This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2008 June NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of this previous year’s question paper.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2008 June UGC NET NTA/ JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. Mathew Orfila is considered the father of

  1. Forensic Serology
  2. Forensic Toxicology
  3. Forensic Medicine
  4. All of the Above

Answer: (2) Forensic Toxicology

Explanation: Mathew Orfila was a Spanish toxicologist and chemist.
-> He is considered the father of forensic toxicology because he published the first scientific article on the detection of toxins and their effects
-> He is one of the first people to use a microscope to assess blood and semen stains

2. The following method is used in the systematic search of evidence at the scene of the crime:

  1. Spiral Method
  2. Grid Method
  3. Zone Method
  4. All of the Above

Answer: (4) All of the Above

Explanation:
No explanation for this UGC NET /JRF Forensic Science 2008 June Question paper

3. Match the following

List-IList-II
(a) Bertllonage(i) Fingerprint
(b) MOB(ii) Anthropology
(c) Francis Galton(iii) Blood Grouping
(d) Landsteiner(iv) Modus Operandic Bureau
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(iv)(ii)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iv)(ii)(i)(iii)

Answer: (2) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation:
-> Bertillonage is a system for the identification of criminals by using anthropometric measurements. It was developed by Alphonse Bertillon in 1879.
-> Karl Landsteiner founded the ABO Blood grouping system.
-> Modus Operandi Bureau (MOB): This organization of India keeps records of interstate arrested and convicted accused. The records are classified on the basis of modus operandi (the mode of operations, the particular way of committing a crime) of criminals.
-> Francis Galton: He was the first to classify fingerprints into three major classes i.e. Arches, Whorls, and Loops.

4. Forensic entomology is the branch of forensic science dealing with

  1. Pollen Grains
  2. Narcotics
  3. Insects
  4. Skeletal Remains

Answer: (3) Insects

Explanation:
-> Bernard Greenberg is known as the father of modern Forensic Entomology.

5. Arrange in proper sequence, according to the trail in a criminal case.

(i) Cross Examination (ii) Examination in chief (iii) Re-examination (iv) Charge Formation

  1. (i), (iv), (iii) and (ii)
  2. (iv), (ii), (i) and (iii)
  3. (ii), (iii), (i), and (iv)
  4. (iv), (i), (ii) and (iii)

Answer: (2) (iv), (ii), (i), and (iii)

Explanation:
No explanation for this UGC NET Forensic Science 2008 June Question paper

6. Match the Following

List-IList-II
(a) NAA(i) Three Dimensional view
(b) Mass spectrophotometer(ii) Crystalline Structure
(c) Stereo Microscope(iii) Element profile
(d) X-Ray Diffraction(iv) Molecular Structure
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(i)(iii)(ii)
2.(ii)(iii)(iv)(i)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iii)(ii)(i)(iv)

Answer: (3) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation:
-> Neutron activation analysis (NAA) is the nuclear process that relies on the measurement of gamma rays emitted from a sample. These emitted rays give a concentration and element profile of the sample.
-> Mass spectrophotometer is used for depicting the molecular structure of the compound.
-> Stereo Microscope produces a 3d view of the specimen.
-> X-Ray Diffraction is used to determine the atomic and molecular structure of a material. In this, the sample is irradiated with X-rays, and then the intensities and scattering angles of the X-rays are detected by the sensors which depict the molecular structure.

7. Fingerprint Region of the Infrared spectra lie between

  1. 2.3- 5.3µ
  2. 6.6 -14µ
  3. 3.7-5.3µ
  4. 4.3-6.3µ

Answer: (3) 3.7-5.3µ

Explanation: The Fingerprint Region of the Infrared spectra lies between 3.7-5.3µ (1450 – 500 cm-1).
-> This region is called the fingerprint region because, like a fingerprint, this region of the spectrum is almost unique for any given compound.

8. Soft X-rays analysis is useful in the examination of

(i) Hidden objects (ii) Old Master painting (iii) Jewellery (iv) Artificial Leather

  1. (i) and (ii) arte correct
  2. (i), (iii) and (iv) are correct
  3. (iii) and (iv) are correct
  4. (i), (ii) and (iv) are correct

Answer: (3) (iii) and (iv) are correct | option (ii) Old Master painting is also correct

Explanation:
-> Art laboratories use a series of “soft” x-rays which are also known as the Grenz rays, have a longer wavelength and are less intensive which makes them an ideal tool for art authentications.
References: X-Ray Examination by Artexpertswebsite

9. Arrange in a proper sequence.

(i) Reverse Phase Chromatography (ii) Partition Chromatography (iii) Adsorption Chromatography (iv) Gas Chromatography

