This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2015 June NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2015 June Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2015 June UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. Who discovered the ABO Blood-group system:

  1. Levine
  2. Landsteiner
  3. Balthazard
  4. Holzer

Answer: (2) Landsteiner

Explanation:
-> Karl Landsteiner (1900) invented the ABO Blood grouping system.
-> Balthazard Model (1911): He stated the important rule of probability in fingerprint individualization. He assigned probability values to each minutia and calculate how much minutiae was needed for conclusive identification. According to his theory, for a popular 15 billion human fingers, 17 corresponding minutiae would be needed. (Source)
-> Franz Josef Holzer (1931) pathologist who studied under Karl Landsteiner developed the absorption-inhibition ABO typing technique that is commonly used in forensic laboratories

2. The term “signature fracture” is used to describe:

  1. Depressed fracture
  2. Fissure fracture
  3. Diastatic fracture
  4. Ring fracture

Answer: (1) Depressed fracture

Explanation:
These are produced because of the localized blow of a heavy weapon having a small striking surface such as a hammer that displaced the fractured bone equivalent inward to the thickness of the skull table. They often describe the shape of the offending weapons.

3. Davidson’s body is seen in which of the following cells?

  1. Red blood cell
  2. Platelets
  3. Neutrophil
  4. Reticulocyte

Answer: (3) Neutrophil

Explanation:
Davidson’s body is found in female neutrophil leukocytes (a type of WBC) and has a small nuclear drumstick like attachment that is the bases of sex determination.

4. Conversion of body fat into a soapy materials is known as:

  1. Mummification
  2. Putrefaction
  3. Maceretion
  4. Saponification

Answer: (4) Saponification

Explanation: Saponification is also termed as Adipocere (Latin word, “adipo” means fat, cire means “wax”) and occurs in the fatty tissues of the dead body.
-> Some common characteristics of saponification are:
• Sweet rancid smelling
• Soft, whitish or grayish-white color
• Waxy and greasy texture
• In hot and moist conditions: it starts in 3 days and completes in 3 weeks to 3 months.
• In cold water: it may take up to 1 year.

5. Which is the last organ to putrefy in a human body?

  1. Heart
  2. Brain
  3. Liver
  4. Prostate

Answer: (4) Prostate

Explanation:
After a few weeks to months, the softer tissues and viscera progressively disintegrate, leaving the more solid organs, such as the uterus in females and prostate in males which is also the last organ to putrefy.

6. Which of the following method is not used for securing a document from forgery?

  1. Hologram
  2. Microprinting
  3. Watermark
  4. Dandy roll

Answer: (4) Dandy roll

Explanation:
Dandy roll is a process in which watermarks are made by impressing a water-coated metal stamp onto the paper during manufacturing.

7. The concept of ink libraries particularly for age determination of a document was originated in which of the following countries?

  1. USA
  2. Russia
  3. Japan
  4. UK

Answer: (1) USA

Explanation:
International Ink Library is a database maintained by the U.S. Secret Service that contains data on more than 9,500 inks that have been manufactured since 1920. (Source)

8. The Electrostatic Detection Apparatus (ESDA) is used in questioned document examination for which of the following?

  1. Obliterations
  2. Indentations
  3. Dating of paper
  4. Matching the torn pieces of the paper

Answer: (2) Indentations

Explanation:
No explanation is required for this question from the paper of the 2015 June Paper 2 Forensic Science NTA UGC NET/JRF.

9. Calcium chloride crystals, component of Iodine fuming gun used to develop latent fingerprints, serves which of the following functions?

  1. Intensity the developed fingerprints
  2. Gives colour to the developed fingerprints
  3. Absorbs the moisture
  4. Helps in maintaining temperature

Answer: (3) Absorbs the moisture

Explanation:
In the Iodine fuming gun, Calcium Chloride Crystals is used as a dehydrating agent which is present at the butt-end of the gun.

10. Zinc is preferred over cadmium while developing latent fingerprints with VMD method due to which of the following reasons?

  1. Zinc is a non- toxic substance
  2. Cadmium is a toxic substance
  3. Both (1) and (2)
  4. None of the above

Answer: (3) Both (1) and (2)

Explanation:
Check our detailed article on Vaccum Metal Deposition (VMD)

11. At what age of intrauterine life, can the sex of a fetus be determined?

  1. 2 months                         
  2. 4 months
  3. 6 months
  4. 8 months

Answer: (2) 4 months

Explanation:
From the study, it is concluded that a confirmed 100% accuracy in the sex determination of a fetus can be done after 14 weeks of gestation.
Reference: Accuracy of sonographic fetal gender determination

12. The ossification center of which of the following carpal bones is the last to appear?

  1. Capitate
  2. Hamete
  3. Lunate
  4. Pisiform

Answer: (4) Pisiform

Explanation: Ossification of Carpal bones:
• Capitate: 1 year and 2 months (First to ossified)
• Hamete: 1 year and 3-4 month
• Lunate: 4 years
• Pisiform: 9 to 12 years (last to ossified)

13. Palmer’s notation deals with:

  1. Chromosomes
  2. Bones
  3. Teeth 
  4. Nails

Answer: (3) Teeth

Explanation:
Check seven types of Dental notation charts.

14. Which form of glass when broken by impact, bending or heat, ‘dices’ into small squares with few splinters?

  1. Tempered Glass
  2. Borosilicate Glass
  3. Soda-lime Glass
  4. Laminated Glass

Answer: (1) Tempered Glass

Explanation:
Check more MCQs on types of glasses

15. Acrylic lacquer paints can be readily distinguished from other classes of paint by their solubility in:

  1. Methanol
  2. Ethanol 
  3. Acetone 
  4. Chloroform

Answer: (3) Acetone

Explanation:
No explanation for this question from the paper of the 2015 June Paper 2 Forensic Science NTA UGC NET/JRF.

