This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2016 July NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2016 July Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2016 July UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. One of the major limitation of conventional light microscope is, shallow depth of the field, overcome by applying an adjustable beam of highly intense light to the area under illumination in

  1. Confocal Microscope
  2. Laser Doppler Microscope
  3. Deepfield Microscope
  4. Ultraviolet Microscope

Answer: (3) Deepfield Microscope

Explanation:
-> Confocal Microscope: an imaging technique for increasing the optical resolution and contrast of a micrograph by adding a spatial pinhole placed at the confocal plane of the lens to eliminate any light that is out of focus. It creates a 3D structure from obtained images by collecting sets of images at different depths. Mainly used for studying a cross-section of the fiber.
-> Laser Doppler Techniques: measuring the flow and diffusion of particles in fluids
(i) Laser Doppler flowmetry: assessing the microcirculation in burn injury with direct contact giving high accuracy burn depth result.
(ii) Laser Doppler imaging: non-contact scanning and measuring the depth of the burn.

2. Aqua fortis is also known by

  1. Sulphuric acid
  2. Hydrochloric acid
  3. Nitric acid
  4. Acetic acid

Answer: (3) Nitric acid

Explanation:
-> Common names of Nitric Acid (pH =3.01): ‘Aqua fortis’ and ‘strong water’.
-> They are called strong water or aqua fortis because they were used to dissolve silver and most other metals.

3. To initiate explosion in non-sensitive high explosive, one can use

  1. Booster  
  2. Timer
  3. Missile
  4. Electrical Circuit

Answer: (1) Booster

Explanation:
Difference b/w booster and detonator:
A conventional detonator isn’t able to provide sufficient shock to donate some explosive charges such as TNT, Composition B, and ANFO. So, in that case, a booster is required to amplify the energy released by the detonator.
Therefore, the process would be
-> Detonator -> Booster-> Low-sensitivity explosives.
-> The most common example of an explosive booster is Pentolite. It is a mixture of PETN (20 -50%) and TNT.
-> Pentolite explosive booster is used as a commercial booster in military applications. (Source)

4. Large amount of urea is found in

  1. Urine  
  2. Feces
  3. Breast milk
  4. Vaginal secretions

Answer: (1) Urine

Explanation: Some characteristics of urine:
• pH: normal 6.2 with a range of 5.5–7.0
• Specific gravity: 1.002 to 1.037.
• Major Chemical Composition of Urine:
-> Water: 95%
-> Urea: 9.3 g/L
-> Chloride: 1.87 g/L

5. Which matrix is best suited for analysis of fetal drug exposure?

  1. Saliva  
  2. Urine
  3. Vomit  
  4. Meconium

Answer: (4) Meconium

Explanation:
Meconium is a newborn’s first poop. This sticky, thick, dark green poop is made up of cells, protein, fats, and intestinal secretions, like bile.

6. By adding a few drops of Duquenois reagent followed by few drops of concentrated hydrochloric acid on dry cannabis herbal material gives characteristic effervescence due to

  1.  Δ9-tetrahydrocannabinol  
  2. Cannabidiol
  3. Cystolithic hair  
  4. Cocaine

Answer: (3) Cystolithic hair

Explanation:
Cystolithic derived from the Greek words “kustis and Hthos” means “bag of stones”. These cystolithic hairs contain calcium carbonate and are found on marijuana leaves.
Blew Claws: Cystolithic hair on the upper surface of the leaf (Adaxis)
Non-glandular hairs: Cystolithic hair on the underside (Abaxis)
Duquenois reagent is made from 2 gm of vanillin + 2.5 ml of acetaldehyde + 100 ml of ethanol.
-> 10 gm of suspected sample + Duquenois reagent + 10 drops of conc. HCl + 20 drops of chloroform.
Observation: 2 separate layers, one having purple coloration.

7. Assertion (A): Telomere shortening is a potential method of age estimation.
Reason (R): During cell-division telomeres shorten at the rate of 10 – 20 base pairs/cell division.

  1. (A) is correct, but (R) is wrong.
  2. Both (A) and (R) are correct.
  3. (A) is wrong, but (R) is correct.
  4. Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (1) (A) is correct, but (R) is wrong.