  1. (iii), (ii), (iv), and (i) are correct
  2. (i), (iii), (iv), and (ii) are correct
  3. (ii), (iii), (i), and (iv) are correct
  4. (iv), (iii), (ii), and (i) are correct

Answer: (3) (ii), (iii), (i), and (iv) are correct

Explanation: The sequence is made based on the sophistication of chromatographic techniques.
-> Partition chromatography: example simple paper chromatography.
-> Adsorption chromatography: liquid-solid chromatography. separation based on the adsorption and desorption at the surface of the support (usually silica gel).
-> Reverse Phase chromatography: most common high-performance liquid chromatography technique. The mobile phase is more polar than the stationary phase. For normal phase chromatography, the stationary phase is more polar than the mobile phase.
-> Gas Chromatography: separating volatile analytes and their detection using various detectors.

10. The Numerical Aperture of oil immersion type objective lens of microscope varies between:

  1. 0.2-0.5
  2. 0.5-0.8
  3. 0.8-1
  4. 1-1.4

Answer: (4) 1-1.4

Explanation: In general, most
-> Oil immersion objective lenses have a maximum numerical aperture of 1.4
-> Common numerical apertures range from 1.0 to 1.35.

11. Proportion of carbon monoxide in air is fatal on over night exposure:

  1. 10,000 ppm
  2. 4,000 ppm
  3. 2,000 ppm
  4. 1,000 ppm

Answer: (4) 1,000 ppm

Explanation: Overnight exposure to carbon monoxide at 1,000 ppm is fatal with an early sign of irritability, throbbing frontal headache, and Cheyne-Stokes breathing.
-> Cheyne-Stokes breathing is an abnormal pattern of breathing characterized by progressively deeper, and sometimes faster. They may also be seen in those who are dying, as the body attempts to deal with changing levels of carbon dioxide breathing.
References: Carbon Monoxide: Acute Exposure Guideline Levels

12. To meet the Euro II requirement, the lead contents in gasoline should be

  1. 0.013 gm/lt
  2. 0.005 gm/lt
  3. 0.05 gm/lt
  4. 0.5 gm/lt

Answer: (2) 0.005 gm/lt

Explanation:
-> European Emission standards define the acceptable limits for the exhaust emissions of new vehicles that are sold in the European Union and EEA member states.
-> The Euro 2 standard defines the value to limit carbon monoxide emissions from the combined limit for unburned hydrocarbons and oxides of nitrogen for both petrol and diesel vehicles.

13. Assertion (A): Methanol is poisonous for human beings.
Reason (R): Because of metabolism methyl alcohol forms formaldehyde as the final product.

  1. Both (A ) and (R) are true
  2. Both (A) and (R) are true But (R) is not the correct explanation of (A)
  3. (A) is true but (R) is False
  4. (A) is False But (R) is false

Answer: (3) (A) is true but (R) is False

Correct Reason: Methanol is metabolized to folic acid, folinic acid, carbon dioxide, and water as the end product.
Mechanism: Methanol-> Formaldehyde (via alcohol dehydrogenase)-> Formic acid (via aldehyde dehydrogenase)-> Folic acid, folinic acid, carbon dioxide, and water (end product).

14. Match the following

List- IList-II
(a) Cocaine(i) Hypnotic
(b) Diazepam(ii) Stimulant
(c) Chloral Hydrate(iii) Hallucinogen
(d) Heroin(iv) Tranquilizer
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(ii)(iv)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(ii)(iv)(i)(iii)
4.(ii)(i)(iii)(iv)

Answer: (3) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation:
No explanation for this solved UGC NET Forensic Science 2008 June Question paper

15. Phenothiazines Derivatives are a notorious headache toxicologists because

  1. It binds to fatty tissues
  2. It binds to carbohydrates
  3. It binds firmly to the tissue portion
  4. None of the above

Answer: (3) It binds firmly to the tissue portion

Explanation:
Read More: Binding of Phenothiazines and Related Compounds to Tissues and Cell Constituents

16. Antigen-Antibody reaction is called as:

  1. Clotting
  2. Agglutination
  3. Fermentation
  4. Condensation

Answer: (2) Agglutination

Explanation: Agglutination is the clumping of particles because of antigen and antibody reactions.

17. HLA region is located on which of these autosomal chromosomes

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 6th
  4. 16th

Answer: (3) 6th

Explanation: Human Leukocyte Antigen (HLA) system is a 6p21 (6th) chromosome which is an important part of the immune system.
-> Check the list of all HLA regions [Table] Chromosomal location of Various locus.

