This post states all the questions with answer key and explanation for the 2005 June NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2005 June UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 2.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2005 June NTA UGC NET/ JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. The following person has done a significant contribution to the field of forensic ballistics?

  1. Burrard
  2. Nickolls
  3. Henry
  4. Rudolph Ross

Answer: (1) Burrard

Explanation:
Burrard was a writer of a famous book in the field of forensic ballistics i.e. Identification of Firearms and Forensic Ballistics

2. G.E.Q.D. is not at the following place:

  1. Kolkata
  2. Hyderabad
  3. Delhi
  4. Shimla

Answer: (3) Delhi

Explanation:
In India (till 2022), there are only three GEQD (Government Examiner Of Questioned Documents) departments which are situated in Kolkata, Hyderabad, and Shimla. However, in 2014, the Ministry of Home Affairs (MHA) decided to merge three GEQDs with their respective CFSLs, (Shimla with CFSLs in Chandigarh).
-> 1st GEQD: Shimla (1906) (also the second oldest GQEDin the world after Scotland Yard)
-> 2nd GEQD: Kolkata (1963)
-> 3rd GEQD: Hyderabad (1968)

3. The science of fingerprint was demonstrated by

  1. Syndey Smith
  2. Francis Galton
  3. Spilsbury
  4. Issac Newton

Answer: (2) Francis Galton

Explanation:
-> The science of fingerprints was demonstrated by Francis Galton.
-> The book named “Finger Prints” was published by Galton.
-> In 1892, he categorized fingerprints into three classes i.e. Arches, Whorls, and Loops.

4. Exciter Filter is used in

  1. Polarising Microscope
  2. Scanning Electron Microscope
  3. Stereoscopic microscopic
  4. Fluorescent Microscope

Answer: (4) Fluorescent Microscope

Explanation:
-> In a fluorescent microscope, an excitation filter is used to provide high-quality optical-glass filtering and selection measures for the required excitation wavelength of light.
-> In short, it is a high-quality wavelength selection filter.

5. The following gas is used as carrier gas in GLC:

  1. Hydrogen
  2. Argon
  3. Nitrogen
  4. Helium

Answer: (4) Helium

Explanation:
-> Helium gas acts as a carrier for the GLC operations.
-> It provides good efficiency and analysis but with a high costing price. Another GLC gas is nitrogen (best efficiency but extremely slow) hence their application is very less.
Reference: Carrier Gas Selection for Capillary Gas Chromatography

6. Bloodstained clothes collected from the scene of the crime should be sent for examination

  1. As such without drying
  2. After drying in sun
  3. After drying in shade
  4. After drying in shade at room temperature

Answer: (4) After drying in shade at room temperature

Explanation:
If the sample is sent without drying then there is a higher chance of getting infected by bacterial and fungal growth. Moreover, enzyme activity also increases the degradation of the blood constitution.
-> Therefore, the clothes must be dried first at room temperature (not in sunlight).

7. Leucomalochite Green test is done for the examination of the following

  1. Urine
  2. Sweat
  3. Saliva
  4. Blood

Answer: (4) Blood

Explanation:
-> Leucomalochite Green is a presumptive test for blood that is based on the action of peroxidase activity by Hb.
-> Hb molecules react and cleave the oxygen molecules from H2O2 (hydrogen peroxide) which catalyzes the reduced form of leucomalochite green to the oxidized form of blue-green color product.

8. The full name of N.M.R. is

  1. Nuclear Magnetic Resolution
  2. Nuclear Magnetic Remittance
  3. Nuclear Magnetic Resonance
  4. Nuclear Magnetic Resistance

Answer: (3) Nuclear Magnetic Resonance

Explanation:
No explanation for this solved question from the UGC NTA NET/JRG 2005 June Forensic Science Paper.