Correct Reason: Telomeres shorten with age. In humans, it seems to decrease at the rate of 24.8–27.7 base pairs per year. (Source)
-> The formula for age estimation according to telomere shortening is Y = -16.539X + 236.287 (Y: age, year; X: mean TRF length, kb).
Reference: Estimation of human age according to telomere shortening in peripheral blood leukocytes of Tibetan

8. Which of the following is a sign of traced forgery?

  1. Uninked outlines
  2. Ghost lines of carbon
  3. Flying starts and terminals
  4. Both uninked lines and Ghost lines of carbon

Answer: (4) Both uninked lines and Ghost lines of carbon

Explanation:
No explanation is required for this 2016 July Forensic Science NTA UGC NET/JRF Paper 2.

9. Spot test of RDX with thymol reagent gives the following colour :

  1. Green  
  2. Blue
  3. Deep Red  
  4. Brown

Answer: (3) Deep Red

Explanation:
-> RDX Spot Test (thymol): based on the detection of cyclotrimethylenetrinitramine by the production of deep red color by the presence of thymol and nitrogen-free sulphuric acid.

10. What is the initial action associated with explosion of a device fitted with time pencil?

  1. Pull  
  2. Pressure
  3. Pressure release
  4. Tension release

Answer: (2) Pressure

Explanation: Time pencil explosives have 3 different sections:
-> The copper tube contains a clear glass ampoule filled with a green liquid being copper chloride and the brass or aluminum tube is housing the striker
-> Coil spring
-> Primer
Color Indication and Timings
-> Black: 10 Min.
-> Red: 30 Min.
-> White 2 Hrs.
-> Green: 5½ Hrs.
-> Yellow: 12 Hrs.
-> Blue: 24 Hrs.(Source)

11. A person committed suicide by a revolver. In order to implicate his opponent, his son took the same revolver and fired a second shot at his father. But the post-mortem examination proved that the second shot was a post-mortem shot. Then his son admitted that he had himself fired the second shot to implicate his opponents. Which of the following principles of Forensic Science had helped in the determination of truth?

  1. Principle of Analysis
  2. Principle of Comparison
  3. Principle of Individuality
  4. ‘Facts do not lie, men can and do’

Answer: (4) ‘Facts do not lie, men can and do’

Explanation:
No explanation is required for this question from the paper of the 2016 July NTA UGC NET Forensic Science.

12. D13S317 and TPOX are:

  1. STR markers  
  2. Types of viruses
  3. Regions of mt DNA
  4. Restriction enzymes

Answer: (1) STR markers

Explanation:
-> There are a total of 18 CODIS loci (Combined DNA Indes System) that are used for human DNA profiling.
-> Reference: STR Loci Commonly Used for Forensic DNA Profiling.

13. When the Director, Dy. Director, Assistant Director of a Forensic Science Lab are summoned by a court, he may depute any officer conversant with the case. This provision is made under:

  1. Section 291 Cr P.C.
  2. Section 293 Cr. P.C.
  3. Section 295 Cr. P.C.  
  4. Section 297 Cr. P.C.

Answer: (2) Section 293 Cr. P.C.

Explanation:
-> Section 293 CrPC: Reports of certain Government scientific experts.
-> Section 291 of CrPC: Deposition of medical witness.
-> Section 295 CrPC: Affidavit in proof of conduct of public servants.
-> Section 297 CrPC: Authorities before whom affidavits may be sworn.

14. In chromatography band broadening due to longitudinal diffusion resulting from random motion of the molecule inside column is known as

  1. ‘A’ term  
  2. ‘B’ term
  3. ‘C’ term  
  4. ‘D’ term

Answer: (2) ‘B’ term

Explanation: In chromatography, there are 3 processes that contribute to peak broadening which are described in the van Deemter equation. These are:
-> A Term (Eddy diffusion): The column packing consists of particles with flow channels in between.
-> B Term (longitudinal diffusion): Molecules traverse the column under influence of the flowing mobile phase.
-> C Term (Resistance against mass transfer): A chromatographic system is in dynamic equilibrium.
Reference: The Van Deemter equation

15. Assertion (A): NAA shows great sensitivity for many elements.
Reason (R): Absolute sensitivities of detection in NAA does not depend on atomic weight of element, irradiation time and decay period.

  1. Both (A) and (B) are correct.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct and (R) is incorrect.
  4. (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (3) (A) is correct and (R) is incorrect.

Correct Reason: Absolute sensitivities of detection in NAA depends on the atomic weight of the element, irradiation time, and decay period.

16. Pistols like the 9 mm Browning pistol are generally semi-automatic. In these pistols, which of the following is true at the instant of their firing?