18. Match the following

List-IList-II
(a) HLA(i) Crime scene reconstruction
(b) Blood scattering pattern(ii) Drowning
(c) Diatom(iii) Presumptive test for blood
(d) Luminol Test(iv) Non-RBC Antigen
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(iii)(i)(ii)(iv)
4.(ii)(iii)(i)(iv)

Answer: (2) (iv), (i), (ii), (iii)

Explanation:
-> HLA is a leukocyte antigen of White Blood cell antigen
-> Diatom is used for the determination of antemortem drowning. Diatoms belong to the Bacillariophyceae family which are microscopic unicellular algae that secrete silicon skeletons called frustules.
Check our article on Forensic analysis of Diatoms

19. Personal identification process from blood and RBC enzymes is based upon their

  1. Mutation
  2. Hybridization
  3. Polymorphism
  4. Polymerisation

Answer: (3) Polymorphism

Explanation:
-> Human serum contains many proteins, which show polymorphism. In the 1950s, it was discovered that it can be used for individualization.
-> Several Red cell enzymes also show polymorphism. Phosphoglucomutase (PGM) is used mainly for sexual assault cases while others such as AK, AP, ADA, etc. are used for the paternity test.
Source: Forensic Medicine book by Anil Aggrawal

20. The following serum proteins are found in blood stream:

(i) PGM (ii) Hp (iii) EsD (iv) Gc

  1. (i) and (ii) are correct
  2. (ii) and (iii) are correct
  3. (i), (ii), and (iii) are correct
  4. (ii) and (iv) are correct

Answer: (4) (ii) and (iv) are correct

Explanation:
-> Serum Protein: Hp, Gc, Ag, Km1, Gm1, and GM2.
-> RBCs enzymes: Phosphoglucomutase (PGM), Acid Phosphatase [AP], Adenylate Kinase [AK], Esterase D [EsD], Adenosine deaminase [ADA].
-> Haptoglobin (abbreviated as Hp) which is in blood plasma, binds to free hemoglobin.
-> Group-specific Component (Gc) is the major vitamin D-binding protein in plasma.
-> Phosphoglucomutase (PGM) two enzyme markers present in semen and vaginal secretion and used in sexual assault cases.

21. 0.2 mm pistol cartridge is a following cartridge

  1. Pin Fire
  2. Centre Fire
  3. RimFire
  4. None of these

Answer: (3) RimFire

Explanation: No explanation is required for this question.

22. Assertion(A): The decrease in barrel length increases projectile velocity.
Reason(R): It Increases pressure inside the barrel.

  1. Both (A) and (R) are false
  2. Both (A) and (R) are true
  3. (A) is true but (R) is false
  4. (R) is true But (A) is false

Answer: (1) Both (A) and (R) are false

Correct Assertion: Barrel length doesn’t increase the projectile velocity. The velocity of the bullet depends upon the conversion of chemical energy into the K.E which is around 30%.
Correct Reason: Shorter the barrel lower is the pressure period.
Reference: Q42 Weapon Types & Their Operations: Forensic Ballistic MCQ Ex 1.4

23. Snap Haunt is following weapon

  1. Match Lock
  2. Flint Lock Muzzel Loader
  3. Percussion Lock
  4. Wheel Lock

Answer: (4) Wheel Lock | Our Research show it is a Flink Lock Muzzel loader

Explanation: Didn’t find any details related to the word “Snap Haunt” but the relevant word is “Snap lock” also called “Snaphaunce“.
-> Snaphaunce was called to be an early form of flintlock firearm which has flint that is attached to the spring-loaded arm.
More MCQs on Snaphaunce at History and Development of Firearms Part 2

24. The following are the parts of a rifle

(i) Bolt (ii) Extractor (iii) Smooth Barrel (iv) Ejector

  1. (iii) and (iv) are correct
  2. (i), (ii) and (iii) are correct
  3. (iii), (ii) and (iv) are correct
  4. (i), (ii) and (iv) are correct

Answer: (4) (i), (ii) and (iv) are correct

Explanation:
-> Smooth barrels are characteristics of a shotgun’s barrel.

25. The following explosives are secondary explosives:

(i) Lead azide (ii) RDX (iii) Fulminate of Mercury (iv) T.N.T.

  1. (i) and (ii) are correct
  2. (ii) and (iii) are correct
  3. (ii) and (iv) are correct
  4. (i), (ii), (iii) and (iv) are correct

Answer: (3) (ii) and (iv) are correct

Explanation:
-> Primary explosives are very sensitive to flame, spark, impact, etc. such as nitroglycerin.
-> Secondary explosives require a detonator to get explode such as TNT and R-D-X.
Source: Composition of Explosives: 60+Tabulated Forensic Ballistic List

Leave a Reply

2 Comments