9. In nucleotides, adenine pairs with the following

  1. Cytosine
  2. Thymine
  3. Guanine
  4. None of the above

Answer: (2) Thymine

Explanation:
In nucleotides base-pair combination, Adenine is always paired with thymine. While Guanine is always paired with Cytosine. Remember: AT Goal Course

10. Soft X-rays are useful for the examination of

(i) Paintings (ii) Jewellery (iii) Hidden Objects (iv) Loaded Dices

  1. (i) and (iii)
  2. (ii) and (iii)
  3. (iii) and (iv)
  4. (i) and (ii)

Answer: (4) Both Paintings and Jewellery

Explanation: 
-> Art laboratories use a series of “soft” x-rays which are also known as the Grenz rays which have a longer wavelength and are less intensive which makes them an ideal tool for art authentications.
-> Hard x-rays are the highest energy x-rays whose energies are greater than 10keV. They are used to detect metal objects and other non-biological things.
References: X-Ray Examination by Artexpertswebsite

11. Heptoglobine occurs in blood

  1. R.B.C.
  2. W.B.C.
  3. Serum
  4. All of these

Answer: (4) All of these

Explanation:
Haptoglobin is a protein that is present in RBC, blood serum, and WBC. This protein is produced by the liver and its function is to clear free Hb from the circulation.

12. KBr Pellet is to be used in the following examination

  1. UV spectrometry
  2. Visible Spectrometry
  3. IR spectrometry
  4. Atomic Absorption Spectrometry

Answer: (3) IR spectrometry

Explanation:
In IR spectrometry forensic analysis, window materials should be transparent within the mid-IR region (5000 – 400 cm-1), and those can be achieved only by using KBr pellets, as they have a larger transmission window in the IR. And that is the reason why Potassium bromide (KBr) typically uses a window material in the IR. Inshort, KBr remains transparent in IR.
Reference: Why we use KBr in FTIR

13. Match the following

EquipmentType of examination
(a) Projectina(i) Blood examination
(b) Gel Electrophoresis(ii) Document examination
(c) Comparison microscope(iii) Fingerprint examination
(d) Battley Disc(iv) Bullet examination
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(i)(iv)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (2) (ii), (i), (iv), (iii)

Explanation:
-> Projectina is a wide range of optical illuminated scale instruments that is used for the comparison and analysis of the currency, passports, typewriting, photocopies, computer-printed and mechanically produced documents.
-> Battley Disc is a type of single-lens compact magnifier that is used for fingerprint analysis.

14. Absorption elution technique is used for the detection of the following

  1. Bloodstain
  2. Fecal Stain
  3. Fingerprint
  4. Seminal stain

Answer: (1) Bloodstain

Explanation:
Absorption elution is a technique that is used to determine the ABO blood group type.

15. Arrange the examination methods of seminal fluid in the proper sequence

(i) U.V. examination (ii) Visible examination (iii) Acid phosphatase test (iv) Crystal Test

  1. (i), (ii), (iii), (iv)
  2. (ii), (i), (iv), (iii)
  3. (iv), (ii), (i), (iii)
  4. (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: (2) (ii), (i), (iv), (iii)

Explanation:
-> Visible examination in natural light, if not found
-> UV examination: White color illumination is seen.
-> Crystal Test: Preliminary test
-> Acid phosphatase test: Confirmatory test

16. Karyotyping of the foetus is done from all except

  1. Lymphocyte
  2. Monocyte
  3. Aminocytes
  4. Fibroblast

Answer: (3) Aminocytes

Explanation:
-> Karyotyping is the study of chromosomes and to produce a karyotype, it is essential to obtain cells capable of growth and division by mitosis.
-> Common samples for karyotyping are Amniotic fluids, Chorionic villi, skin fibroblasts, peripheral blood lymphocytes, fetal umbilical blood, and lymph node tissues.

17. Give the proper sequence of methodology in DNA typing

(i) Sorting (ii) Cutting (iii) Splitting (iv) Extraction

  1. (i), (ii), (iii), (iv)
  2. (iii), (iv), (i), (ii)
  3. (iv), (ii), (i), (iii)
  4. (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: (4) Cutting -> Sorting-> Extraction-> Splitting

Explanation:
No explanation for this solved question from the UGC NTA NET/JRG Forensic Science Paper 2005 June.