  1. The bolt is not locked to the barrel during firing, then the fired cartridge case and bolt both move backwards for unloading and reloading.
  2. The bolt is locked to the barrel. First it gets unlocked from the barrel and then the fired cartridge case and bolt both move backwards for unloading and reloading.
  3. Bolt is locked to barrel. Both move backwards and get separated when the pressure in the cartridge case reduces to a safe value. Then the process of unloading and reloading takes place.
  4. Bolt is locked to barrel. Both move backwards to the full extent. Then the automatic mechanism of long recoil operation takes place.

Answer: (3) Bolt is locked to barrel. Both move backwards and get separated when the pressure in the cartridge case reduces to a safe value. Then the process of unloading and reloading takes place.

Explanation:
No explanation for this question from the paper of the 2016 July NTA UGC NET Forensic Science Paper 2.

17. Which one of the following group of pesticides are of plant origin?

  1. Carbonates  
  2. Pyrethrin
  3. Triazines  
  4. Phosphides

Answer: (2) Pyrethrin

Explanation:
Pyrethrins are extracted from the Chrysanthemum cineraria folium plant which is a natural insect repellent.

18. During absorption of drug in human body through passive diffusion, the rate of diffusion is determined by

  1. Fick’s law
  2. Henry’s law
  3. Beer’s law  
  4. Schanker’s law

Answer: (1) Fick’s law

Explanation:
-> Fick’s Law states that the rate of diffusion is directly proportional to both the surface area and concentration difference, and inversely proportional to the thickness of the membrane.

19. Benzimidazoles, Dithiocarbonates, Acylalanines are examples of

  1. Rodenticides  
  2. Herbicides
  3. Molluscicides
  4. Fungicides

Answer: (4) Fungicides

Explanation: Common examples of:
-> Fungicides: Sodium azide, compounds of copper and mercury, thiocarbamates, Captan, Captafol.
-> Herbicides: benoxacor, cloquintocet, cyometrinil, dichlormid, dicyclonon.
-> Molluscicides (kill snals): metaldehyde
-> Rodenticides: strychnine, Vacor, ANTU, Cholecalciferol, anticoagulants, and red squill.
-> Acaricides (kill mites): avermectins, azobenzene, benzoximate, bromoprophylate, dofenapyn, nikkomycin, and tetranactin.
References: Essentials of Forensic Medicine and Toxicology by Anil Aggrawal.

20. The morphine content of opium is standardized in the Government Opium factory located at

  1. Ghaziabad  
  2. Gurgaon
  3. Ghazipur  
  4. Gwalior

Answer: (4) Gwalior

Explanation:
Government Opium factory located at Gwalior, M.P., and the factory called to be the Nimach factory or Neemuch factory.

21. Which of these tests is used to detect fecal stain?

  1. Single-test-tube fluorimetry  
  2. Edelman
  3. DNA  
  4. Takayama

Answer: (2) Edelman

Explanation:
-> Edelman Test: Treat with Mercuric Chloride and Zinc Chloride.
-> Under long-wavelength UV light, fecal appears with green fluorescence.

22. Cathinone is an active constituent obtained from

  1. Cotton
  2. Jute
  3. Mushroom  
  4. Khat

Answer: (4) Khat

Explanation: Cathinone is found in shrub Catha edulis also called Khat.
-> Check all major active constituents with the origin plant: Active Principle of Plant Toxins: Forensic Medicine and Toxicology

23. A military duplex bullet consist of:

  1.  Two sharp point bullets, the rear one being canted
  2.  Two soft-point bullets, the rear one being canted
  3.  Two silver-tip bullets, the rear one being canted
  4.  Front bullet is sharp pointed and the rear bullet is silver-tip canted bullet

Answer: (1) Two sharp point bullets, the rear one being canted

Explanation:
The two sharp point bullets on the impact cause an increase in the terminal performance and fatal ability. [Image]

24. Ossification centre in upper end of fibula appears at the age of

  1. Birth  
  2. 4 years
  3. 10 years  
  4. 16 years

Answer: (2) 4 years
Explanation:
Age of Appearance:
• Upper End of Fibula: 4 years
• Lower End of Fibula: 2 years
Age of Ossification
• Upper End of Fibula: 17-18 years
• Lower End of Fibula: 16-17 years

25. Caspers’ dictum is used in relation to

  1. Rigor Mortes  
  2. P.M. Staining
  3. Putrefaction  
  4. Mummification

Answer: (3) Putrefaction

Explanation:
Casper’s dictum states that the rate of decomposition (Putrefaction) is:
Rate of decomposition in air = 2x in water = 8x in deeply buried bodies

Leave a Reply