24. Which of the following is correct about the DNA finger print pattern of a child?

  1. It is exactly similar to the DNA finger print pattern of both the parents.
  2. 50% bands of DNA finger print pattern of the child will be similar to mother and rest similar to father.
  3. 100% similar to the father’s DNA finger print pattern.
  4. 100% similar to the mother’s DNA finger print pattern.

Answer: (2) 50% bands of DNA finger print pattern of the child will be similar to mother and rest similar to father.

Explanation:
No explanation is needed for this solved MCQ question from the 2018 July paper 2 NTA UGC NET Forensic Science.

25. Which of the following techniques is used in DNA finger printing?

  1. Northern
  2. Western Blotting
  3. Flow Cytometry
  4. Southern Blotting

Answer: (4) Southern Blotting

Explanation:
-> Blotting is a general term for the transferring of protein, RNA, or DNA molecules on a carrier.
-> Common carrier in blotting techniques are nitrocellulose, polyvinylidene fluoride, or nylon membrane
-> Southern Blotting: a procedure for identifying specific sequences of DNA.
-> Northern Blotting: Identification of specific RNA molecules among a mixture of RNA.
-> Western Blotting: Identification of specific proteins in a sample.
-> Eastern Blotting: Identification of post-translational protein modification.
-> Flow cytometry (FCM): Identification of microbial cells based on their light scattering and fluorescence properties.

Leave a Reply