16. For Density Gradient method which among the following solvents are used?

  1. Chloroform and Idoform
  2. Bromoform and Bromobenzene
  3. Bromobenzene and Chloroform
  4. Bromoform and Chloroform

Answer: (2) Bromoform and Bromobenzene

Explanation: Bromoform and bromobenzene are two liquids that have different densities and are mixed in proportion.
-> Top layer is low-density liquid, bromobenzene (1.49 g/mL)
-> Bottom layer is high-density liquid, bromoform (2.87 g/mL)

17. Which of the following glasses is made by introducing stress through rapid heating and cooling?

  1. Tempered Glass 
  2. Soda-lime Glass
  3. Borosilicate Glass
  4. Pyrex Glass

Answer: (1) Tempered Glass

Explanation:
Tempered glass is manufactured mainly by two of the following processes:
-> By rapid heating and cooling: Usually heated in the range of 564 °C to around 620 °C, then rapidly cooled with forced air drafts.
-> By chemical toughening process: Forcing a surface layer of glass into compression by ion exchange of the sodium ions in the glass surface with potassium ions (which are 30% larger), by immersion of the glass into a bath of molten potassium nitrate.
Note: Chemical toughening tempered glass has more toughness as compared to thermal tempered glass.

18. The principal cellular component of seminal fluid, the spermatozoan, is of ____________  structure.

  1. Round 
  2. Flagellated 
  3. Square
  4. Oval

Answer: (2) Flagellated 

Explanation: Important information related to the structure of spermatozoa:
-> Length: Mature spermatozoon is about 60μm.
-> Head: Flattened pyriform shape and measures 8–10μm.

19. Which of the following tests is a microchemical test for the detection of a bloodstain?

  1. Benzidine
  2. Leucomalachite green
  3. Phenolphthalein
  4. Takayama

Answer: (4) Takayama

Explanation:
-> Takayama test is another blood detection test that uses pyridine to form haemo chromogen microcrystals. Check all the confirmatory tests for blood.

20. Which of the following enzyme is present in saliva?

  1. Choline esterase
  2. Cytochrome oxidase
  3. α-amylase
  4. Hyalourodinase

Answer: (3) α-amylase

Explanation:
α-amylase is present in almost every body fluid but in saliva, its concentration is 50 times higher. (Source)

21. Which of the following is not a secondary high explosive?

  1. TNT  
  2. RDX 
  3. PETN  
  4. Lead Azide

Answer: (4) Lead Azide

Explanation:
Lead Azide is a primary explosive that is very sensitive to stimuli. They are commonly used in detonators and blasting caps.
-> Lead azide is a common alternative to mercury fulminate and lead styphnate.
-> Lead styphnate is commonly used in making percussion primer.

22. Bullet of which of the following calibers has a “HEEL”?

  1. 0.22″
  2. 0.32″
  3. 0.455″
  4. 0.38″

Answer: (1) 0.22″

Explanation:
A HEEL bullet is a type of bullet that is only encountered in 022″ rimfire ammunition whose rear portion (which fits into the cartridge case) is reduced in such a way that the case diameter is the same as the driving surface of the bullet.
-> Hell Bullet Image

23.  ANFO is a mixture of:

  1. Black powder and fuel oil
  2. Ammonium nitrate and fuel oil
  3. Aluminium nitrate and fuel oil
  4. Ammonium nitricum and fuel oil

Answer: (2) Ammonium nitrate and fuel oil

Explanation: ANFO (or AN/FO, for ammonium nitrate/fuel oil) is a widely used bulk industrial tertiary explosive with a composition of:
-> Oxidizing Agent: 94% of ammonium nitrate (NH4NO3)
-> Absorbent: 6% number 2 fuel oil
Reference: Composition of Explosives: Tabulated Forensic Ballistic List

24. Type of primer cup present in 0.22 LR cartridge is:

  1. Boxer primer
  2. Berdan primer
  3. No primer cup present
  4. Battery cup

Answer: (3) No primer cup present

Explanation:
-> Firing cap is a part of the cartridge case.
-> In most of the cartridges, the cap is situated at the center of the cartridge base, those are called central fire cartridges or centerfire.
-> In some cases such as 0.22 rifle cartridge, the whole of the base being the cap. These types of cartridges are fired by a blow on the edge of the base, hence called rimfire cartridges.
-> 0.22 Long Rifle Cartridges is a type of narrower cupped “heel” base ammunition in which the bullet is inserted into the rimfire cartridge case.

25. If the ballistic coefficient of a bullet is more it means :

  1. The ability to overcome air friction is more.
  2. The ability to overcome air friction is less.
  3. The bullet has more terminal velocity.
  4. The bullet is more prone to fragmentation.

Answer: (1) The ability to overcome air friction is more.

Explanation: Higher the ballistic coefficient means:
-> lower the drag of the projectile
-> lower the drag means low negative acceleration
-> This means the bullet will easily cut the air.
-> This all contributes to lower air friction.

Leave a Reply

2 Comments

  1. Thank you so much… Very informative… No where I can find these solved question paper sequences… Your site is the only site with all solved papers year wise.. Yesterday I couldn’t open your site… Luckily it got opened today… I’m preparing for fsl examination.. Your papers are very helpful… But paper 1 is gk in fsl… I wish you would gk solved question paper also from previous years… Please try to add them.. Thank you🙏

    1. Thank you for your beautiful wordings. And there are many sites where you will get solved paper 1. We are currently working on developing MCQs for forensic science only. Hope you will find useful links for your gk preparation.