18. If the blood group of both mother and father is O the possible blood group of the child would be

  1. A
  2. B
  3. O
  4. OB

Answer: (3) O

Explanation:
Check our various paternity tables for solving these types of blood paternity questions.

19. Ammonium sulphate method is used for the extraction of the following poison from Viscera:

  1. Volatile
  2. Metallic
  3. Insecticides
  4. Non-volatile Organic poisons

Answer: (4) Non-volatile Organic poisons

Explanation:
For extraction of non-volatile organic poison, common extraction methods are solvent extraction, Stas-Otto, Digestion with ammonium sulphate. Some modern methods of non-volatile organic poisons are paired ion extraction chromatography, HPTLC, and solid-phase extraction.

In solvent extraction, the 50gm of viscera are mixed with 5 gm of ammonium sulphate and 100 ml of diethyl ether. The mixture is then mixed and kept overnight.
References: Isolation and Extraction of Poison

20. Match the following

Drug nameNickname
(a) Amphetamine(i) Downer
(b) Marijuana(ii) Blue Angels
(c) Barbiturate(iii) Upper
(d) Benzodiazepine(iv) Hemp
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(i)(ii)
2.(iv)(ii)(i)(iii)
3.(i)(ii)(iii)(iv)
4.(iii)(iv)(ii)(i)

Answer: (4) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation:
-> Amphetamine is a stimulant (also called uppers) because it temporarily increases alertness and energy. And another common upper is cocaine.
-> Marijuana is derived from the Hemp plant, especially from the Cannabis sativa plant.
-> Barbiturate’s derivative “Amobarbital” is called blue angels drug. Other names for Amobarbital are Amylobarbitone or Sodium amytal.
-> Benzodiazepine is a drug used to provide sedative effects on the CNS system. Street names are ”Benzos” and “Downers”.

21. The following Alkaloid is present in Opium:

  1. Brucine
  2. Codeine
  3. Atropine
  4. Strychnine

Answer: (2) Codeine

Explanation:
The active principle of opium are (alkaloids):
-> Morphine (about 10 %)
-> Papaverine (small quantity)
-> Codeine (small quantity)

22. Arrange the following in the increasing order of their active principle:

  1. Bhang, Charas, Hashish oil, Ganja
  2. Bhang, Ganja, Charas, Hashish oil
  3. Charas, Bhang, Hashishoil, Ganja
  4. Hashish oil, Bhang, Charas, Ganja

Answer: (2) Bhang, Ganja, Charas, Hashish oil

Explanation:
All contain active principles in order:
-> Bhang: 15% (least potent). Fresh bang from leaves is more potent than dried ones.
-> Ganja (Marijuana): 15 to 25%
-> Charas (hashish): 25 to 40% (handmade form hashish oil)
-> Hashish Oil: 70 to 90% (liquid soluble plant extract)
Note: Cannabis Sinsemilla has 6–11% of THC
Reference: Forensic Medicine books of Anil Aggrawal and Gautam Biswas.

23. Following is a stimulant drug

  1. Benzodiazepine
  2. Cocaine
  3. Opium
  4. Barbiturate

Answer: (2) Cocaine

Explanation:
Check the Q20. of this question paper of solved 2005 June Forensic Science UGC NET paper.

24. Assertion(A): In the case of a bullet injury entry wound is smaller than the exit wound.
Reason(R): Bullet is distorted inside the body.

  1. Both (A) And (R) are true
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is true but (R) is false
  4. (A) is false but (R) is true

Answer: (1) Both (A) And (R) are true

Explanation:
In the bullets’ exit wound, the bullet takes the body’s internal parts such as tissues in their outward motion (and sometimes also gets distorted) which results in the exit wound with a larger diameter.

25. Zip guns are

  1. Shotguns
  2. Rifled arms
  3. Pistol
  4. Improvised Guns

Answer: (4) Improvised Guns

Explanation: Zip guns are improvised firearms that usually consist of a barrel, breech block, and a firing mechanism. And as they are improvised firearms, there is no safety guarantee to the firer.

Leave a Reply